Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Antioxidanty z potravy a jejich vliv na mrtvici a srdeční onemocnění
Oxidace velmi tučných a na cholesterol bohatých potravin v žaludku může pomoci vysvětlit, proč konzumace potravin bohatých na antioxidanty snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
Vysoká celková antioxidační kapacita naší stravy nás může chránit před mrtvicí. Naopak doplňky stravy s antioxidanty nebyly účinné. V této studii brali v potaz všechny antioxidanty přítomné v opravdovém jídle; šlo o tisíce různých sloučenin v dávkách získaných z běžné stravy. Nezkoušeli jeden až dva izolované antioxidanty v pilulce. Cévní mozková příhoda je hned po srdečním onemocnění další nejčastější příčinou úmrtí.
Hromadění zoxidovaného tuku je považováno za typický znak vzniku tukových lézí v cévách, tedy nejranějšího projevu aterosklerotických plaků. Ano, k oxidaci může docházet i mimo naše tělo, dochází k ní pokaždé, když jídlo tepelně upravujeme. Nicméně tuk neoxiduje jen v jídle. K oxidaci může docházet i během trávení, zejména vlivem žaludeční kyseliny. Náš žaludek může sloužit jako bioreaktor pro oxidaci potravin s vysokým obsahem tuku a cholesterolu. Potraviny ze svaloviny obsahují velké množství endogenních katalyzátorů, které urychlují oxidaci tuků. Jakmile se drůbeží maso dostane do našeho žaludku, oxidace se každou minutou stupňuje.
Kuřata jsou při odkrvení zbavena asi jen poloviny krve. Zbytky krve mohou silně povzbuzovat proces oxidace tuku. Někteří lidé z drůbežářství se proto snaží prosadit do postupu setnutí hlavy kuřete další krok, kterým by se snížila oxidace tuků. Pokud je však problémem oxidace, součástí řešení mohou být antioxidanty.
Celková antioxidační kapacita stravy a riziko srdečního infarktu. Už víme, že pilulky s antioxidanty nefungují. Zatímco rozsáhlé poznatky z pokusů odhalili stěžejní roli oxidativního stresu při zužování našich tepen a nadnesli možnou úlohu antioxidantů v léčbě kardiovaskulárního onemocnění, zatím se vědecké poznatky nepodařilo převést do klinických přínosů. Většina studií s antioxidačními vitamíny neprokázala schopnost snížit výskyt srdečního onemocnění a úmrtnost. Jejich účinky mohou být dokonce nepříznivé. V důsledku toho někteří dokonce začali zpochybňovat předpokládanou ústřední roli oxidativního stresu ve vzniku onemocnění. Popisují to jako velkou ránu pro celou teorii o volných radikálech a stárnutí. A to kvůli skutečnosti, že pilulky neúčinkovaly.
Nicméně vysoké dávky jednosložkových antioxidantů ve formě doplňků stravy nejsou dobrou náhradou za velmi složitou síť antioxidantů tvořenou tisícovkami sloučenin z potravin, které jsou v nich navíc v mnohem nižších koncentracích než ve zkoumaných pilulkách. Nikdo ještě nezkoumal celkový účinek komplexní škály antioxidantů z potravy na našeho největšího zabijáka, ischemickou chorobu srdeční. Tedy až doposud.
Celková antioxidační kapacita stravy udává jediným číslem schopnost všech pozřených antioxidantů z potravy potlačovat volné radikály a započítává i jejich synergické účinky. A v této rozsáhlé populační kohortové studii zjistili, že vyšší celková antioxidační kapacita stravy byla spojená s nižším rizikem infarktu, přičemž snížení rizika odpovídalo dávce. To teoreticky znamená, že čím více rostlinných potravin bohatých na antioxidanty, tím lépe.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Negre-Salvayre, N. Auge, V. Ayala, H. Basaga, J. Boada, R. Brenke, S. Chapple, G. Cohen, J. Feher, T. Grune, G. Lengyel, G. E. Mann, R. Pamplona, G. Poli, M. Portero-Otin, Y. Riahi, R. Salvayre, S. Sasson, J. Serrano, O. Shamni, W. Siems, R. C. M. Siow, I. Wiswedel, K. Zarkovic, N. Zarkovic. Pathological aspects of lipid peroxidation. Free Radic. Res. 2010 44(10):1125 - 1171.
- B. Mohamed, I. Mohamed. The Effects of Residual Blood of Carcasses on Poultry Technological Quality. Food and Nutrition 2012 3(10):1382 - 1386.
- M. Serafini, P. Jakszyn, L. Luján-Barroso, A. Agudo, H. B. Bueno-de-Mesquita, F. J. B. van Duijnhoven, M. Jenab, C. Navarro, D. Palli, H. Boeing, P. Wallström, S. Regnér, M. E. Numans, F. Carneiro, M.-C. Boutron-Ruault, F. Clavel-Chapelon, S. Morois, S. Grioni, S. Panico, R. Tumino, C. Sacerdote, J. R. Quirós, E. Molina-Montes, J. M. H. Casta~no, A. Barricarte, P. Amiano, K.-T. Khaw, N. Wareham, N. E. Allen, T. J. Key, S. M. Jeurnink, P. H. M. Peeters, C. Bamia, E. Valanou, A. Trichopoulou, R. Kaaks, A. Lukanova, M. M. Bergmann, B. Lindkvist, R. Stenling, I. Johansson, C. C. Dahm, K. Overvad, M. Jensen, A. Olsen, A. Tjonneland, E. Lund, S. Rinaldi, D. Michaud, T. Mouw, E. Riboli, C. A. González. Dietary total antioxidant capacity and gastric cancer risk in the European prospective investigation into cancer and nutrition study. Int. J. Cancer 2012 131(4):E544 - 54.
- G. Bjelakovic, D. Nikolova, R. G. Simonetti, C. Gluud. Antioxidant supplements for prevention of gastrointestinal cancers: A systematic review and meta-analysis. The Lancet 2004 364(9441):1219 - 1228.
- S. G. Holtan, H. M. O'Connor, Z. S. Fredericksen, M. Liebow, C. A. Thompson, W. R. Macon, I. N. Micallef, A. H. Wang, S. L. Slager, T. M. Habermann, T. G. Call, J. R. Cerhan. Food-frequency questionnaire-based estimates of total antioxidant capacity and risk of non-Hodgkin lymphoma. Int. J. Cancer 2012 131(5):1158 - 1168.
- V. Fuchs-Tarlovsky. Role of antioxidants in cancer therapy. Nutrition 2013 29(1):15 - 21.
- S. Rautiainen, S. Larsson, J. Virtamo, A. Wolk. Total antioxidant capacity of diet and risk of stroke: A population-based prospective cohort of women. Stroke 2012 43(2):335 - 340.
- S. Rautiainen, E. B. Levitan, N. Orsini, A. AAkesson, R. Morgenstern, M. A. Mittleman, A. Wolk. Total antioxidant capacity from diet and risk of myocardial infarction: A prospective cohort of women. Am. J. Med. 2012 125(10):974 - 980.
- M. J. Thomson, V. Puntmann, J.-C. Kaski. Atherosclerosis and oxidant stress: The end of the road for antioxidant vitamin treatment? Cardiovasc Drugs Ther 2007 21(3):195 - 210.
- J. Vina, C. Borras, K. M. Abdelaziz, R. Garcia-Valles, M. C. Gomez-Cabrera. The free radical theory of aging revisited: The cell signaling disruption theory of aging. Antioxid. Redox Signal. 2013 19(8):779 - 787.
- J. Kanner, T. Lapidot. The stomach as a bioreactor: Dietary lipid peroxidation in the gastric fluid and the effects of plant-derived antioxidants. Free Radic. Biol. Med. 2001 31(11):1388 - 1395.
- M. J. Williams, W. H. Sutherland, M. P. McCormick, S. A. de Jong, R. J. Walker, G. T. Wilkins. Impaired endothelial function following a meal rich in used cooking fat. J. Am. Coll. Cardiol. 1999 33(4):1050 - 1055.
- C. Z. Alvarado, M. P. Richards, S. F. O'Keefe, H. Wang. The effect of blood removal on oxidation and shelf life of broiler breast meat. Poult. Sci. 2007 86(1):156 - 161.
- USDA. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2 (2010). USDA 2012.
- J. Kanner. Oxidative processes in meat and meat products: Quality implications. Meat Sci. 1994 36(1 - 2):169 - 189.
Images thanks to Andrea.k.e and gliageek via flickr