Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Dioxiny, viry nebo antibiotika z kuřecího masa?
Spojitost mezi drůbeží a rakovinou může být vysvětlena tím, že v mase kuřat a krocanů se nacházejí průmyslové karcinogenní látky, například dioxiny, dále onkogenní viry a/nebo léky, které byly drůbeží podávány.
Proč se u lidí konzumujících jen malou porci kuřecího masa denně vyskytovalo o tolik více lymfomů a leukémie? Důvody jsou nejasné. Jistě, existují průmyslové karcinogeny, jako jsou dioxiny, které mohou zvýšit riziko non-Hodgkinova lymfomu a zároveň máme i důkazy o jejich přítomnosti v mase a mléčných výrobcích. Tato studie však nezaznamenala zvýšené riziko těchto druhů rakoviny v souvislosti se zvýšenou konzumací mléka, takže tím to pravděpodobně nebude.
„Za druhé, drůbež může obsahovat onkogenní (rakovinotvorné) viry, zvláště pokud maso není dostatečně tepelně upraveno.“ A co je zajímavé, v USA dokonce existují studie, které zjistily nižší riziko lymfomu u žen konzumujících dobře propečené maso. Asi byste očekávali, že vliv bude opačný, protože takové maso obsahuje karcinogeny, heterocyklické aminy, které vznikají při grilování vašeho kuřecího masa. Jenže tak by to nedopadlo, pokud by za to byly zodpovědné viry v kuřecím mase. V takovém případě s důkladnější tepelnou úpravou klesá množství přítomných virů.
„Onkogenní zvířecí viry (zvířecí viry způsobující rakovinu) byly považovány za viníky v případech“ lymfomů u farmářů a pracovníků jatek, ale to jsou pouze předběžné úvahy: „Konzumace masa dosud nebyla spojena s přenosem onkogenních virů.“
Jejich třetí teorie, která by mohla vysvětlit silnou spojitost s rakovinou krve a lymfatických uzlin, se týká antibiotik. Kuřata a krůty jsou často léčena antiparazitárními léky a antibiotiky, které slouží k urychlení růstu zvířat a prevenci i léčbě onemocnění, což je nezbytné vzhledem k podmínkám, v jakých dnes hospodářská zvířata běžně žijí. A skutečně, užívání antibiotik bývá někdy spojováno s rizikem lymfomů.
„Nicméně není jasné, zda souvislost mezi užíváním antibiotik a rizikem rakoviny vypovídá o vztahu příčiny a následku, a co je ještě důležitější, jestli používání antibiotik u hospodářských zvířat může představovat riziko rakoviny u lidí.“ Z toho plyne, že zatím stále nevíme, jak vysvětlit souvislost mezi rakovinou a kuřaty.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to Benimoto via flickr