Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Bezpečnost hemového oproti non-hemovému železu
Hemové železo, typ železa nacházející se především v krvi a svalovině, se vstřebává lépe než nehemové železo nacházející se převážně v rostlinách. Nicméně hemové železo může zvyšovat riziko rakoviny, mrtvice, srdečního onemocnění a metabolického syndromu.
Obvykle se předpokládá, že lidé živící se rostlinnou stravou mají větší sklon trpět nedostatkem železa, ale ve skutečnosti se ukázalo, že nemají větší pravděpodobnost trpět anemií kvůli nedostatku železa než kdokoliv jiný.
Může to být z toho důvodu, že lidé, kteří jedí bezmasou stravu, obvykle přijímají nejen více vlákniny, hořčíku, a vitamínů A, C a E, ale i více železa. Avšak železo obsažené v rostlinách je non-hemové železo. Lidé, kteří nekonzumují maso, přijímají jen málo hemového železa, které je obsaženo ve svalovině a krvi, což může být dobře. To, že se vyvarujete příjmu hemového železa, patrně představuje jeden z klíčových aspektů toho, jak nás rostlinná strava chrání před metabolickým syndromem, a může to být také prospěšné při snižování rizika srdečních onemocnění.
O vztahu mezi příjmem železa a koronárním srdečním onemocněním se bouřlivě debatuje, ale nekonzistentnost důkazů může být způsobena tím, že většina celkového železa v potravě pochází převážně z rostlinné stravy, a tak je celkový příjem železa spojován s nižším rizikem srdečních chorob. Ale pokud se podíváte výhradně na příjem železa z masa, ten je spojen se značně vyšším rizikem srdečních onemocnění.
Předpokládaným důvodem je to, že železo může působit jako prooxidant, který přispívá k rozvoji aterosklerózy oxidací cholesterolu volnými radikály. Riziko bylo kvantifikováno jako 27% nárůst rizika koronárních srdečních onemocnění na každý 1 miligram hemového železa denně.
Totéž bylo zjištěno pro riziko mrtvice. Studie o příjmu železa a mozkových příhodách měly protichůdné výsledky, což může být způsobeno tím, že nedošlo k rozdělení na hemové a nehemové železo, dokud neproběhla tato studie, která zjistila, že příjem železa z masa, ale ne z rostlinné stravy, souvisí se zvýšeným rizikem mrtvice, stejně jako rozvoje diabetu.
Vyšší příjem živočišného železa je významně spojen s vyšším rizikem diabetu 2. typu. To ovšem neplatí pro celkové železo nebo železo obsažené v rostlinné stravě. 16% zvýšení rizika na každý miligram hemového železa denně.
A to samé platí pro rakovinu, kde dochází k až 12% nárůstu rizika na každý miligram denního příjmu hemového železa. Dokonce můžete říct, kolik masa určitý člověk konzumuje, pokud se podíváte na jeho nádor. Aby bylo možné charakterizovat základní mechanismy vývoje rakoviny plic v souvislosti s masem, výzkumníci se dotazovali pacientů s rakovinou plic, kolik masa jedí, a zkoumali vzorce genové exprese v jejich nádorech. Identifikovali specifický vzorec genové exprese související s hemovým železem. Ačkoliv se tento výzkum týkal pouze rakoviny plic, lze očekávat, že tyto změny genové exprese v souvislosti s masem se mohou vyskytnout i u jiných typů rakoviny.
Potřebujeme přijímat dostatek železa, ale v dnešní době jen asi 3 % bílých žen před menopauzou trpí nedostatkem železa, i když u Američanek afrického a mexického původu jsou tato čísla horší.
Vezmeme-li v úvahu naše hlavní zabijáky – onemocnění srdce, rakovinu, diabetes – zdá se, že nejzdravějším zdrojem železa je non-hemové železo, které se ve velkém množství přirozeně nachází v celých obilninách, fazolích, hrášku, cizrně a čočce, tmavě zelené listová zelenině, sušeném ovoci, ořechách a semínkách.
Jenže kolik peněz se dá vydělat na fazolích? Takže průmysl přišel s křupavým chlebem s příměsí krve, který se vyrábí ze žita a kravské a prasečí krve, což je jeden z nejkoncentrovanějších zdrojů hemového železa; obsahuje jej o 2/3 více než kuřecí krev. Pokud se vám ale nesbíhají sliny na krekry na bázi krve, nevadí, můžete si dát sušenky s kravskou krví nebo sušenky s krevní náplní.
Ta náplň připomíná tmavě zbarvenou čokoládovou hmotu s velmi příjemnou chutí. Je tmavě zbarvená, protože sušená prasečí krev může způsobovat tmavou barvu potravin, ale to, z čeho byste měli mít obavy, není barva nebo chuť, ale hemové železo, které kvůli svému možnému karcinogennímu vlivu není považováno za bezpečnou přísadu do potravin určených pro běžnou populaci.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- W Yang, B Li, X Dong, X Q Zhang, Y Zeng, J L Zhou, Y H Tang, J J Xu. Is heme iron intake associated with risk of coronary heart disease? A meta-analysis of prospective studies. Eur J Nutr. 2014;53(2):395-400. doi: 10.1007/s00394-013-0535-5.
- A Fonseca-Nunes, P Jakszyn, A Agudo. Iron and cancer risk--a systematic review and meta-analysis of the epidemiological evidence. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2014 Jan;23(1):12-31. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-13-0733
- M Hoppe, B Brün, M P Larsson, L Moraeus, L Hulthén. Heme iron-based dietary intervention for improvement of iron status in young women. Nutrition. 2013 Jan;29(1):89-95. doi: 10.1016/j.nut.2012.04.013.
- J Hunnicutt, K He, P Xun. Dietary iron intake and body iron stores are associated with risk of coronary heart disease in a meta-analysis of prospective cohort studies. J Nutr. 2014 Mar;144(3):359-66 doi: 10.3945/jn.113.185124.
- T K Lam, M Rotunno, B M Ryan, A C Pesatori, P A Bertazzi, M Spitz, N E Caporaso, M T Landi. Heme-related gene expression signatures of meat intakes in lung cancer tissues. Mol Carcinog. 2014 Jul;53(7):548-56. doi: 10.1002/mc.22006.
- A V Saunders, W J Craig, S K Baines, J S Posen. Iron and vegetarian diets. Med J Aust. 2013 Aug 19;199(4 Suppl):S11-6. doi: 10.1016/j.ijcard.2013.12.176.
- J Kaluza, S C Larsson, N Håkansson, A Wolk. Heme iron intake and acute myocardial infarction: a prospective study of men. Int J Cardiol. 2014 Mar 1;172(1):155-60. doi: 10.1016/j.ijcard.2013.12.176.
- EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food. Scientific Opinion on the safety of heme iron (blood peptonates) for the proposed uses as a source of iron added for nutritional purposes to foods for the general population, including food supplements. EFSA Journal 2010;8(4):1585 [31pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1585
- T Walter, E Hertrampf, F Pizarro, M Olivares, S Llaguno, A Letelier, V Vega, A Stekel. Effect of bovine-hemoglobin-fortified cookies on iron status of schoolchildren: a nationwide program in Chile. Am J Clin Nutr. 1993 Feb;57(2):190-4.
- G González-Rosendo, J Polo, J J Rodríguez-Jerez, R Puga-Díaz, E G Reyes-Navarrete, A G Quintero-Gutiérrez. Bioavailability of a heme-iron concentrate product added to chocolate biscuit filling in adolescent girls living in a rural area of Mexico. J Food Sci. 2010 Apr;75(3):H73-8. doi: 10.1111/j.1750-3841.2010.01523.x.
- B Farmer, B T Larson, V L Fulgoni 3rd, A J Rainville, G U Liepa. A vegetarian dietary pattern as a nutrient-dense approach to weight management: an analysis of the national health and nutrition examination survey 1999-2004. J Am Diet Assoc. 2011 Jun;111(6):819-27. doi: 10.1016/j.jada.2011.03.012.
- B Farmer. Nutritional adequacy of plant-based diets for weight management: observations from the NHANES. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:365S-8S. doi: 10.3945/ajcn.113.071308.
- R Kongkachuichai, P Napatthalung, R Charoensiri. Heme and nonheme iron content of animal products commonly consumed in Thailand. J Food Comp Anal, 2002 15(4), 389
- S E Cusick, Z Mei, D S Freedman, A C Looker, C L Ogden, E Gunter, M E Cogswell. Unexplained decline in the prevalence of anemia among US children and women between 1988-1994 and 1999-2002. Am J Clin Nutr. 2008 Dec;88(6):1611-7. doi: 10.3945/ajcn.2008.25926.
- W Bao, Y Rong, S Rong, L Liu. Dietary iron intake, body iron stores, and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. BMC Med. 2012 Oct 10;10:119. doi: 10.1186/1741-7015-10-119.
- G Turner-McGrievy, M Harris. Key elements of plant-based diets associated with reduced risk of metabolic syndrome. Curr Diab Rep. 2014;14(9):524. doi: 10.1007/s11892-014-0524-y.
- J Kaluza, A Wolk, SC Larsson. Heme iron intake and risk of stroke: a prospective study of men. Stroke. 2013 Feb;44(2):334-9. doi: 10.1161/STROKEAHA.112.679662.
Images thanks to JD Hancock via Flickr