Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak se vyhnout přidaným fosfátům
Valná většina výrobků z kuřecího a drůbežího masa je napěchovaná fosfátovými konzervanty, které někdy ani nejsou uvedeny ve složení. Snížení příjmu masa, nezdravých pochutin, rychlého občerstvení a zpracovaného sýru může snížit příjem fosfátů, dokud někdo nezmění legislativu pro uvádění těchto látek na obale.
Jak často je drůbež ošetřována vstříknutím fosfátů? U drtivé většiny kuřecích výrobků – u více než 90 %, bylo zjištěno, že tyto přísady obsahují. A na většině balení masa nebyly na štítcích uvedeny přídatné látky.
Někdy říkají fosfátovým aditivům „dochucovadla“ nebo „vývar“ a někdy o nich etikety neříkají vůbec nic. Pokud se o nich ale zmíní, pravděpodobně budou označeny nějak takhle. Doporučuji minimalizovat příjem všeho, co obsahuje tato tři písmena: F, O, S. Používají se také v mnoha nezdravých jídlech a ve fast foodech.
Tohle obsahuje fosfor a hliník. Bývá to hodně vidět u zpracovaných sýrů. Stačí jeden grilovaný sýrový sendvič a můžeme překročit tolerovatelný denní příjem hliníku doporučený Světovou zdravotnickou organizací o 428 %, a to v jednom sendviči.
Potravinářský průmysl už nemusí na štítek, obsahující výživové údaje, psát obsah fosforu. Samozřejmě, že proběhly výzvy z komunit zabývajících se veřejným zdravím, aby byl obsah fosforu v potravinách zveřejňován a zahrnut zpět na štítky obsahující výživové údaje. Tak hodně štěstí.
Všechny tyto studie přinášejí stejnou znepokojivou zprávu: ve většině masných výrobků jsou přítomny přísady obsahující fosfor a také je v nich významně zvýšený obsah fosforu. Kromě toho, absence těchto informací na štítcích s nutričními údaji a dokonce i ve výživových databázích, zabraňuje pacientům a dietologům, aby co nejlépe odhadli, jaké množství fosforu potrava obsahuje a jaký je jeho celkový příjem. Takže jako kdyby živočišné produkty už tak nebyly dost špatné, přidané fosfáty je mohou přivést až sem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Y. Shutto, M. Shimada, M. Kitajima, H. Yamabe, M. S. Razzaque. Lack of awareness among future medical professionals about the risk of consuming hidden phosphate-containing processed food and drinks. PLoS ONE 2011 6(12):e29105.
- R. A. Sherman, O. Mehta. Dietary phosphorus restriction in dialysis patients: Potential impact of processed meat, poultry, and fish products as protein sources. Am. J. Kidney Dis. 2009 54(1):18 - 23.
- M. A. M. Ai-Ashmawy. Prevalence and public health significance of aluminum residues in milk and some dairy products. J. Food Sci. 2011 76(3):T73 - T76.
- N. W. Gunther. 4th. Effects of polyphosphate additives on Campylobacter survival in processed chicken exudates. Appl. Environ. Microbiol. 2010 76(8):2419 - 2424.
- N. W. Gunther 4th, Y. He, P. Fratamico. Effects of polyphosphate additives on the pH of processed chicken exudates and the survival of Campylobacter. J. Food Prot. 2011 74(10):1735 - 1740.
- R. A. Sherman, O. Mehta. Phosphorus and potassium content of enhanced meat and poultry products: Implications for patients who receive dialysis. Clin J Am Soc Nephrol 2009 4(8):1370 - 1373.
- E. Ritz, K. Hahn, M. Ketteler, M. K. Kuhlmann, J. Mann. Phosphate additives in food--a health risk. Dtsch Arztebl Int 2012 109(4):49 - 55.
- O. Benini, C. D'Alessandro, D. Gianfaldoni, A. Cupisti. Extra-phosphate load from food additives in commonly eaten foods: A real and insidious danger for renal patients. J Ren Nutr 2011 21(4):303 - 308.
- J. Uribarri. Phosphorus additives in food and their effect in dialysis patients. Clin J Am Soc Nephrol 2009 4(8):1290 - 1292.
- J. B. León, C. M. Sullivan, A. R. Sehgal AR. The prevalence of phosphorus-containing food additives in top-selling foods in grocery stores. J Ren Nutr. 2013 23(4):265-270.
- L. Murphy-Gutekunst, J. Uribarri. Hidden Phosphorus-Enhanced Meats: Part 3. J Ren Nutr. 2005 15(4):E1-E4.
- C. M. Sullivan, J. B. Leon, A. R. Sehgal. Phosphorus-containing food additives and the accuracy of nutrient databases: Implications for renal patients. J Ren Nutr. 2007 17(5):350 - 354.
- J. Uribarri, M. S. Calvo. Hidden sources of phosphorus in the typical American diet: Does it matter in nephrology? Semin Dial. 2003 16(3):186 - 188.
- B. G. Lyon, D. P. Smith, E. M. Savage. Descriptive sensory analysis of broiler breast fillets marinated in phosphate, salt, and acid solutions. Poult. Sci. 2005 84(2):345 - 349.
Images thanks to estherase via flickr