Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Toxiny v syrových houbách?
Agaritin, přírodní toxin obsažený v houbách, je zneškodněn tepelnou úpravou.
Škodlivé, neškodné nebo prospěšné? Syrové houby. Minulý rok jsem od někoho obdržel e-mail ve kterém se psalo, že dr. Joel Fuhrman radí svým pacientům nejíst syrové houby z obav z přírodního toxinu obsaženého v klasických žampionech, zvaného agaritin. Tento toxin je totiž prakticky zničen vařením.
Je sice pravda, že neustále dostávám neuvěřitelné emaily o lékařích, kteří říkají kdejaké nesmysly, ale k dr. Fuhrmanovi mám velký respekt, proto jsem to bral vážně a rozhodl se téma prozkoumat. A co si myslíte, že jsem zjistil? Syrové houby: škodlivé, neškodné, prospěšné? Předávkoval se snad dr. Fuhrman svými rozmixovanými saláty a mluví z cesty, nebo na tom opravdu něco je?
Má pravdu. Houby mají celou řadu příznivých účinků na zdraví, ale měly by se tepelně upravovat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to tombothetominator via Flickr.