Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Akrylamid v hranolkách
Studie na lidech zabývající se tím, jestli mohou mít akrylamidy přítomné v pečených a fritovaných sacharidech karcinogenní účinky.
Takže hamburgery pro nás nejsou dobré, ale co hranolky?
Ve své každoroční aktualizaci z roku 2002 jsem všechny požádal, aby přestali jíst hranolky a bramborové lupínky, přičemž jsem označil zjištění o akrylamidu za jedno z nejdůležitějších v oblasti výživy v daném roce.
Akrylamid je neurotoxická průmyslová chemikálie používaná při výrobě plastů, která se zároveň nachází v cigaretovém kouři a několika potravinách. Chemikálie vzniká, když jsou sacharidy zahřívány na vysokou teplotu při smažení. Ze zákona musí sklenice pitné vody obsahovat méně než 0,12 miliontiny gramu. Hranolky z restaurace rychlého občerstvení tento bezpečností limit přesahují i o 30000 %.
Akrylamid byl nějakou dobu považován za „pravděpodobný lidský karcinogen“ na základě skutečnosti, že způsobuje rakovinu u laboratorních potkanů. Ale to i sacharin. Důvod, proč už nevídáme varovné štítky na baleních sladidla Sweet ‘N Low je to, že jsme u samců potkanů objevili specifický biochemický proces, lidskými bytostmi nesdílený, který mění sacharin na karcinogen. Výsledky však nemůžeme převést ani na potkaní samice, natož na lidi.
Chtěl jsem k tomu už tehdy raději přistupovat opatrně, proto jsem řekl: „Podívejte, právě teď začínají studie na lidech. Za pět až šest let budeme vědět, jestli se máme čeho bát nebo ne. Do té doby je lepší se preventivně zdržet konzumace hranolků a bramborových lupínků.“ Pět let už uplynulo. Myslíte si, že akrylamid člověku škodí? Je neškodný? Nebo snad přínosný?
Příjem akrylamidu je nyní u lidí spojován s rakovinou ledvin, rakovinou endometria, rakovinou vaječníků a rakovinou prsu. Nadále lidem proto doporučuji nejíst hranolky ani bramborové lupínky.
Průmysl hledá způsoby, jak rizika zmírnit. Utrácí hromadu peněz za výzkum a vývoj postupů, jak snížit hladiny akrylamidu ve výrobcích. Možná i stejně peněz, jako utrácejí za vývoj ještě lepších způsobů, jak přimět sůl, aby na bramborových lupíncích dobře držela. Ukázalo se, že krystalky soli ve tvaru krychliček evidentně přilnou nejlépe. Lepší je dát si místo velkých hranolků raději trs banánů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J.G. Hogervorst, L.J. Schouten, E.J. Konings, R.A. Goldbohm, & P.A. Brandt. Dietary acrylamide intake and the risk of renal cell, bladder, and prostate cancer. Am J Clin Nutr, 87(5):1428-1438, 2008.
- J.G. Hogervorst, L.J. Schouten, E.J. Konings, R.A. Goldbohm, & P.A. van den Brandt. A prospective study of dietary acrylamide intake and the risk of endometrial, ovarian, and breast cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 16(11):2304-2314, 2007.
- P.T. Olesen, A. Olsen, H. Frandsen, K. Frederiksen, K. Overvad, & A. Tjønneland. Acrylamide exposure and incidence of breast cancer among postmenopausal women in the Danish Diet, Cancer, and Health Study. Int J Cancer, 122(9):2094-2100, 2008.
- F. Morales, E. Capuano, & V. Fogliano. Mitigation strategies to reduce acrylamide formation in fried potato products. Ann N Y Acad Sci, 1126:89-100, 2008.
- V.E. Buck & S.A. Barringer. Factors dominating adhesion of NaCl onto potato chips. J Food Sci, 72(8):E435-441, 2007.