Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Sójové potraviny při příznacích návalů horka v menopauze
Sóju lze považovat za lék první volby na příznaky návalů horka a nočního pocení v menopauze.
Je konzumace sóji důvodem, proč japonština nemá ani slovo pro návaly horka, jak jsem s vámi sdílel v předchozím videu? Zhruba 80 % perimenopauzálních a postmenopauzálních dotazovaných žen volí přírodní prostředky pro tlumení svých potíží a vůbec nejpoužívanějším prostředkem je sója. Funguje však?
Mimo asijské prostředí bývá sójové mléko větším zdrojem isoflavonů než jiné sójové výrobky. Navíc se skvěle hodí pro randomizované studie s kontrolním nápojem z kravského nebo dalšího rostlinného mléka. Konzumace sójového mléka je spojována s redukcí návalů horka a nočního pocení a odstředěné mléko naopak s horšími projevy menopauzy. Když je však podrobíme přímému srovnání, nenalezneme rozdíl. Máme studie ukazující, že randomizace žen k sójovému mléku může redukovat návaly horka a vaginální příznaky až o 70 % v porovnání s kontrolní skupinou. Jenže bez placebo skupiny, takže nevíme, kolik z toho je pouhý placebo efekt.
Aby skutečně zaslepili účastníky studie, byly sójové isoflavony extrahovány a vloženy do kapslí, aby mohly být porovnány s identicky vypadajícími placebo kapslemi. Dosud vzniklo více než tucet takových klinických studií, randomizovaných, dvojitě zaslepených a placebem kontrolovaných studií. A povedlo se, ekvivalent asi dvou porcí sójových potravin denně zredukoval frekvenci návalů horka 20 % nad placebo a sílu návalů horka asi 25 % nad placebo. V porovnání s tím na estrogenové hormonální terapii se dosahuje čisté redukce asi o 30 až 40 %. Sójové isoflavony mají prokázanou schopnost zmírňovat i další příznaky včetně vaginální suchosti, úbytku kostní hmoty, potíží s pamětí a kognitivními funkcemi obecně, i deprese.
Provedeno bylo několik studií, ve kterých srovnávali sóju přímo s hormonální terapií. Jedna shledala jejich účinnost podobnou z hlediska redukce návalů horka, bolestí svalů a kloubů a vaginální suchosti. Ve druhé studii hormony fungovaly dvakrát lépe, skóre redukce návalů horka bylo 54 % při standardní kombinované terapii estrogenem a progesteronem, zatímco sójové isoflavony překonaly placebo jen o 24 %. Nejen, že hormony fungovaly lépe, ale také mohu působit rychleji. Sójové isoflavony potřebují k dosažení poloviny svého maximálního účinku tři měsíce, zatímco stejného účinku dosáhnete s estrogeny už za tři týdny. Sója má pochopitelně výhodu v nezvyšování rizika rakoviny a krevních sraženin. Naopak dokonce pomáhá redukovat riziko rakoviny prsu v průběhu života a snižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění.
Závěrem konsensuální panel odborníků napsal, že sóju můžeme považovat za léčbu první volby při návalech horka a nočním pocení v menopauze. Jedním z praktických celistvých zdrojů sóji jsou na sucho pražené sójové boby. Harvard Medical School’s Center of Excellence in Women’s Health zaplatilo randomizovanou zkříženou studii půl šálku nesolených pražených sójových bobů denně (rozdělených do tří až čtyř porcí v průběhu dne) a výsledkem byla 50% redukce návalů horka do dvou týdnů. Na pražených bobech je však nepříznivé, že během pražení v nich vznikají vedlejší produkty pokročilé glykace. Ovšem je jich tam čtyřikrát méně než v pražených ořeších nebo dalších luštěninách a desetkrát méně než v porci pečeného kuřete. Nicméně edamame nebo nakládané sójové boby by byly lepší.
Některé ženy během menopauzy užívají doplňky stravy s isoflavony, ale většina jen přidá sójové výrobky do jídelníčku. To je podle mě správná cesta. Doplňky stravy sužuje špatné značení a problémy s kontaminací. Nicméně izolované isoflavony prokazatelně zlepšují funkci tepen a snižují vysoký krevní tlak. Sójové potraviny také mohou snížit LDL cholesterol, což by mohlo vysvětlit spojení s nižším kardiovaskulárním rizikem. Kromě nižšího rizika rakoviny prsu konzumenti sóji mají také méně často rakovinu prostaty, tlustého střeva a konečníku a plic.
V předchozím videu jsem poznamenal, že ženy na rostlinné stravě obvykle mají mnohem méně potíží s návaly horka. Co kdybychom zkombinovali rostlinnou stravu se sójou navíc? Dvě randomizované kontrolované studie zjistily, že nízkotučná rostlinná strava s každodenní polovinou šálku celých vařených sójových bobů může snížit počet silných návalů horka o 84 až 88 % během 12 týdnů. Celkově většina účastnic randomizovaných do rostlinné skupiny nakonec neměla žádné silné ani středně silné návaly horka, zatímco v kontrolní skupině 95 % účastnic nadále ano.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Nagata C, Takatsuka N, Kawakami N, Shimizu H. Soy product intake and hot flashes in Japanese women: results from a community-based prospective study. Am J Epidemiol. 2001;153(8):790-793.
- Mahady GB, Parrot J, Lee C, Yun GS, Dan A. Botanical dietary supplement use in peri- and postmenopausal women. Menopause. 2003;10(1):65-72.
- Haytowitz DB, Bhagwat S. Assessment of Sources and Dietary Intake of Isoflavones in the U.S. Diet. BHNRC. Oct 2010.
- Flor-Alemany M, Marín-Jiménez N, Coll-Risco I, Aranda P, Aparicio VA. Influence of dietary habits and Mediterranean diet adherence on menopausal symptoms. The FLAMENCO project. Menopause. 2020;27(9):1015-1021.
- Nourozi M, Haghollahi F, Ramezanzadeh F, Hanachi P. Effect of soy milk consumption on quality of life in iranian postmenopausal women. J Family Reprod Health. 2015;9(2):93-100.
- Hanachi P, Golkho S. Assessment of soy phytoestrogens and exercise on lipid profiles and menopause symptoms in menopausal women. J Biol Sci. 2008; 8:789-793.
- Taku K, Melby MK, Kronenberg F, Kurzer MS, Messina M. Extracted or synthesized soybean isoflavones reduce menopausal hot flash frequency and severity: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Menopause. 2012;19(7):776-790.
- Ghazanfarpour M, Sadeghi R, Roudsari RL. The application of soy isoflavones for subjective symptoms and objective signs of vaginal atrophy in menopause: A systematic review of randomised controlled trials. J Obstet Gynaecol. 2016;36(2):160-171.
- Lambert MNT, Hu LM, Jeppesen PB. A systematic review and meta-analysis of the effects of isoflavone formulations against estrogen-deficient bone resorption in peri- and postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2017;106(3):801-811.
- Cheng PF, Chen JJ, Zhou XY, et al. Do soy isoflavones improve cognitive function in postmenopausal women? A meta-analysis. Menopause. 2015;22(2):198-206.
- Su BYW, Tung TH, Chien WH. Effects of phytoestrogens on depressive symptoms in climacteric women: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Altern Complement Med. 2018;24(8):850-851.
- Carmignani LO, Pedro AO, Costa-Paiva LH, Pinto-Neto AM. The effect of dietary soy supplementation compared to estrogen and placebo on menopausal symptoms: a randomized controlled trial. Maturitas. 2010;67(3):262-269.
- Crisafulli A, Marini H, Bitto A, et al. Effects of genistein on hot flushes in early postmenopausal women: a randomized, double-blind EPT- and placebo-controlled study. Menopause. 2004;11(4):400-404.
- Li L, Lv Y, Xu L, Zheng Q. Quantitative efficacy of soy isoflavones on menopausal hot flashes. Br J Clin Pharmacol. 2015;79(4):593-604.
- Boutas I, Kontogeorgi A, Dimitrakakis C, Kalantaridou SN. Soy isoflavones and breast cancer risk: a meta-analysis. In Vivo. 2022;36(2):556-562.
- Naghshi S, Tutunchi H, Yousefi M, et al. Soy isoflavone intake and risk of cardiovascular disease in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023;27;1-15.
- Schmidt M, Arjomand-Wölkart K, Birkhäuser MH, et al. Consensus: soy isoflavones as a first-line approach to the treatment of menopausal vasomotor complaints. Gynecol Endocrinol. 2016;32(6):427-430.
- Welty FK, Lee KS, Lew NS, Nasca MM, Zhou JR. The association between soy nut consumption and decreased menopausal symptoms. J Womens Health (Larchmt). 2007;16(3):361-369.
- Beavers DP, Beavers KM, Miller M, Stamey J, Messina MJ. Exposure to isoflavone-containing soy products and endothelial function: a Bayesian meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012;22(3):182-191.
- Liu XX, Li SH, Chen JZ, et al. Effect of soy isoflavones on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012;22(6):463-470.
- Tokede OA, Onabanjo TA, Yansane A, Gaziano JM, Djoussé L. Soya products and serum lipids: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2015;114(6):831-843.
- Applegate CC, Rowles JL, Ranard KM, Jeon S, Erdman JW. Soy consumption and the risk of prostate cancer: an updated systematic review and meta-analysis. Nutrients. 2018;10(1):40.
- Yu Y, Jing X, Li H, Zhao X, Wang D. Soy isoflavone consumption and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2016;6:25939.
- Wu SH, Liu Z. Soy food consumption and lung cancer risk: a meta-analysis using a common measure across studies. Nutr Cancer. 2013;65(5):625-632.
- Beezhold B, Radnitz C, McGrath RE, Feldman A. Vegans report less bothersome vasomotor and physical menopausal symptoms than omnivores. Maturitas. 2018;112:12-17.
- Barnard ND, Kahleova H, Holtz DN, et al. The Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (Wavs): a randomized, controlled trial of a plant-based diet and whole soybeans for postmenopausal women. Menopause. 2021;28(10):1150-1156.
- Barnard ND, Kahleova H, Holtz DN, et al. A dietary intervention for vasomotor symptoms of menopause: a randomized, controlled trial. Menopause. 2023;30(1):80-87.
- Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet. Journal of the American Dietetic Association. 2010;110(6):911-916.e12.