Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Biomarker příjmu ryb
Hladiny arzénu v krvi mohou sloužit jako spolehlivý ukazatel příjmu ryb a mořských plodů.
Jednou z obtíží při vědeckém zkoumání v oblasti výživy je oříšek, jak přesně vyhodnotit, co lidé jedí. Nejde nám o to, co tvrdí, že jedí, nebo co jíme během třídenního období, ve kterém je všechno zkonzumované jídlo pečlivě zaznamenáno do tabulek. Důležité je, co jíme ve skutečnosti; i v okamžicích, kdy se nikdo nedívá.
To je důvod, proč vědci milují biomarkery, měřitelné ukazatele, které při rozboru krve nebo moči prozradí, kolik člověk dané potraviny skutečně jí. Například brukvovitá zelenina obsahuje jedinečné fytoživiny, mám na mysli zeleninu jako brokolice, kadeřávek a listová kapusta, a tyto fytoživiny pomáhají předcházet rakovině. Nestačí se však jen zeptat lidí, jestli jí pravidelně zelenou zeleninu, protože lidé chtějí vypadat dobře, a tak si trochu vymýšlejí. Teď už jim to tak lehce nepůjde. Máme k dispozici test moči, který prozradí, jestli lidé říkají pravdu.
Někteří zaměstnavatelé testují moč na obsah drog, nyní může být moč testována na obsah zelené zeleniny. Skoro jako přístroj na měření alkoholu v těle! Důležité je, že výzkumníci mohou nyní přesněji zjistit, kolik člověk dané potraviny přijímá.
V loňském roce vědci objevili biomarker pro spotřebu ryb – takový tuňákový test. Odeberou vám vzorek krve a bez jediného dotazu na vaše stravování jsou schopni zjistit, jak často jíte ryby. O jaký jde biomarker? Arzén. Arzén se ukázal jako nejlepší ukazatel. Zdá se, že hladina arzénu v krvi je užitečným ukazatelem celkového příjmu ryb a mořských živočichů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S. J. Genuis. Nowhere to hide: Chemical toxicants and the unborn child. Reprod. Toxicol., 28(1):115-116, 2009.
- M. Kristensen, K. S. Krogholm, H. Frederiksen, S. H. Bugel, and S. E. Rasmussen. Urinary excretion of total isothiocyanates from cruciferous vegetables shows high dose-response relationship and may be a useful biomarker for isothiocyanate exposure. Eur J Nutr, 46(7):377-382, 2007.
- A. L. Brantsaeter, M. Haugen, Y. Thomassen, D. G. Ellingsen, T. A. Ydersbond, T. A. Hagve, J. Alexander, and H. M. Meltzer. Exploration of biomarkers for total fish intake in pregnant Norwegian women. Public Health Nutr, 13(1):54-62, 2010.
Image thanks to Joseph via Flickr.