Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jahody vs. rakovina jícnu
Randomizovaná klinická studie fáze 2 zkoumající schopnost jahod zvrátit progresi rakoviny jícnu.
Studie jako je tato, které nám ukazují, že ovoce může potlačit růst rakoviny v Petriho misce jsou v pořádku, ale musíme vědět, jestli to samé dokáží dělat také v lidském těle. Je však považováno za neetické někomu neumožnit konvenční léčbu rakoviny, jako je operace/chemoterapie/ozařování, aby bylo možné testovat účinek ovoce a zeleniny. Takže co s tím?
Jedna možnost, kterou si výzkumníci zvolili, je použít „kombinovanou strategii“, například podávání fytonutrientů z kurkumy nebo zeleného čaje zároveň s chemoterapií, aby zjistili, zda to funguje lépe než chemoterapie samotná. Ale je to komplikované, protože chemoterapie a ozařování často zabíjejí rakovinné buňky působením volných radikálů; tudíž antioxidanty, i když mohou určitě snížit toxicitu léčby, existuje tedy přinejmenším teoretická možnost, že mohou také snižovat účinnost léčby.
Dalším způsobem, jak můžete studovat účinky rostlin na rakovinu, je testování dietních intervencí na pomalu rostoucí typy rakoviny, jako je rakovina prostaty. Tímto způsobem dr. Ornish s kolegy prokázal, že pomocí rostlinné stravy lze rakovinové bujení zvrátit. Prošlo mu to jen díky tomu, že tito pacienti byli ve stádiu raného monitoringu nádoru. Existují další podobné druhy rakoviny?
Rakovina jícnu není rakovinou, kterou byste chtěli dostat. Pět let přežije pouhých asi 13 % pacientů, přičemž většina lidí umírá během prvního roku od diagnózy. Ale rozvoj rakoviny jícnu je vícestupňový proces. Začínáte se zdravým jícnem, což je trubice, která spojuje ústa se žaludkem. Začíná to dobře, pak dochází k prekancerózním změnám, poté začíná růst lokalizovaná rakovina, a nakonec se šíří a pak umřete. Ale kvůli tomuto jasně definovanému postupu rakoviny jícnu v několika krocích ho výzkumníci mohou použít jako způsob, jak otestovat schopnost bobulovin – nejzdravějšího ovoce – na zvrácení progrese rakoviny.
Randomizovaná klinická studie fáze 2 s jahodovým práškem u pacientů s prekancerózními lézemi jícnu. Pacienti jedli po šest měsíců 30 – 60 g mražených sušených jahod – to odpovídá asi půl kilu čerstvých jahod denně, a u 80 % pacientů léčených vysokou dávkou jahod se progrese onemocnění zastavila. Na začátku studie nikdo neměl normální jícen. Měli buď mírné nebo středně závažné prekancerózní onemocnění. Ale po skončení studie, po všech těch jahodách, se závažnost většiny lézí buď zmírnila ze středních na mírné, nebo zcela zmizely. Zde je několik reprezentativních obrázků před a po. Dej si pár jahod a u mnohých se ze středně závažné choroby stala mírná… nebo z mírné nastalo úplné vyléčení! Na konci studie polovina z těch, kteří dostávali vysoké dávky jahod, odešla bez choroby. Kapka nádorových markerů: před a po. Nějaká nová chemoterapeutika? NE! Vše jen díky jahodám. Poprvé se ukázalo, že jahody ve stravě mohou výrazně snížit závažnost prekancerózních lézí jícnu. Proliferace buněk před a po léčbě jahodami. Prohlédněte si to… A jaké mají vedlejší účinky? Tak třeba se vám může dostat jahodové semínko do zubu nebo něco podobného.
Současné populační studie také naznačují, že rostlinné potraviny před rakovinou jícnu chrání. Zatímco strava se spoustou masa a tuku pravděpodobnost rakoviny zdvojnásobuje, spousta ovoce a zeleniny může snížit pravděpodobnost rakoviny jícnu na polovinu. Strava bohatá na potraviny živočišného původu a chudá na potraviny obsahujících vitamíny a vlákninu, jinými slovy na rostlinné potraviny, může riziko rakoviny jícnu zvýšit. A teď známe minimálně jednu rostlinu, která je schopná průběh onemocnění zvrátit, pokud je zachyceno dostatečně brzy.
Tato zjištění, označená jako průkopnická, byla publikována v článku v časopise Journal of the American Association for Cancer Research. Vzhledem k tomu, že článek napsali dva profesoři farmacie, samozřejmě dospěli k závěru, že „aktivní složky a molekulární cíle… odpovědné za účinnost jahod“ musí být identifikovány, což předkládá otázku: „Je lepší jíst samotné jahody, nebo je možné z jahod vyrobit léčivo, která by zabíralo ještě lépe?“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- F. Bravi, V. Edefonti, G. Randi, W. Garavello, C. La Vecchia, M. Ferraroni, R. Talamini, S. Franceschi, A. Decarli. Dietary patterns and the risk of esophageal cancer. Ann. Oncol. 2012 23(3):765 - 770
- N. Suh, J. M. Pezzuto. Strawberry fields forever? Cancer Prev Res (Phila) 2012 5(1):30 - 33
- Y. Shukla, J. George. Combinatorial strategies employing nutraceuticals for cancer development. Ann. N.Y. Acad. Sci. 2011 1229:162 - 175
- J. Sun, Y.-F. Chu, X. Wu, R. H. Liu. Antioxidant and antiproliferative activities of common fruits. J. Agric. Food. Chem. 2002 50(25):7449 - 7454
- N. M. Yunos, P. Beale, J. Q. Yu, F. Huq. Synergism from sequenced combinations of curcumin and epigallocatechin-3-gallate with cisplatin in the killing of human ovarian cancer cells. Anticancer Res. 2011 31(4):1131 - 1140
- V. Fuchs-Tarlovsky. Role of antioxidants in cancer therapy. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.) 2013 29(1):15-21
- T. Chen, F. Yan, J. Qian, M. Guo, H. Zhang, X. Tang, F. Chen, G. D. Stoner, X. Wang. Randomized phase II trial of lyophilized strawberries in patients with dysplastic precancerous lesions of the esophagus. Cancer Prev Res (Phila) 2012 5(1):41 - 50
- A. P. Polednak. Trends in survival for both histologic types of esophageal cancer in US surveillance, epidemiology and end results areas. Int. J. Cancer 2003 105(1):98 - 100
- M. G. O'Doherty, M. M. Cantwell, L. J. Murray, L. A. Anderson, C. C. Abnet. Dietary fat and meat intakes and risk of reflux esophagitis, Barrett's esophagus and esophageal adenocarcinoma. Int. J. Cancer 2011 129(6):1493 - 1502
- T. I. Ibiebele, M. C. Hughes, D. C. Whiteman, P. M. Webb. Dietary patterns and risk of oesophageal cancers: A population-based case-control study. Br. J. Nutr. 2012 107(8):1207 - 1216
- Sarah Umar, David Fleishcher. Esophageal cancer: Epidemiology, pathogenesis and prevention. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol 2008 5(9):517 - 526
- I., Stroppa, G. Millito, R. Lionetti, G. Palmieri, F. Cadeddu, F. Pallone. Rectal laterally spreading tumors successfully treated in two steps by endoscopic submucosal dissection and endoscopic mucosal resection. BMC Gastroenterol 2010 10:135.