Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Výhody a nevýhody makrobiotické stravy
Co se stane, když dáte diabetikům za úkol jíst stravu složenou převážně z celozrnných obilobin, zeleniny a luštěnin?
Makrobiotické diety byly Americkou lékařskou asociací označeny za jeden z nejnebezpečnějších dietních režimů, který představuje nejen vážné ohrožení zdraví jednotlivce, ale i samotného života. Koneckonců, makrobiotická strava je ale přece převážně vegetariánská, s velkým důrazem na celozrnné obiloviny. Co je na tom špatného? Třeba to, že lidem makrobiotici mj. radili, aby nepili čistou vodu, což je špatně. Také by se měli podle nich vyhýbat ovoci. Nedostatek ovoce dokonce vedl k moderním případům kurdějí.
Naštěstí se makrobiotická strava za posledních 30 let hodně rozvinula. Zde je současnější podoba: důraz na celozrnné obiloviny, zeleninu a luštěniny. Spotřeba většiny masa, vajec a mléčných výrobků má být minimální. Nelíbí se mi, že tato strava omezuje příjem ovoce a obsahuje hodně přidané soli. Ve srovnání se standardní americkou stravou přesto obsahuje spousty dobrého. Obsahuje jen čtvrtinové množství nasyceného tuku a méně než polovinu obsahu cukru. Příjem vlákniny je obdivuhodný – dvouapůlnásobek národního průměru. Naneštěstí však tato strava obsahuje více sodíku. Takže i když je makrobiotická strava protizánětlivá – má záporný zánětlivý výživový index, na rozdíl od prozánětlivé americké stravy, tak mezi nejvíce protizánětlivé potraviny patří bylinky a koření. Bylo by tedy dobré nahradit to velké množství přidané soli a sójové omáčky v makrobiotické stravě přírodním kořením.
Dobře, ale byla makrobiotika někdy podrobena testování? Ano, u diabetiků. Omezení pití vody pravděpodobně nepomůže, jelikož vyšší příjem vody je spojen s nižším rizikem cukrovky 2. typu. Částečně to však může být proto, že lidé pak pijí méně slazených limonád. Ani omezení příjmu ovoce pravděpodobně nepomůže, jelikož konzumace ovoce se pojí s významným snížením rizika cukrovky 2. typu. Riziko však snižuje také zelená listová zelenina, což je jeden z prvků makrobiotiky, který můžeme opravdu vyzdvihnout – jídelníček plný listové zeleniny. Podívejte, můžete provést randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované, křížové studie kapusty a ukázat, že potlačuje zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Když sníte jídlo z bílé rýže, kuřecího masa a vajec, krevní cukr prudce stoupne. Když však přidáte jedinou lžíci prášku ze sušené kapusty, tak bude nárůst menší – ve srovnání s placebo práškem. Účinek je však vizuálně poněkud umocněn hrátkami s osou ypsilon.
Makrobiotická strava navíc zahrnuje celozrnné obiloviny, které dokáží znatelně zlepšit citlivost na inzulín v porovnání s rafinovanými obilovinami. Částečně to může být díky vláknině, která umí spoustu skvělých věcí, například pomoci našim prospěšným střevním bakteriím přežít. Teoreticky tak lze zmírnit zánět a snížit riziko cukrovky. To se však nedozvíme, dokud to nevyzkoušíme.
Pouze tři týdny na přísně rostlinné stravě, složené převážně z celozrnných obilovin, zeleniny a luštěnin. Došlo k přibližně 10% poklesu krevního tlaku, neuvěřitelnému 35% poklesu LDL (škodlivého) cholesterolu a 38% poklesu hladin cukru v krvi. A to za pouhých 21 dní. Byly tyto změny statisticky významné? Zde můžete vidět tříměsíční p-hodnoty. Přesně takové výsledky mám rád. Jinými slovy ano, změny byly významné všemi možnými způsoby.
Stejně tak u krátkodobých intervenčních studií diabetiků na takzvaných Ma-Pi 2 makrobiotických dietách. Tyto studie byly provedeny na čtyřech kontinentech. „Ma-Pi“ vzniklo ze jména člověka, který s tímto stravováním přišel – Mario Pianesi. Šlo o přísně rostlinnou stravu založenou převážně na celozrnných obilovinách, zelenině a luštěninách, doplněnou semínky a zeleným čajem bez kofeinu jakožto doporučeným pitím. Podívejte se na tato mimořádná čísla: téměř 40% pokles cukrů v krvi nalačno, téměř 27% pokles LDL cholesterolu za 21 dní.
Je pravda, že zároveň zhubli, někdy i pár kilo za týden, nicméně tyto výsledky zdaleka nebyly zásluhou pouze úbytku na váze. A víte, co bylo nejpřekvapivější? K tomu 40% poklesu krevních cukrů došlo poté, co svou dávku inzulínu snížili na polovinu! Takže tato čísla účinky značně podceňují. Lepší výsledky společně s nižším dávkováním léků. V tom tkví síla rostlin. Vše, co nyní potřebujeme, je randomizovaná, kontrolovaná klinická studie, která by nám to definitivně potvrdila. A o té si povíme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Zen macrobiotic diets. JAMA. 1971;218(3):397.
- Sherlock P, Rothschild EO. Scurvy produced by a Zen macrobiotic diet. JAMA. 1967;199(11):794-798.
- Lerman RH. The macrobiotic diet in chronic disease. Nutr Clin Pract. 2010;25(6):621-626.
- Harmon BE, Carter M, Hurley TG, Shivappa N, Teas J, Hébert JR. Nutrient Composition and Anti-inflammatory Potential of a Prescribed Macrobiotic Diet. Nutr Cancer. 2015;67(6):933-940.
- Carroll HA, Davis MG, Papadaki A. Higher plain water intake is associated with lower type 2 diabetes risk: a cross-sectional study in humans. Nutr Res. 2015;35(10):865-872.
- Li M, Fan Y, Zhang X, Hou W, Tang Z. Fruit and vegetable intake and risk of type 2 diabetes mellitus: meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 2014;4(11):e005497.
- Kondo S, Suzuki A, Kurokawa M, Hasumi K. Intake of kale suppresses postprandial increases in plasma glucose: A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. Biomed Rep. 2016;5(5):553-558.
- Lappi J, Kolehmainen M, Mykkänen H, Poutanen K. Do large intestinal events explain the protective effects of whole grain foods against type 2 diabetes?. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(6):631-640.
- Pereira MA, Jacobs DR, Pins JJ, et al. Effect of whole grains on insulin sensitivity in overweight hyperinsulinemic adults. Am J Clin Nutr. 2002;75(5):848-855.
- Porrata-Maury C, Hernández-Triana M, Rodríguez-Sotero E, et al. Medium- and short-term interventions with ma-pi 2 macrobiotic diet in type 2 diabetic adults of bauta, havana. J Nutr Metab. 2012;2012:856342.
- Porrata-Maury C, Hernández-Triana M, Ruiz-Álvarez V, et al. Ma-Pi 2 macrobiotic diet and type 2 diabetes mellitus: pooled analysis of short-term intervention studies. Diabetes Metab Res Rev. 2014;30 Suppl 1:55-66.
- Soare A, Khazrai YM, Del Toro R, et al. The effect of the macrobiotic Ma-Pi 2 diet vs. the recommended diet in the management of type 2 diabetes: the randomized controlled MADIAB trial. Nutr Metab (Lond). 2014;11:39.
Image credit: Char Beck via Unsplash. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.