Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak pomocí stravy navýšit FGF21 a prodloužit si život
Dlouhověkost a strava: Co ale můžeme jíst - nebo čeho se vyvarovat, abychom dosáhli podobných účinků?
Před více než stoletím bylo postění se vyzdvihováno nejen jako prostředek k boji s „mozkovou únavou“, ale také k dosažení dlouhého života ve zdraví. Pokud se ukáže, že je to pravda, může být FGF21 chybějícím pojítkem. Pro FGF21 je charakteristické systémové posilování dlouhověkosti. Jeho hladiny lze navýšit déle trvajícím půstem. Naštěstí existují i jiné, méně drastické prostředky, jako například zvýšení přísunu sacharidů nebo omezení bílkovin.
Když lidem dáte spoustu jídla bohatého na škroby, jejich hladiny FGF21 prudce stoupnou. Nejzdravějšími zdroji by patrně byly celozrnné obiloviny a luštěniny, jelikož butyrát zřejmě rovněž navyšuje FGF21, a ten my získáváme z vlákniny. Jde o jednu z látek, kterou pro nás prospěšná střevní mikroflóra vyrábí ze stravy bohaté na vlákninu.
Hladiny FGF21 v krvi se také výrazně zvýší při konzumaci stravy s nižším obsahem bílkovin. Více než 150% nárůst během čtyř týdnů. Když zmiňuji omezení bílkovin, může se prakticky jednat jen o snížení z původně nadbytečného příjmu typického pro většinu Američanů na doporučené množství.
Doporučený denní příjem bílkovin pro většinu mužů činní 56 gramů bílkovin denně. Většina amerických mužů však přijímá přes 100 gramů. Když tedy vyberete muže konzumující typický vysoký příjem 112 gramů bílkovin denně a snížíte jim ho na 64 gramů, což je stále více než doporučovaných 56 gramů, tak skupina s „omezeným“ příjmem nadále konzumovala dostatek bílkovin, ale dosáhla dvojnásobku FGF21. Mohlo by to pomoci vysvětlit, proč navzdory mnohem vyššímu příjmu kalorií zhubnuli více tělesného tuku. Jak je možné jíst 300 kalorií denně navíc a stále hubnout skoro o kilogram tělesného tuku víc? Stačí dostat své hladiny bílkovin na normální úroveň. Kdo si nikdy nepřál najít dietu, která mu dopřeje konzumaci nadbytku kalorií, které by jen bezpracně pálil navýšením spalování tuků? Možná bychom měli utlumit příjem bílkovin a zrychlit tak svůj metabolismus pomocí FGF21.
I vcelku mírné omezení bílkovin na doporučené hodnoty může mít výrazné klinické přínosy. Výsledky byly naměřeny po jednom a půl měsíci. Podobná studie zjistila, že i mírnější omezení bílkovin, na 73 gramů denně u mužů, vedlo k šestinásobnému navýšení FGF21 během jediného týdne. Navýšení bylo doprovázeno výrazným zlepšením citlivosti na inzulín. Vědci dospěli k závěru, že omezení konzumace bílkovin podporuje lidské metabolické zdraví.
Důkazy nasvědčující, že nižší příjem bílkovin je příznivě spjat s lepším zdravím, delším životem a citlivostí na inzulín, dále přibývají. Nebyli jsme si však jisti, jak k tomu dochází. Možná by FGF21 mohl poskytnout vysvětlení. Zajímavé je, že ve studiích lidem podávali devět procent kalorií z bílkovin, což je zhruba stejně, kolik Okinawané přijímali během své nejzdravější éry, kdy patřili mezi nejdéle žijící populace na světě.
Možná si pamatujete má videa o omezení příjmu methioninu pro boj s rakovinou i k prodloužení života. Methionin je aminokyselina nacházející se převážně v živočišných bílkovinách a snížení příjmu methioninu lze proto dosáhnout omezením konzumace živočišných potravin. Ve skutečnosti může jít o účinek FGF21. Omezení methioninu navyšuje hladiny tak výrazně, že je považováno za nejdůležitějšího zprostředkovatele metabolického přeprogramování těla při omezování methioninu. Proto omezování některých druhů bílkovin může mít větší význam než jiných. Nejvyšší obsah methioninu má maso. Luštěniny (fazole, cizrna, čočka) mají asi třikrát méně methioninu než maso.
FGF21 je předkládán jako možný zprostředkovatel ochrany proti rakovině, autoimunitním nemocem, obezitě, cukrovce, kterou nám poskytuje výhradně rostlinné stravování. Možná to je jedním z důvodů, proč celistvá rostlinná strava prokázala tak pozoruhodné účinky na zdraví. Jako příklad si vezměme práci dr. Esselstyna. Ten nám ukázal, že největšího zabijáka mužů a žen lze většinou zastavit nebo zvrátit a riziko srdečního infarktu takřka eliminovat s pomocí celistvé a nízkotučné veganské stravy. Tento prospěšný účinek nelze připsat čistě snížení cholesterolu, jelikož máme řadu nových a silných léků na cholesterol, které sice dokážou jeho hladiny snížit na stejné hodnoty jako zdravá strava, ale stále neposkytnou stejnou ochranu. Výrazné prospěšné účinky zaznamenané Esselstynem zjevně odrážejí celou řadu ochranných mechanismů souvisejících s celistvou rostlinnou stravou, přičemž FGF21 může být jedním z těchto mechanismů. Není to jenom o tuku a cholesterolu, ale také o množství a kvalitě přijatých bílkovin, i to může hrát svou roli. Nikdy jsme však neměli k dispozici studii, která by zjistila, jestli vegani skutečně mají vyšší hladiny FGF21. Už ji ale máme!
Jsem rád, že jsem studii hned po přečtení nadpisu nepřeskočil. Kromě sledování obézních myší z Nového Zélandu totiž zkoumali také krevní hladiny FGF21 u lidí na rostlinné stravě. Pak se poznatky pokusili podrobit testu odstraněním masa z jídelníčku jiných lidí, aby zjistili, jestli jim FGF21 stoupne. Jak to dopadlo? Hladiny FGF21 byly výrazně vyšší u veganských strávníků než u těch všežravých. Hladiny stouply také po přechodu z běžné stravy na vegetariánskou, a to po pouhých čtyřech dnech. Nárůst nebyl malý. Hladiny FGF21 stouply o 232 % při porovnání stavu před a po čtyřech dnech bez masa.
Závěrem lze říci, že rozličné postní režimy mají jen omezenou účinnost, zejména v oblasti stárnutí a nemocí jiných než obezita, pokud nejsou zkombinovány s vysoce vyživujícím stravováním spočívajícím v přiměřeném příjmu kalorií a převážně rostlinné skladbě jídelníčku středomořského nebo okinawského typu s „nízkým“, ale v praxi doporučeným příjmem bílkovin.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org