Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Analýza moči po konzumaci chřestu
Velmi malé děti, a pravděpodobně i lidé s vracejícími se oxalátovými ledvinovými kameny, by se měli vyhýbat řepě. Nejčastějším vedlejším účinkem konzumace řepy je však obarvení moči do růžova. Neděje se to však všem, podobně jako u chřestu, který u některých lidí způsobuje nevábně vonící moč.
Předložil jsem důkazy z fascinující nové série experimentů, jež ukazují, že řepa může výrazně zlepšit sportovní výkon. Přece to ale nemůže být tak jednoduché, určitě je v tom háček. Chcete-li, aby vaše děti zlepšily fyzickou zdatnost, musíte vědět, že Americká pediatrická akademie doporučuje, abychom dětem mladším tří měsíců nepodávali zeleninu ani nic dalšího kromě mateřského mléka.
Proč to tak je? Řepa obsahuje spoustu oxalátů, a přestože primárním doporučením prevence tvorby oxalátových kamenů v ledvinách je omezení konzumace masa a zvýšení příjmu ovoce a zeleniny, někteří lidé mají genetickou dispozici pro absorpci oxalátů. Z toho důvodu budou hledat jiné potraviny s vysokým obsahem dusičnanů, které zvýší jejich výkonnost.
Kromě této spíše teoretické obavy byly zaznamenány dva vedlejší účinky, které ale nejsou nijak ohrožující. Jedná se o červené zbarvení moči a červené zbarvení stolice. Řepa skutečně může po konzumaci způsobovat zbarvení moči do červena, ale je zajímavé, že to neplatí u každého člověka.
Stejný jev nastává u chřestu: polovina populace má specifický zápach moči. Frekvence výskytu tohoto jevu mezi Američany se ale zdá být vyšší; a to z nějakého důvodu. Lidé s typickým zápachem moči předpokládají, že se to děje každému, ostatní naopak nemají ani potuchy o těchto následcích konzumace chřestu. A není ani důvod, proč by tyto dvě skupiny měly diskutovat o tomto tématu; prostě na to nikdy nepřišla řeč. Ale krátký rozhovor s kolegy potvrdí rozdíly a ověří, jak se věci mají.
Ve skutečnosti je to ale ještě podivnější. Na světě nejsou pouze tyto dva typy lidí, pokud jde o chřest, ale čtyři. Někteří lidé mají specificky zapáchající moč, ale zřejmě geneticky nemají schopnost cítit páchnoucí sloučeniny. Někteří vylučují zapáchající moč, jiní však nikoli. Část lidí tento zápach vnímá, další nikoli. Někteří lidé si myslí, že jejich moč po chřestu nepáchne, ale prostě to jen necítí. Vědu o výživě si prostě musíte zamilovat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Meschi T, Nouvenne A, Borghi L. Lifestyle recommendations to reduce the risk of kidney stones. Urol Clin North Am. 2011 Aug;38(3):313-20. Epub 2011 Jun 8.
- Ferreira LF, Behnke BJ. A toast to health and performance! Beetroot juice lowers blood pressure and the O2 cost of exercise. J Appl Physiol. 2011 Mar;110(3):585-6. Epub 2010 Dec 23.
- Watts AR, Lennard MS, Mason SL, Tucker GT, Woods HF. Beeturia and the biological fate of beetroot pigments. Pharmacogenetics. 1993 Dec;3(6):302-11.
- Greer FR, Shannon M; American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition; American Academy of Pediatrics Committee on Environmental Health. Infant methemoglobinemia: the role of dietary nitrate in food and water. Pediatrics. 2005 Sep;116(3):784-6.
- Bailey SJ, Fulford J, Vanhatalo A, Winyard PG, Blackwell JR, DiMenna FJ, Wilkerson DP, Benjamin N, Jones AM. Dietary nitrate supplementation enhances muscle contractile efficiency during knee-extensor exercise in humans. J Appl Physiol. 2010 Jul;109(1):135-48. Epub 2010 May 13.
- Sugarman J, Neelon FA. You're in for a treat: asparagus. N C Med J. 1985 Jun;46(6):332-4.
- Mitchell SC. Food idiosyncrasies: beetroot and asparagus. Drug Metab Dispos. 2001;29(4 Pt 2):539-43.
Images thanks to Caleb and teebag.