Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je pro nás avokádo dobré?
Guacamole: přítel, nebo nepřítel?
Víme, že ořechy patří k nejzdravějším zdrojům tuku; riziko úmrtí na infarkt snižují na polovinu. Platí to ale i pro avokádo? Je to náš přítel nebo nepřítel? Představuje guacamole riziko? Není ani přínosné ani neškodí? Jak je na tom?
Chipsy, kterými guacamole nabíráme, pro nás dobré nejsou, ale avokádo nám prospívá. Pomáhá v prevenci rakoviny, může pomoci při artritidě, posiluje náš imunitní systém a snižuje cholesterol. Mysleli jsme, že pomeranče jsou nejlepším zdrojem fytosterolů snižujících cholesterol, ale to platilo jen do doby, než bylo zkoumáno avokádo.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- H. Ding, Y. W. Chin, A. D. Kinghorn, and S. M. D'Ambrosio. Chemopreventive characteristics of avocado fruit. Semin. Cancer Biol., 17(5):386{394, 2007.
- R. Christensen, E. M. Bartels, A. Astrup, and H. Bliddal. Symptomatic efficacy of avocado-soybean unsaponiables (ASU) in osteoarthritis (OA) patients: a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoarthr. Cartil., 16(4):399{408, 2008.
- G. Donnarumma, E. Buommino, A. Baroni, L. Auricchio, A. De Filippis, V. Cozza, P. Msika, N. Piccardi, and M. A. Tufano. Effects of av119, a natural sugar from avocado, on malassezia furfur invasiveness and on the expression of HBD-2 and cytokines in human keratinocytes. Exp. Dermatol., 16(11):912{919, 2007.
Image thanks to You As A Machine via Flickr.