Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Přínosy lněného semínka proti zánětu
Před nějakým časem jsem s vámi probíral silný antihypertenzivní účinek lněného semínka u pacientů s hypertenzí. Jednalo se o dvojitě zaslepenou, randomizovanou a placebem kontrolovanou studii, ve které zamaskovali mleté lněné semínko do pečených výrobků. Pak porovnali účinek muffinů se lnem a muffinů zcela bez lnu. Muffiny se lnem dokázaly velmi výrazně snížit vysoké hodnoty krevního tlaku. Jak si asi dokážete představit, dodavatelé lněných semínek byli nadšeni a pochvalovali si tato působivá zjištění, stejně jako já. Koneckonců, vysoký krevní tlak je tím vůbec největším rizikovým faktorem pro úmrtí na naší planetě. Ano, dáváme lidem léky, hodně a hodně léků, ale většina lidí je nebere. Asi 9 z 10 lidí užívá méně než 80 % ze svých pilulek předepsaných na vysoký krevní tlak. Jen 8 % pacientů je užívá svědomitě. Není těžké pochopit proč. Pacienti jsou žádáni, aby dodržovali nepohodlný a potenciálně nákladný režim, což pravděpodobně bude mít nějaké škodlivé účinky na kvalitu života související se zdravím. Léčba většinou asymptomatického stavu totiž znamená, že se kvůli vedlejším účinkům léků mohou cítit hůře místo lépe. Zdravotnictví to řeší tak, že jim předepíše další léky, které mají účinkovat proti nežádoucím účinkům těch prvních léků. Například Viagra předepisovaná mužům na erektilní dysfunkci, která je působena léky na tlak. Co kdybychom místo toho přistoupili k problému z hlediska výživy, zvláště pokud může být zdravá strava stejně účinná? Funguje to. Ve studii zkoumající účinky lněného semínka došlo k poklesu krevního tlaku a tento pokles byl větší než průměrný pokles pozorovaný při léčbě standardní dávkou antihypertenziv. Lněná semínka jsou levnější než dokonce i užívání jediného léku; a většina pacientů užívá léků několik. Kromě svých antihypertenzivních účinků má len navíc spoustu pozitivních vedlejších účinků. Ne úplně všechny jsou však dobré. Když začnete jíst lněné semínko po lžících, začnete přijímat hodně vlákniny. To je však pro lidi, kteří žijí celý život na cheeseburgerech a mléčných koktejlech, opravdu hodně vlákniny, takže může chvíli trvat, než se jejich střevní bakterie tomuto množství přizpůsobí. Takže lidé, kteří dosud jedli jen velmi málo vlákniny, by měli se zaváděním lněného semínka do stravy postupovat pomalu. Ne všechny studie prokázaly významné účinky na snížení krevního tlaku. Dosud proběhlo přes tucet studií zahrnujících celkově přes tisíc účastníků. Když sloučíte výsledky ze všech těchto studií, skutečně se ukáže výrazné snížení systolického i diastolického – tedy horní i spodní hodnoty – krevního tlaku v reakci na obohacení stravy o různé pokrmy s přídavkem lnu. Žádné jiné výsledky nebyly tak dramatické jako u této šestiměsíční studie. Delší studie měly obvykle lepší výsledky. Některé studie zase místo celého semínka použily lněný olej nebo jakýsi výtažek ze semínka. Přitom se předpokládá, že celek je více než jen součet částí. Každá ze zkoumaných složek lněného semínka, omega-3, lignany působící proti rakovině, všechna ta rozpustná vláknina a rostlinné bílkoviny, to všechno společně přispívá ke snížení krevního tlaku. Dobře, ale jak? Proč? Jaký je za tím mechanismus? Některé běžné léky na krevní tlak, jako je Norvasc nebo Procardia, fungují tak, že snižují schopnost srdce stahovat se, vlastně ho zpomalí. Je tedy možné, že to stejné dělají i lněná semínka. Jenže tak to není. Lněná semínka snižují krevní tlak bez toho, aby zasahovala do činnosti srdce. Působí spíše změny v plazmatických oxylipinech. Co jsou to ty oxylipiny? Oxylipiny jsou skupinou metabolitů mastných kyselin zapojených do zánětu. Z toho důvodu se podílejí na mnoha prozánětlivých stavech včetně kardiovaskulárních chorob a stárnutí. Nejlépe charakterizované oxylipiny ve vztahu ke kardiovaskulárním nemocem jsou odvozeny od omega- 6 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, známé jako kyselina arachidonová. Ta se nachází již hotová v živočišných potravinách, zejména v kuřecím mase a vejcích. Naše tělo si ji také může vyrobit z nezdravých olejů s vysokým obsahem omega-6, například z bavlníkového oleje. Zvýšené hladiny prozánětlivých oxylipinů lze u starších jedinců normalizovat konzumací lněných semínek. Podobně zřejmě konzumace lnu snižuje krevní tlak u pacientů s hypertenzí: len inhibuje enzym, který stojí za výrobou těchto prozánětlivých oxylipinů. Ušetřím vás hromady zkratek a sdělím vám to jednoduše. V podstatě jde o to, že lněná semínka potlačují aktivitu enzymu, který tyto látky, prozánětlivé oxylipiny zvané leukotoxinové dioly, vyrábí. Pak může dojít ke snížení krevního tlaku. Identifikace molekulárních mechanismů zvyšuje důvěru vůči antihypertenzivním účinkům lněného semínka. To však není vše, co oxylipiny dělají. Oxylipiny mohou hrát roli i v procesu stárnutí. My však můžeme tyto biologické změny spojené se zánětem a stárnutím obrátit správným směrem jen s pomocí něčeho tak jednoduchého, jako je konzumace lnu. Starší dospělí (kolem 50 let) mají vyšší hladinu těchto oxylipinů vytvářených z kyseliny arachidonové než mladší lidé (ve věku okolo 20 let). Tyto naměřené zvýšené koncentrace prozánětlivých oxylipinů ve skupině starších jedinců mohou pomoci vysvětlit, proč vyšší úrovně zánětu nacházíme právě u starších lidí. Čím jsme starší, tím více jsme ohroženi zánětlivými nemocemi, jako je artritida. Takové zvýšení protizánětlivých oxylipinů může tedy zvýšit predispozice člověka k chronickým onemocněním. A co kdybyste vzali tyto starší dospělé lidi a servírovali jim muffiny obsahující lněné semínko? O čtyři týdny později jejich hladiny klesly sem, až na úroveň, které běžně dosahují asi dvacetiletí lidé. Pokus tak hezky ukázal, jaký má lněné semínko přidané do stravy léčebný potenciál pro zlepšení škodlivého prozánětlivého profilu oxylipinu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Rodriguez-Leyva D, Weighell W, Edel AL, et al. Potent antihypertensive action of dietary flaxseed in hypertensive patients. Hypertension. 2013;62(6):1081-9.
- Caligiuri SP, Edel AL, Aliani M, Pierce GN. Flaxseed for hypertension: implications for blood pressure regulation. Curr Hypertens Rep. 2014;16(12):499.
- Ursoniu S, Sahebkar A, Andrica F, Serban C, Banach M. Effects of flaxseed supplements on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled clinical trial. Clin Nutr. 2016;35(3):615-25.
- Caligiuri SP, Rodriguez-Leyva D, Aukema HM, et al. Dietary Flaxseed Reduces Central Aortic Blood Pressure Without Cardiac Involvement but Through Changes in Plasma Oxylipins. Hypertension. 2016;68(4):1031-8.
- Elliott WJ, Ram CV. Calcium channel blockers. J Clin Hypertens (Greenwich). 2011;13(9):687-9.
- Caligiuri SP, Aukema HM, Ravandi A, Pierce GN. Elevated levels of pro-inflammatory oxylipins in older subjects are normalized by flaxseed consumption. Exp Gerontol. 2014;59:51-7.
- Caligiuri SP, Aukema HM, Ravandi A, Guzman R, Dibrov E, Pierce GN. Flaxseed consumption reduces blood pressure in patients with hypertension by altering circulating oxylipins via an α-linolenic acid-induced inhibition of soluble epoxide hydrolase. Hypertension. 2014;64(1):53-9.
- Mazzaglia G, Ambrosioni E, Alacqua M, et al. Adherence to antihypertensive medications and cardiovascular morbidity among newly diagnosed hypertensive patients. Circulation. 2009;120(16):1598-605.
- Harmon G, Lefante J, Krousel-Wood M. Overcoming barriers: the role of providers in improving patient adherence to antihypertensive medications. Curr Opin Cardiol. 2006;21(4):310-5.
- Borzecki AM, Oliveria SA, Berlowitz DR. Barriers to hypertension control. Am Heart J. 2005;149(5):785-94.
- Caligiuri SPB, Parikh M, Stamenkovic A, Pierce GN, Aukema HM. Dietary modulation of oxylipins in cardiovascular disease and aging. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2017;313(5):H903-H918.
- Food sources of arachidonic acid (PFA 20:4), listed in descending order by percentages of their contribution to intake, based on data from the National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006. National Institutes of Health.