Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
PhIP: karcinogen podporující rakovinu prsu ve třech krocích
PhIP, karcinogen z tepelně upraveného masa, který najdeme ve smažené slanině, rybách a kuřeti, může nejen spouštět rakovinu a podporovat růst nádoru, ale také zvyšovat jeho metastazující potenciál tím, že zvýší jeho invazivnost.
Jak jsme viděli minule, PhIP, karcinogen z tepelně zpracovaného masa, může způsobit mutace DNA, které mohou spustit rakovinné bujení, a následně může podpořit i další růst rakoviny. PhIP totiž vykazuje silnou estrogenní aktivitu.
Třetí zbraní PhIP je, že může podpořit invazivitu buněk rakoviny prsu do okolí. Nádory zabíjejí tím, že metastázují. Napadnou okolní tkáně a orgány. Invazivitu můžete otestovat tak, že rakovinné buňky vložíte do zařízení zvaného invazní komora. Rakovinové buňky umístíte na vršek, na jednu stranu membrány s malými póry, což jsou ty malé šedé kroužky. Zde je spodní strana filtru, v tomto případě bez známek invaze. Když však přidáte trochu estrogenu, rakovinné buňky začnou procházet skrz. Když přidáte PhIP, buňky budou pronikat skrz membránu opravdu intenzivně. PhIP podporuje invazi rakovinných buněk do okolí více než čistý estrogen. Vědci dospěli k závěru, že „kromě svého dobře popsaného genotoxického potenciálu (schopnosti způsobovat mutace DNA), je PhIP také silně estrogenní. Je schopen silné hormonální aktivity. A dokáže silně stimulovat buňky rakoviny prsu k invazi skrz… membránový model.
Zjištění, že PhIP dokáže podporovat invazivní potenciál rakovinných buněk prsu už při tak nízkých koncentracích, je pozoruhodné. Genetická toxicita sloučeniny spojená s její schopností umocňovat dělení buněk a jejich invazivnost nám naznačuje, že PhIP může nejen spustit rakovinný proces, ale také ho podporovat v dalším vývoji.“ Problémem je, jak sami říkají, že „je velmi obtížné vyhnout se vystavení PhIP, protože je přítomný v mnoha běžně konzumovaných tepelně upravených masech, zejména pak v kuřecím, hovězím a rybím.“
Pokud byste se nějak dokázali vyhnout tepelně zpracovanému masu a kouři z cigaret, výfuků a komínů spaloven, možná by nakonec nebylo tak těžké se kontaktu s PhIP vyvarovat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Holland RD, Gehring T, Taylor J, Lake BG, Gooderham NJ, Turesky RJ. Formation of a mutagenic heterocyclic aromatic amine from creatinine in urine of meat eaters and vegetarians. Chem. Res. Toxicol. 2005 18(3):579 - 590
- Steck SE, Gaudet MM, Eng SM, Britton JA, Teitelbaum SL, Neugut AI, Santella RM, Gammon MD. Cooked meat and risk of breast cancer--lifetime versus recent dietary intake. Epidemiology 2007 18(3):373 - 382
- Rohrmann S, Jung SUL, Linseisen J, Pfau W. Dietary intake of meat and meat-derived heterocyclic aromatic amines and their correlation with DNA adducts in female breast tissue. Mutagenesis 2009 24(2):127 - 132
- Lauber SN, Gooderham NJ. The cooked meat-derived mammary carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine promotes invasive behaviour of breast cancer cells. Toxicology 2011 279(1 - 3):139 - 145
- Sinha R, Gustafson DR, Kulldorff M, Wen WQ, Cerhan JR, Zheng W. 2-Amino-1-methyl-6-phenylim- idazo[4,5-b]pyridine, a Carcinogen in High- Temperature-Cooked Meat, and Breast Cancer Risk . Journal of the National Cancer Institute 2000 92(16):1352 - 1354
- Knekt P, Steineck G, Järvinen R, Hakulinen T, Aromaa A. Intake of fried meat and risk of cancer: A follow-up study in Finland. Int. J. Cancer 1994 59(6):756 - 760
- Ronco A, Stefani ED, Mendilaharsu M, Deneo-Pellegrini H. Meat, fat and risk of breast cancer: A case-control study from Uruguay. Int. J. Cancer 1996 65(3):328 - 331
Images thanks to the National Cancer Institute and U.S. Navy photo by Chief Warrant Officer 4 Seth Rossman via Wikimedia