Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence selhání ledvin s pomocí stravy
Vzhledem k tomu, jak hustě jsou naše ledviny protkány cévami, by pro nás nemělo být překvapením, že živočišné bílkoviny, tuk a cholesterol jsou spojeny se zhoršením funkce ledvin (mikroalbuminurie – vylučování bílkovin močí). To může být časným varovným znamením nejen selhávání ledvin, ale také srdečního onemocnění a zkrácené délky života.
Naše ledviny jsou hustě protkané cévami. Proto vypadají uvnitř tak červeně. Koneckonců, naše dvě malé ledviny musí filtrovat všechnu naši krev, proto si také berou 20 % našeho srdečního výkonu z každého úderu srdce. Pokud je standardní americká strava tak toxická pro krevní cévy v našem srdci, mozku a v oblasti pánve, což má za následek infarkty, mrtvice a sexuální dysfunkci, co pak taková strava asi dělá s našimi ledvinami?
Výzkumníci z Harvardu se nedávno pokusili tuto otázku zodpovědět testem. Sledovali tisíce žen společně s jejich stravou a funkcí ledvin po dobu deseti let. Výzkumníky zajímalo, jestli v moči najdou známku přítomnosti nějaké bílkoviny. Tento jev je známý jako mikroalbuminurie. V naší moči by žádná bílkovina být neměla. Podstata našich ledvin je totiž udržovat užitečné látky v krvi a ty škodlivé vylučovat. Bílkoviny by tedy měly být zadržovány v těle. Pokud tomu tak není, je to znamení, že naše ledviny začínají selhávat.
Vyskytly se tři významné rizikové faktory pro klesající funkci ledvin u sledovaných žen. Ani jeden pro nás není překvapením, vzhledem k tomu, že mluvíme o ucpaných a zanícených cévách: „Konkrétně strava bohatá na živočišnou bílkovinu, živočišný tuk a cholesterol může být spojena s mikroalbuminurií, neboli selhávajícími ledvinami.“ V případě rostlinných bílkovin nebo tuku takováto spojitost neexistovala.
A mikroalbuminurie je jakási obdoba kanárka v uhelném dole; říká vám, že s vašimi krevními cévami je rozhodně něco špatně. „Mikroalbuminurie a mírné poklesy funkce ledvin úzce souvisí s následným patrným onemocněním ledvin, kardiovaskulárním rizikem a úmrtností na všechny příčiny (tedy kratší délkou života). Stručně řečeno, strava s nižším podílem živočišných bílkovin, živočišného tuku a cholesterolu může být účinnou ochranou před poškozením ledvin.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to LadyofHats via Wikimedia Commons and avlxyz via flickr.