Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Úloha endotoxinů u Alzheimerovy choroby a demence
Proč může jedno jídlo s vysokým obsahem nasycených tuků zhoršit poznávací schopnosti?
Vysoká hladina cholesterolu po dosažení čtyřicítky je spojená se zvýšeným rizikem Alzheimerovy choroby a vaskulární demence o desetiletí později. A ke zvýšení rizika demence ani nemusí být cholesterol příliš vysoký. O 57 % vyšší riziko rozvoje Alzheimerovy choroby vás čeká už při celkovém cholesterolu 6.2 mmol/l - oproti 5,1 mmol/l a nižším. Již jsem vydal několik videí, ve kterých jsem hovořil o ucpávání mozkových tepen uvnitř mozku, ve kterých najdeme stejnou aterosklerózu, jaká lidem způsobuje srdeční infarkty a mrtvice - přerušením toku krve do paměťových center mozku.
Možná právě proto bylo zjištěno, že vyšší příjem nasyceného tuku je spojen s rozvojem horší globální kognitivní funkce a úpadkem paměti. Šlo o jasně patrné urychlení stárnutí mozku odpovídající šesti letům života. Jak můžeme omezit nasycený tuk? Omezit sýry, dorty, zmrzlinu a kuřecí maso, což jsou největší zdroje tohoto tuku v americké stravě. Dále pak vepřové, hamburgery a hovězí maso celkově.
V mém videu o roli glykotoxinů v kognitivním úpadku jsem představil tuto studii, jež ukazuje, že už pět dní na tučné stravě chudé na sacharidy poškodí energetický metabolismus v srdci i kognitivní funkci. Z toho plyne, že takové stravování je škodlivé pro zdraví srdce i mozku. Vědci se domnívali, že narušená produkce energie mohla být příčinou také té mozkové dysfunkce. Nicméně vysoké hladiny glykotoxinů ze stravy, tzv. AGE, jsou rovněž spojeny s kognitivním úpadkem. Proto je žádoucí omezit příjem pečených a grilovaných mas včetně kuřecího masa a ryb i některých mléčných výrobků. Je tu ještě jedno vysvětlení.
„Metabolická endotoxémie: potenciální mechanismus stojící za spojitostí mezi příjmem tuku ze stravy a rizikem kognitivního úpadku“ Endotoxiny jsou silně prozánětlivé sloučeniny tvořené určitými typy bakterií jako E. coli. Látky se uvolňují, když bakterie odumřou. Pak se mohou skrze střevní stěnu vstřebat a skončit v krevním oběhu. Výsledkem je takzvaná endotoxémie. Nejvyšší hladiny těchto endotoxinů byly naměřeny, nikoliv překvapivě, v potravinách, jako je maso kontaminované bakteriemi. V červeném i bílém mase. Zvýšené hladiny endotoxinů proudících v krevním řečišti mohou uškodit zdravému stárnutí. Pojí se s širokou škálou onemocnění, včetně obezity, cukrovky 2. typu, srdečního onemocnění a deprese.
Když lidé jedí pět dní tučnou stravu chudou na sacharidy, tak se jim hladiny endotoxinu v krvi asi zdvojnásobí. Zde jsou hladiny endotoxinu před a po několika dnech na velmi tučné stravě. Už jedno jídlo může uškodit. Když lidem podáte McMuffiny s karbanátkem a vejcem doplněné bramboráčky, dojde k výraznému nárůstu během několika hodin po jídle. Jak víme, že za to nemohou rafinované sacharidy z McMuffinu? Protože lidé v kontrolní skupině také dostali muffin, ale ne tak tučný, bez karbanátku a vejce. Dokonce lze lidem podat čistý cukerný roztok a jejich hladiny endotoxinů se nezmění. Naopak k velkému nárůstu dojde po několika hodinách od vypití smetany, což je skoro čistý tuk. A ne jen tak ledajaký tuk, nýbrž převážně nasycený tuk.
Dvojitě zaslepená, randomizovaná zkřížená studie ukázala, že už jedno jídlo bohaté na nasycené tuky může zhoršit pozornost, tedy kognitivní schopnost rozeznávat cílový stimulus od rozptylujících prvků v počítačové hře. Rozdíl byl měřen v porovnání se stejným pokrmem bohatým na tuk obsažený v ořeších, semínkách a avokádech. A tento kognitivní deficit byl přítomen pět hodin po jídle, a kdo ví, zda ne ještě déle.
Máme dvě možnosti, jak zredukovat nárůst endotoxinu po konzumaci jídla. Prvním je nepřijímat jich tolik. Pokud však sníte maso a mléčné výrobky zároveň s potravinami bohatými na vlákninu, můžete nárůst endotoxinů zmírnit. Stejný McMuffin s karbanátkem a vejcem, endotoxinová bomba, ale tentokrát s přidanou vlákninou z Fiber One cereal, nebo bez ní. Použitá porce cereálií obsahovala 30 gramů vlákniny. Zdá se, že s endotoxiny zatočila, zabránila zvýšení endotoxémie tři hodiny po jídle. Vláknina také utlumila oxidativní stres, zredukovala volné radikály generované konzumací takového pokrmu. Jasně se ukázalo, že přidáním vlákniny k tučnému pokrmu bohatému na kalorie dosáhneme značných přínosů na metabolické a zánětlivé události po jeho konzumaci. A časem, pokrm za pokrmem, to může mít i dlouhodobé dopady.
Nedávný výzkum zjistil, že vyšší výskyt endotoxinů v mozku mají pacienti trpící Alzheimerovou chorobu, jak ukázala pitva. Endotoxiny se hromadí v paměťovém centru mozku, v části mozku, ve které se nejdříve a nejvýrazněji projevuje neuropatologie Alzheimerovy choroby. Někteří pacienti s pokročilou Alzheimerovou chorobou měli až 26x více endotoxinů než jejich stejně staří vrstevníci bez demence. A kde bylo těch endotoxinů nejvíce? Přímo uprostřed amyloidních plaků, což je patologická charakteristika Alzheimerovy choroby. Na snímku jsou endotoxiny zvýrazněny červeně, amyloidy zeleně. Lze dobře pozorovat, jak se vzájemně překrývají. Naznačuje nám to, že endotoxiny mohou hrát nějakou roli v tvorbě těchto plaků, tak jako se děje v mozcích jiných živočichů.
Z těchto i dalších důvodů je správná výživa navrhována jakožto slibná nemedicínská strategie pro prevenci kognitivního úpadku a následné demence.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org