Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Účinky mléčných hormonů na neplodnost žen
Konzumace mléčných výrobků je spojena se zrychlením stárnutí vaječníků o celá léta. Domníváme se, že za tím stojí steroidní hormony nebo endokrinní disruptory obsažené v kravském mléku.
Z hlediska množství steroidních hormonů, jakému jsme vystaveni prostřednictvím stravy, mléko a výrobky z něj pokrývají 60-80 % požitých ženských pohlavních steroidů. Už jsem hovořil o účincích těchto estrogenů a progesteronu u mužů a předpubertálních dětí, u nichž může příjem mléka zvýšit hladiny estrogenu během několika hodin. Pokud jde o účinky na ženy, hovořil jsem o zvýšeném riziku rakoviny endometria u žen po menopauze. A jak je to s ženami v reprodukčním věku? Mohly by hormony z mléka ovlivnit plodnost?
Víme, že příjem mléčných výrobků je někdy spojován s neplodností. Máme však jen málo poznatků o spojitosti mezi reprodukčními hormony nebo anovulací a příjmem mléka. Nemáme tedy dost informací o tom, jak to mléko dělá, jak ovlivňuje přípravu dělohy nebo samotné vaječníky. Výzkumníci zjistili, že ženy konzumující jogurt nebo smetanu měly asi 2x vyšší riziko ojedinělé anovulace (absence ovulace v cyklu). Některé měsíce se jim tedy neuvolnilo žádné vajíčko k oplodnění. Jsme si vědomi, že dnes většina jogurtů obsahuje spoustu cukru. Dokonce i bílý řecký jogurt má více cukru než kobliha s polevou a dvojitou dávkou čokolády od Dunkin' Donuts. Vědci tento fakt zohlednili, přesto výsledky i po odstínění vlivu obsaženého cukru hovořily stejně. To nám naznačuje, že riziko anovulace bylo přítomné nezávisle na obsahu cukru v mnoha dostupných jogurtech. Nevíme, jestli to byla jen náhoda. Nevíme ani, jaký by za tím mohl být mechanismus. Jestliže však ženy během života občas vynechají ovulaci, může se to příznivě projevit na zásobě vajíček ve vaječnících?
Ženy si pořizují první dítě stále později. Stále více žen rodí až dlouho po třicítce, nebo třeba až po překročení 40 let věku. Mysleli jsme si, že zásoba vajíček ve vaječnících zůstává relativně stabilní a k rychlému poklesu dochází až okolo 37. roku. Nyní však víme, že úbytek je spíše postupný, ale dochází k němu už dříve. Graficky to vypadá takto. Stabilní pokles zásob propuká už na vrcholu plodnosti ve 2. dekádě života. Měřen byl počet antrálních folikulů, kdy jsou pomocí ultrazvukového testu spočítány folikuly čekajících ve vaječnících, až na ně přijde řada. Tento test je asi nejlepším ukazatelem skutečného reprodukčního věku. Měří se ovariální rezerva: počet vajíček, které ženě ještě zbývají.
A jak to souvisí se stravou? Výzkumníci z Harvardu zkoumali spojitost mezi příjmem různých druhů bílkovin a počtem antrálních folikulů u žen majících problémy s početím. Ačkoliv je zmenšená ovariální rezerva jednou z hlavních příčin ženské neplodnosti, proces vedoucí k poklesu plodnosti s postupujícím věkem je nám stále do jisté míry záhadou. Vzhledem k tomu, kolik žen nyní odkládá těhotenství na později, může mít identifikace ovlivnitelných faktorů stojících za poklesem plodnosti významnou klinickou hodnotu.
Vědci všem ženám udělali ultrazvuk a zhodnotili stravu. Dospěli k závěru, že vyšší příjem mléčné bílkoviny byl spojen s nižším počtem antrálních folikulů, neboli zrychleným stárnutím vaječníků.
Takto graf vypadal u nekuřaček. Výrazně menší ovariální rezerva při nejvyšším příjmu mléka. To znamenalo třeba 85 gramů sýru denně. Ženy s nejnižším příjmem dopadly lépe. Jak lze tato čísla chápat z hlediska biologického věku? Je pokles z 16,9 na 12,7 opravdu tak výrazným? Pokud se podíváte na ženy s velmi statnými vaječníky, 16,9 folikulů by odpovídalo stavu u ženy ve věku 36-37 let. Naopak těch 12,7 - jako naměřili u žen konzumujících nejvíce mléka - je stav odpovídající velmi plodné ženě ve věku 50 let. Takže ten rozdíl mezi ženami s nejvyšším a nejnižším příjmem mléka je roven mnoha letům stárnutí vaječníků.
Přestože výzkumníci nemohli identifikovat mechanismus stojící za spojitostí mezi příjmem mléčné bílkoviny a počtem folikulů, zmínili několik odborných tipů. Jedním z nich jsou steroidní hormony a růstové faktory. Druhým je kontaminace mléka pesticidy a látkami působícími jako endokrinní disruptory, které tak mohou nepříznivě ovlivnit vývoj folikulů a kompetentnost vajíček.
Co se týče hormonů, studie naznačují, že komerční mléko produkované březími i nebřezími kravami obsahuje velké množství estrogenů, progesteronu a dalších placentálních hormonů, které se dostanou až do lidského potravního řetězce. Mléčné výrobky jsou zodpovědné za 60-80 % požitých hormonů, jak jsem již zmínil. Estrogeny v mléce přežijí jeho zpracování. Nacházíme je v syrovém mléce i komerčních mléčných výrobcích. Čím více tuku výrobek obsahuje, tím více je v něm hormonů. Nebyly zjištěny výrazné rozdíly mezi výrobky z konvenčního a ekologického zemědělství. To je důležité. Nejde jen o krávy, kterým byly hormony podávány. Hormony se v jejich tělech vyskytují přirozeně, a jakmile se dostanou do lidského těla, jsou kravské hormony přeměněny na estron a estradiol, hlavní aktivní lidské estrogeny. Po vstřebání mohou tyto kravské steroidy ovlivňovat rozmnožovací ústrojí.
Je nezbytně nutné provést další studie navržené tak, aby objasnily biologii stojící za pozorovanými spojitostmi. Může jít o stěžejní úkol, jelikož konzumace mléka jiných druhů praktikována lidmi je dietním návykem, který má potenciál ovlivnit reprodukční parametry a dlouhodobě nepříznivě působit na zdraví.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Hartmann S, Lacorn M, Steinhart H. Natural occurrence of steroid hormones in food. Food Chemistry. 1998;62(1):7-20. doi:10.1016/S0308-8146(97)00150-7.
- Maruyama K, Oshima T, Ohyama K. Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows. Pediatrics International. 2010;52(1):33-38.
- Ganmaa D, Cui X, Feskanich D, Hankinson SE, Willett WC. Milk, dairy intake and risk of endometrial cancer: A 26-year follow-up. Int J Cancer. 2012;130(11):2664-2671. doi:10.1002/ijc.26265.
- Kim K, Wactawski-Wende J, Michels KA, et al. Dairy Food Intake Is Associated with Reproductive Hormones and Sporadic Anovulation among Healthy Premenopausal Women. J Nutr. 2017;147(2):218-226.
- Hamilton BE, Martin JA, Osterman MJK, Curtin SC, Matthews TJ. Births: Final Data for 2014. Natl Vital Stat Rep. 2015;64(12):1-64.
- Grande M, Borobio V, Jimenez JM, et al. Antral follicle count as a marker of ovarian biological age to reflect the background risk of fetal aneuploidy. Human Reprod. 2014;29(6):1337-1343. doi:10.1093/humrep/deu055. PMID:24682614
- Bozdag G, Calis P, Zengin D, Tanacan A, Karahan S. Age related normogram for antral follicle count in general population and comparison with previous studies. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2016;206:120-124. doi:10.1016/j.ejogrb.2016.09.013. PMID:27689809
- Verma A, Agarwal S, Shukla R, Jain M, Srivastava A, Agarwal A. Antral follicle count in normal (fertility-proven) and infertile Indian women. Indian Journal of Radiology and Imaging. 2014;24(3):297. doi:10.4103/0971-3026.137061. PMID:25114395
- Scheffer GJ. The number of antral follicles in normal women with proven fertility is the best reflection of reproductive age. Human Reproduction. 2003;18(4):700-706. doi:10.1093/humrep/deg135. PMID:12660259
- Souter I, Chiu Y-H, Batsis M, et al. The association of protein intake (amount and type) with ovarian antral follicle counts among infertile women: results from the EARTH prospective study cohort. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology. 2017;124(10):1547-1555. doi:10.1111/1471-0528.14630. PMID:28278351
Image credit: Debby Hudson via unsplash. Image has been modified. Video production by Glass Entertainment. Motion graphics by Avocado Video.