Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Antioxidanty z potravy a rakovina
Příjem antioxidantů z potravin (nikoliv doplňků stravy) je spojen s nižším rizikem rakoviny.
Americké Ministerstvo zemědělství (USDA) nedávno odstranilo svou online databázi antioxidační síly potravin z obav, že hodnoty ORAC u jednotlivých potravin byly pravidelně zneužívány výrobci potravin a doplňků stravy na podporu prodeje jejich výrobků. Výrobci skutečně začali soupeři o to, čí výrobek má vyšší antioxidační skóre ORAC. Porovnávali své pilulky s antioxidační silou oblíbených superpotravin, třeba borůvek. Navíc víme, že v celých rostlinných potravinách je spousta bioaktivních látek, které mohou pomoci předcházet nebo zmírňovat průběh chronických nemocí, aniž by to souviselo s jejich antioxidační silou. Jejich rozhodnutí tedy chápu.
Měli bychom tedy jednoduše jíst hodně zdravých rostlinných potravin a nedělat si starosti s tím, kolik antioxidantů obsahují? Nebo snad příjem antioxidantů ze stravy v lidském zdraví skutečně hraje roli? Máme jisté nové poznatky, které nám pomohou otázku zodpovědět. Celková antioxidační kapacita stravy a riziko rakoviny žaludku, druhé nejvražednější rakoviny. Studie zahrnovala půl milionu lidí. Vyšší příjem antioxidantů ze stravy, respektive různých rostlinných potravin, byl spojen se snížením rizika. Všimněte si, že hovoří o příjmu antioxidantů ze stravy, nikoliv z doplňků stravy.
Nejen, že pilulky s antioxidanty zjevně nepomáhají, dokonce to vypadá, že zvyšují celkovou úmrtnost. Platíte tedy za to, abyste žili kratší dobu. Když budeme podávat vysoké dávky izolovaných vitamínu, můžeme narušit vlastní antioxidační rovnováhu těla. V rostlinných potravinách jsou stovky různých antioxidantů. Nepůsobí samostatně; působí společně. Matku přírodu nelze polapit do lahvičky.
Podobné výsledky byly nedávno popsány u non-Hodkinova lymfomu. Čím více antioxidačních jednotek ORAC denně z potravy přijmeme, tím více může riziko této rakoviny klesnout. Nehledě na antioxidanty se jako mimořádně ochranná ukázala listová zelenina. Podívejte se na toto. Přechod z jedné porce zelené listové zeleniny týdně zhruba na jednu porci denně může snížit pravděpodobnost vzniku lymfomu na polovinu.
Měli bychom se obávat příjmu antioxidantů během léčby rakoviny? Většina léků používaných při chemoterapii totiž funguje tak, že tvoří volné radikály. Podle některých posledních odborných posudků studií neexistují žádné důkazy o tom, že by příjem antioxidantů nějak narušoval chemoterapeutickou léčbu. Ve skutečnosti mohou antioxidanty zlepšit reakci na léčbu a zvýšit šance na přežití.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Negre-Salvayre, N. Auge, V. Ayala, H. Basaga, J. Boada, R. Brenke, S. Chapple, G. Cohen, J. Feher, T. Grune, G. Lengyel, G. E. Mann, R. Pamplona, G. Poli, M. Portero-Otin, Y. Riahi, R. Salvayre, S. Sasson, J. Serrano, O. Shamni, W. Siems, R. C. M. Siow, I. Wiswedel, K. Zarkovic, N. Zarkovic. Pathological aspects of lipid peroxidation. Free Radic. Res. 2010 44(10):1125 - 1171.
- B. Mohamed, I. Mohamed. The Effects of Residual Blood of Carcasses on Poultry Technological Quality. Food and Nutrition 2012 3(10):1382 - 1386.
- M. Serafini, P. Jakszyn, L. Luján-Barroso, A. Agudo, H. B. Bueno-de-Mesquita, F. J. B. van Duijnhoven, M. Jenab, C. Navarro, D. Palli, H. Boeing, P. Wallström, S. Regnér, M. E. Numans, F. Carneiro, M.-C. Boutron-Ruault, F. Clavel-Chapelon, S. Morois, S. Grioni, S. Panico, R. Tumino, C. Sacerdote, J. R. Quirós, E. Molina-Montes, J. M. H. Casta~no, A. Barricarte, P. Amiano, K.-T. Khaw, N. Wareham, N. E. Allen, T. J. Key, S. M. Jeurnink, P. H. M. Peeters, C. Bamia, E. Valanou, A. Trichopoulou, R. Kaaks, A. Lukanova, M. M. Bergmann, B. Lindkvist, R. Stenling, I. Johansson, C. C. Dahm, K. Overvad, M. Jensen, A. Olsen, A. Tjonneland, E. Lund, S. Rinaldi, D. Michaud, T. Mouw, E. Riboli, C. A. González. Dietary total antioxidant capacity and gastric cancer risk in the European prospective investigation into cancer and nutrition study. Int. J. Cancer 2012 131(4):E544 - 54.
- G. Bjelakovic, D. Nikolova, R. G. Simonetti, C. Gluud. Antioxidant supplements for prevention of gastrointestinal cancers: A systematic review and meta-analysis. The Lancet 2004 364(9441):1219 - 1228.
- S. G. Holtan, H. M. O'Connor, Z. S. Fredericksen, M. Liebow, C. A. Thompson, W. R. Macon, I. N. Micallef, A. H. Wang, S. L. Slager, T. M. Habermann, T. G. Call, J. R. Cerhan. Food-frequency questionnaire-based estimates of total antioxidant capacity and risk of non-Hodgkin lymphoma. Int. J. Cancer 2012 131(5):1158 - 1168.
- V. Fuchs-Tarlovsky. Role of antioxidants in cancer therapy. Nutrition 2013 29(1):15 - 21.
- S. Rautiainen, S. Larsson, J. Virtamo, A. Wolk. Total antioxidant capacity of diet and risk of stroke: A population-based prospective cohort of women. Stroke 2012 43(2):335 - 340.
- S. Rautiainen, E. B. Levitan, N. Orsini, A. AAkesson, R. Morgenstern, M. A. Mittleman, A. Wolk. Total antioxidant capacity from diet and risk of myocardial infarction: A prospective cohort of women. Am. J. Med. 2012 125(10):974 - 980.
- M. J. Thomson, V. Puntmann, J.-C. Kaski. Atherosclerosis and oxidant stress: The end of the road for antioxidant vitamin treatment? Cardiovasc Drugs Ther 2007 21(3):195 - 210.
- J. Vina, C. Borras, K. M. Abdelaziz, R. Garcia-Valles, M. C. Gomez-Cabrera. The free radical theory of aging revisited: The cell signaling disruption theory of aging. Antioxid. Redox Signal. 2013 19(8):779 - 787.
- J. Kanner, T. Lapidot. The stomach as a bioreactor: Dietary lipid peroxidation in the gastric fluid and the effects of plant-derived antioxidants. Free Radic. Biol. Med. 2001 31(11):1388 - 1395.
- M. J. Williams, W. H. Sutherland, M. P. McCormick, S. A. de Jong, R. J. Walker, G. T. Wilkins. Impaired endothelial function following a meal rich in used cooking fat. J. Am. Coll. Cardiol. 1999 33(4):1050 - 1055.
- C. Z. Alvarado, M. P. Richards, S. F. O'Keefe, H. Wang. The effect of blood removal on oxidation and shelf life of broiler breast meat. Poult. Sci. 2007 86(1):156 - 161.
- USDA. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2 (2010). USDA 2012.
- J. Kanner. Oxidative processes in meat and meat products: Quality implications. Meat Sci. 1994 36(1 - 2):169 - 189.
Images thanks to Nicola since 1972 and Capn Kroaker via flickr