Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Červené a bílé rybí maso: červené ryby a fibrilace síní
Konzumace tmavých ryb (losos, mečoun, lufara, makrela, sardinka) může zvyšovat naše riziko fibrilace síní – nepravidelného srdečního rytmu spojeného se vznikem mrtvice, demence, srdečního selhání a zkrácené délky života.
Další překvapivé zprávy o rybách nedávno přišly z Massachusetts. Fibrilace síní je nejčastější klinická srdeční arytmie, tedy nepravidelnost srdečního rytmu, která může zapříčinit mrtvici a zvyšovat riziko demence i srdečního selhání, navíc významně zkracuje lidský život.
Předchozí zjištění týkající se vlivu stravy jsou rozporuplná. Některé studie zjistily, že alkohol, kofein a konzumace ryb působí příznivě a předchází fibrilaci síní nebo ji léčí. Jiné studie však zjistily, že všechno to naopak škodí.
Když k něčemu takovému ve vědě o výživě dojde, vědci vytáhnou své největší zbraně. Podrobili to testování v jedné z největších a nejlepších studií, v tomto případě to byla slavná Framingham Heart Study. Nezjistili ani příznivý, ani nepříznivý účinek konzumace alkoholu, kofeinu nebo ryb. Když se ale na to podívali podrobněji, zjistili, že existuje spojitost mezi tmavým rybím masem a fibrilací síní. Šestinásobně vyšší riziko. Tmavým rybím masem myslí lososa, mečouna, lufaru dravou, makrelu, sardinky a podobné druhy ryb.
Došli k závěru, že jejich zjištění mohou naznačovat „skutečný nepříznivý účinek tmavého rybího masa a rybího tuku na určité podtypy fibrilace síní.“ Tvrdí, že „potenciální toxiny nahromaděné v tělech určitých ryb, například dioxiny a methylrtuť, mohou mít nepříznivý vliv na srdeční arytmii.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to Popfossa and marc kjerland / flickr