Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Tři důvody, proč ovoce a zelenina mohou snižovat riziko osteoporózy
I pouhá jedna porce ovoce a zeleniny denně navíc je spojena s nižším rizikem zlomenin kostí.
Už jedna porce ovoce a zeleniny denně navíc je spojena s nižším rizikem zlomenin kostí. Čím to? Riziko osteoporotické zlomeniny souvisí s vyššími hladinami zánětu v krvi, například hladinou C-reaktivního proteinu, a konkrétněji i zánětlivou stravou. Lidé konzumující stravu s vyšším zánětlivým indexem mají asi o 30 % vyšší riziko osteoporózy a zlomeniny než lidé na převážně protizánětlivé stravě. Vyšší příjem ovoce a zeleniny zmírňuje zánět. To je první možný důvod.
Volné radikály také mohou hrát roli v požírání kostní hmoty. Naznačuje to, že prooxidační stres může přispívat k osteoporóze. Celková antioxidační síla a kapacita krevního oběhu lidí a jejich jídelníčků je značně nižší u těch s osteoporózu. A jak pochytat volné radikály a zlepšit status antioxidantů? S pomocí ovoce a zeleniny. Například konzumace potravin bohatých na vitamín C je spojena s nižším rizikem zlomeniny pánve, osteoporózy a ztráty kostní hmoty. Každé další zvýšení příjmu vitamínu C ze stravy o 50 mg, což je ekvivalent jednoho pomeranče, může snížit riziko zlomeniny kyčle o 5 %.
Třetím způsobem, jak ovoce a zelenina mohou pomoci kostem, je prostřednictvím acidobazické rovnováhy. Jak stárneme, dochází k drobnému poklesu pH naší krve, krev se stává s věkem o něco kyselejší. Myslíme si, že je to klesající schopností ledvin vylučovat nadbytečnou kyselinu. In vitro studie naznačují, že pokles pH může vést k aktivaci buněk rozkládajících kosti a k inhibici buněk, které kosti znovu tvoří. Co takhle jíst zásadotvorné potraviny?
Většinu kyselinotvorných potravin tvoří sýry a maso, zejména ryby. A nejvíce zásadotvorné potraviny jsou ovoce a zelenina. To by mohlo pomoci vysvětlit, proč když experimentálně odstraníte lidem ze stravy ovoce a zeleninu, značně poklesne ukazatel tvorby kostí a ukazatel kostní ztráty vystřelí. A když ovoce a zeleninu vrátíte do denní stravy, stane se přesný opak.
Čím větší je odhadovaný poměr mezi kyselinotvornými a zásadotvornými potravinami, tím větší je riziko zlomenin kostí. Je to dobrý důvod pro to jíst méně kyselou stravu, data však pocházejí jen z observačních studií. Abychom prokázali příčinnost, vznikly dvouleté dvojitě zaslepená randomizované kontrolované studie. V nich byly přidány tři porce ovoce a zeleniny, případně ekvivalent šesti porcí navíc, nemělo to však žádný efekt. Když však randomizovali lidi k ekvivalentu devíti denních porcí ovoce a zeleniny ve formě zásadotvorné látky, pozorovali značný nárůst objemu a hustoty kostí v oblasti páteře, kyčle a napříč zbytkem těla.
Jsou některé druhy ovoce a zeleniny obzvláště přínosné? To je otázka, které se budeme věnovat příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org