Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Spalování tuků pomocí flavonoidů
Flavonoidy obsažené ve větším množství v citrusech, bobulovinách, červené cibuli, fazolích, hroznovém vínu a kakau mohou zrychlit metabolismu dostatečně na to, aby díky tomu lidé zeštíhlili v pase.
Čím lze vysvětlit termogenní účinek ořechů – jejich předpokládanou schopnost zvyšovat metabolismus, takže můžete spálit více tuku a přitom můžete polehávat a pospávat?
Vysvětlení tohoto nárůstu klidového metabolismu není zřejmé. Výzkumníci z Texas A&M se domnívali, že je za tím arginin, ale jiní nedávno navrhli, že to může být díky flavonoidním fytonutrientům v ořechách. Na základě jakých důkazů? Studií, jako je tato.
„Účinky hroznové šťávy Concord na chuť k jídlu, stravu a tělesnou hmotnost.“ Stejně jako ořechy jsou kaloricky bohaté a přesto se nezdá, že by způsobovaly přírůstek hmotnosti, Welch si velmi přál, aby se totéž prokázalo pro šťávu z červených hroznů. Lidé museli vypít dva šálky denně po tři měsíce. Ale musíte si uvědomit, že Welchova hroznová šťáva má více cukru než Coca-Cola. Dva šálky červené hroznové šťávy obsahují ekvivalent 20 lžiček cukru.
Kontrolní skupině bylo v podstatě podáváno hroznové Kool-Aid „náhražkový nápoj s příchutí hroznů.“ Stejný počet kalorií, stejné množství cukru, ale žádné detekovatelné fytonutrienty. Takže ve dvou šálcích denně dodávali těmto lidem stovky kalorií navíc. Bylo jasné, že po třech měsících pár kilo přiberou. Co si myslíte, že objevili?
Skupina na náhražkovém nápoji s hroznovou příchutí opravdu významně přibrala. Jak by nemohli, se vším tím extra přidaným cukrem, co do sebe ládovali? Ale lidé na hroznové šťávě nepřibrali. A jste připraveni si toto poslechnout? Obvod jejich pasu se výrazně zmenšil. Zdálo se, že spalují výrazně více břišního tuku – pitím hroznové šťávy! Takže možná je něco na teorii propagované zastánci ořechů a zeleného čaje, že flavonoidní fytonutrienty dokáží zvyšovat „termogenezi (generaci tepla) a oxidaci tuků.“
Pokud je to pravda, pak je o důvod víc, proč jíst ořechy a pít zelený čaj, nikoliv ale pít hroznovou šťávu. Místo toho si dejte celé hrozny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Mattes RD, Dreher ML. Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):137-41.
- Hollis JH, Houchins JA, Blumberg JB, Mattes RD. Effects of concord grape juice on appetite, diet, body weight, lipid profile, and antioxidant status of adults. J Am Coll Nutr. 2009 Oct;28(5):574-82.
- McKnight JR, Satterfield MC, Jobgen WS, Smith SB, Spencer TE, Meininger CJ, McNeal CJ, Wu G. Beneficial effects of L-arginine on reducing obesity: potential mechanisms and important implications for human health. Amino Acids. 2010 Jul;39(2):349-57.
Images thanks to Todd Coleman; fortinbras; and Paul Goyette via flickr