Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jablečný džus a beta amyloid
Při pokusech v Petriho misce prokazuje jablečná a zázvorová šťáva schopnost chránit lidské nervové buňky před beta amyloidem, neurotoxickým proteinem obsaženým v mozkových placích lidí s Alzheimerovou chorobou.
Šestou nejčastější příčinou úmrtí v USA zůstává Alzheimerova choroba. V současné době postihuje téměř pět milionů Američanů. U tohoto onemocnění se v mozku tvoří protein, tzv. beta amyloid, který je neurotoxický a ničí mozkové buňky, což vede ke zmenšování mozku, kognitivnímu deficitu a nakonec ke smrti.
V květnu 1970 čtyřletá dívka, (známe jen iniciály, L. S.) navštívila onkologický institut Sloan-Kettering kvůli nádoru. Nádor byl chirurgicky odstraněn, dívka absolvovala ozařování i chemoterapii, ale neúspěšně. O několik měsíců později zemřela. Ale její buňky žijí dál, dokonce i o 40 let později v laboratořích celého světa. Věčná buněčná linie lidských nervových buněk.
Tímto způsobem se zkoumá i léčba Alzheimerovy demence. Umístíte-li tyto nervové buňky na Petriho misku a pak je vystavíte působení neurotoxického beta amyloidu, nastane jejich smrt. Zde je měřítko buněčné smrti. Pak uděláte totéž, ale tentokrát přidáte látku X, kterou testujete, abyste zjistili, zda dokáže ochránit nervové buňky před smrtí. Nejprve přidáte jen minimální množství v ředění 1: 100, a pokud máte štěstí, nezemře již tolik buněk. A je to tady! Pak přidáte trochu víc v ředění 1: 50, a pokud máte opravdu štěstí, jsme u podstaty věci. Jako byste beta amyloid na Petriho misku nepřidali. Substance X zabránila neurotoxicitě beta amyloidu.
Co je tou látkou X? Co je to „AJC“? Koncentrát jablečné šťávy. K nervovým buňkám byla přidána jablečná šťáva a alespoň na Petriho misce to fungovalo. Podobný výsledek byl zjištěn také u zázvoru. Řídicí buňky v mozku mají 100% životaschopnost, ale polovina z nich zemře po přidání beta amyloidu. Když ale přidáte trochu zázvoru, může ho být i víc, zlepší se přežívání nervových buněk.
Nicméně při čtení této studie jsem si kladl otázku, proč nebylo použito celé jablko, ale pouze jablečný džus? Jako vždy platí, že v hlavní roli byly peníze. Kdo platí, ten rozhoduje. Studii financovala společnost zpracovávající jablka.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Centers for Disease Control and Prevention. 2011. Deaths: Preliminary Data for 2009.
- Lee C, Park GH, Kim CY, Jang JH. [6]-Gingerol attenuates β-amyloid-induced oxidative cell death via fortifying cellular antioxidant defense system. Food Chem Toxicol. 2011 Jun;49(6):1261-9.
- Ortiz D, Shea TB. Apple juice prevents oxidative stress induced by amyloid-beta in culture. J Alzheimers Dis. 2004 Feb;6(1):27-30.
- Biedler JL, Helson L, Spengler BA. Morphology and growth, tumorigenicity, and cytogenetics of human neuroblastoma cells in continuous culture. Cancer Res. 1973 Nov;33(11):2643-52.
Images thanks to the Alzheimer’s Disease Education and Referral Center, a service of the National Institute on Aging, and Jensflorian, as well as iamnotanorange, via Wikimedia Commons.