Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kontakt s drůbežím masem a rakovina
Rakovinu vyvolávající viry přítomné v drůbežím mase by mohly vysvětlit zvýšené riziko úmrtí na rakovinu jater a slinivky břišní.
Tisíce Američanů stále umírají na následky vystavení azbestu i desetiletí poté, co bylo jeho použití značně omezeno. Rakovina se totiž může v těle skrytě rozvíjet několik let. Nyní jsme v takzvané třetí vlně nemocí souvisejících s azbestem. První vlna byla pozorována u horníků těžících azbest a začala ve 20. letech 20. století. Druhá fáze se týkala pracovníků stavějících lodě a budovy, kteří s azbestem pracovali, to bylo ve 30., 40. a 50. letech. Nyní s tím, jak „budovy s azbestem začaly během těch šedesáti let stárnout a chátrat,“ už nejsou v ohrožení jen stavitelé, „existuje teoretické riziko vážného vystavení azbestu z okolního prostředí u obyvatel, nájemníků a uživatelů těchto budov. Mezi nimi jsou školní děti, kancelářští pracovníci, údržbáři i široká veřejnost.“
American Academy of Pediatrics, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a Environmental Protection Agency (EPA) „předpokládají, že během příštích 30 let se ve Spojených státech objeví přibližně 1 000 případů mezoteliomu a rakoviny plic jako následek vystavení azbestu ze školní budovy, ke kterému došlo v jejich dětství.“ Všechno to však začalo s pracovníky. Jak stálo v jednom necitlivě podaném interním sdělení dotčeného průmyslu: „Pokud jste při práci s azbestovými výrobky žili dobrým životem, proč kvůli němu nezemřít.“
Chcete-li zjistit, zda je něco karcinogenní, studujete ty, kteří jsou látce vystaveni nejvíce. Tak jsme se dozvěděli o možném nebezpečí azbestu v podobě jeho rakovinotvornosti. A přesně tak se také dozvídáme o potenciální nebezpečnosti a rakovinotvornosti drůbežích virů. Už roky jsem mluvil o zvýšené úmrtnosti pracovníků drůbežáren. Souviselo to se slepičími rakovinnými viry, které způsobují bradavice a mohou být přenášeny také na běžné obyvatele, jelikož k tomu stačí manipulace s čerstvým nebo mraženým masem. V loňském roce jsem hovořil o tehdy největší provedené studii na toto téma, která potvrzuje zjištění tří dalších studií. „Pracovníci drůbežích jatek a zpracovatelských továren měli zvýšené riziko úmrtí na určité druhy rakoviny.“ Poslední studie mezi rizika spojená s kontaktem s drůbežím masem přidala úmrtí na rakovinu penisu. Tato studie byla provedena na 20 000 pracovnících v drůbežářství. Máme však novou studii, která zahrnovala 30 000 lidí.
Cílem studie bylo „otestovat hypotézu, zda vystavení drůbežím (rakovinotvorným) virům“, což se děje velmi často u pracovníků, nemluvě o obecné populaci, „může být spojeno se zvýšeným rizikem úmrtí na rakovinu jater a slinivky břišní.“ Zjistili, že ti lidé, kteří kuřata poráželi, měli asi 9x vyšší riziko rozvoje rakoviny slinivky břišní i rakoviny jater.
Abychom si to měli s čím srovnat, nejpečlivěji prozkoumaným rizikovým faktorem pro rakovinu slinivky břišní, jednoho z nejsmrtelnějších druhů rakoviny, je kouření cigaret. Jenže i kdybyste kouřili více než 50 let, měli byste pouze dvojnásobné riziko rozvoje rakoviny slinivky břišní. Zdá se, že lidé porážející kuřata jsou vystaveni takřka 9x většímu riziku než běžní lidé.
V případě rakoviny jater je důležitým rizikovým faktorem alkohol. Ti, kteří konzumují více, než čtyři skleničky alkoholického nápoje denně, mají trojnásobné riziko vzniku rakoviny jater, ale pracovníci drůbežích jatek mají oproti běžné populaci dokonce 9x vyšší riziko této rakoviny.
Existují nemoci, které se vyskytují pouze u pracovníku v masném průmyslu. Například nově popsaná „nemoc pracovníků kartáčujících salámy“, která postihuje lidi, jejichž prací je drátěným kartáčem ošetřovat celých 8 hodin denně trvanlivé salámy s ušlechtilou bílou plísní na povrchu. Nicméně většina nemocí, kterými trpí lidé pracující s masem, je univerzálnějších.
Spojitost mezi azbestem a rakovinou bylo tak snadné odhalit proto, že azbest způsoboval obzvláště neobvyklé onemocnění, které bylo prakticky neznámé až do doby, kdy se rozšířila těžba azbestu a jeho průmyslové využití. Jenže rakovina slinivky břišní, kterou mohou dostat pracovníci v drůbežářství, je stejná rakovina slinivky břišní, kterou bychom mohli dostat z kouření cigaret. O to obtížnější je odhalit vztah příčin a následků. Neočekávejte tedy, že se v blízké době dočkáme zákazu podobného jako u azbestu, který by se týkal třeba kuřecích pokrmů z řetězce KFC.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- E. S. Johnson, M. F. Faramawi, M. Sall, K. M. Choi. Cancer and noncancer mortality among American seafood workers. J Epidemiol 2011 21(2):204-210.
- E. S. Johnson. Cancer mortality in workers employed in cattle, pigs, and sheep slaughtering and processing plants. Environ Int 2011 37(5):950 - 959.
- A. 't Mannetje, A. Eng, N. Pearce. Farming, growing up on a farm, and haematological cancer mortality. Occup Environ Med 2012 69(2):126 - 132.
- K.-M. Choi, E. S. Johnson. Occupational exposure assessment using antibody levels: Exposure to avian leukosis/sarcoma viruses in the poultry industry. Int J Environ Health Res 2011 21(4):306 - 316.
- K.-M. Choi, E. S. Johnson. Industrial hygiene assessment of reticuloendotheliosis viruses exposure in the poultry industry. Int Arch Occup Environ Health 2011 84(4):375 - 382.
- D. Neasham, A. Sifi, K. R. Nielsen, K. Overvad, O. Raaschou-Nielsen, A. Tjonneland, A. Barricarte, C. A. González, C. Navarro, L. R. Suarez, R. C. Travis, T. Key, J. Linseisen, R. Kaaks, P. Crosignani, F. Berrino, S. Rosso, A. Mattiello, R. C. H. Vermeulen, H. B. Bueno-de-Mesquita, G. Berglund, J. Manjer, S. Zackrisson, G. Hallmans, B. Malmer, S. Bingham, K. T. Khaw, M. M. Bergmann, H. Boeing, A. Trichopoulou, G. Masala, R. Tumino, E. Lund, N. Slimani, P. Ferrari, P. Boffetta, P. Vineis, E. Riboli. Occupation and risk of lymphoma: A multicentre prospective cohort study (EPIC). Occup Environ Med 2011 68(1):77 - 81.
- E. S. Johnson, H. Ndetan, M. J. Felini, M. F. Faramawi, K. P. Singh, K.-M. Choi, R. Qualls-Hampton. Mortality in workers employed in pig abattoirs and processing plants. Environ. Res. 2011 111(6):871 - 876.
- S. R. Jónsson, R. S. LaRue, M. D. Stenglein, S. C. Fahrenkrug, V. Andrésdóttir, R. S. Harris. The restriction of zoonotic PERV transmission by human APOBEC3G. PLoS ONE 2007 2(9):e893.
- Y. Takeuchi, J. Fishman. Long life with or without PERV. Xenotransplantation 2010 17(6):429 - 430.
- S. M. Holzbauer, A. S. DeVries, J. J. Sejvar, C. H. Lees, J. Adjemian, J. H. McQuiston, C. Medus, C. A. Lexau, J. R. Harris, S. E. Recuenco, E. D. Belay, J. F. Howell, B. F. Buss, M. Hornig, J. D. Gibbins, S. E. Brueck, K. E. Smith, R. N. Danila, W. I. Lipkin, D. H. Lachance, P. J. B. Dyck, R. Lynfield. Epidemiologic investigation of immune-mediated polyradiculoneuropathy among abattoir workers exposed to porcine brain. PLoS ONE 2010 5(3):e9782.
- M. Lotti, L. Bergamo, B. Murer. Occupational toxicology of asbestos-related malignancies. Clin Toxicol (Phila) 2010 48(6):485 - 496.
- M. Felini, E. Johnson, N. Preacely, V. Sarda, H. Ndetan, S. Bangara. A pilot case-cohort study of liver and pancreatic cancers in poultry workers. Ann Epidemiol 2011 21(10):755 - 766.
- S. M. Lynch, A. Vrieling, J. H. Lubin, P. Kraft, J. B. Mendelsohn, P. Hartge, F. Canzian, E. Steplowski, A. A. Arslan, M. Gross, K. Helzlsouer, E. J. Jacobs, A. LaCroix, G. Petersen, W. Zheng, D. Albanes, L. Amundadottir, S. A. Bingham, P. Boffetta, M.-C. Boutron-Ruault, S. J. Chanock, S. Clipp, R. N. Hoover, K. Jacobs, K. C. Johnson, C. Kooperberg, J. Luo, C. Messina, D. Palli, A. V. Patel, E. Riboli, X.-O. Shu, L. R. Suarez, G. Thomas, A. Tjonneland, G. S. Tobias, E. Tong, D. Trichopoulos, J. Virtamo, W. Ye, K. Yu, A. Zeleniuch-Jacquette, H. B. Bueno-de-Mesquita, R. Z. Stolzenberg-Solomon. Cigarette smoking and pancreatic cancer: A pooled analysis from the pancreatic cancer cohort consortium. Am. J. Epidemiol. 2009 170(4):403 - 413.
- J.-M. Yuan, S. Govindarajan, K. Arakawa, M. C. Yu. Synergism of alcohol, diabetes, and viral hepatitis on the risk of hepatocellular carcinoma in blacks and whites in the U.S. Cancer 2004 101(5):1009 - 1017.
- M. Marvisi, L. Balzarini, C. Mancini, P. Mouzakiti. A new type of Hypersensitivity Pneumonitis: Salami brusher's disease. Monaldi Arch Chest Dis 2012 77(1):35 - 37.
- Swine abattoir workers exposed to aerosolized porcine brains: Will we ever learn? Int J Occup Environ Health 2010 16(1):101.
- R. Weiner, D. Rees, F. J. Lunga, M. A. Felix. Third wave of asbestos-related disease from secondary use of asbestos. A case report from industry. S. Afr. Med. J. 1994 84(3):158 - 160.
- D. H. Lachance, V. A. Lennon, S. J. Pittock, J. A. Tracy, K. N. Krecke, K. K. Amrami, E. M. Poeschla, R. Orenstein, B. W. Scheithauer, J. J. Sejvar, S. Holzbauer, A. S. Devries, P. J. B. Dyck. An outbreak of neurological autoimmunity with polyradiculoneuropathy in workers exposed to aerosolised porcine neural tissue: A descriptive study. Lancet Neurol 2010 9(1):55 - 66.
- J. A. Tracy, P. J. B. Dyck. Auto-immune polyradiculoneuropathy and a novel IgG biomarker in workers exposed to aerosolized porcine brain. J. Peripher. Nerv. Syst. 2011 16(Suppl 1):34 - 37.
- L. Proietti, L. Spicuzza, A. Di Maria, R. Polosa, E. S. Torres, V. Asero, G. U. Di Maria. Non-occupational malignant pleural mesothelioma due to asbestos and non-asbestos fibres. Monaldi Arch Chest Dis. 2006 65(4):210 - 216.
- Environmental Working Group. 2004. The Asbestos Epidemic in America.
- P. J. Landrigan. The third wave of asbestos disease: exposure to asbestos in place. Public health control. Introduction. Ann N Y Acad Sci. 1991 643:xv-xvi.
Thanks to Ellen Reid and Shane Barrett for their Keynote help. Image thanks to dno1967b via flickr