Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Bristolská stupnice konzistence stolice
Klasifikace podoby stolice u lidí na běžné, vegetariánské a veganské stravě.
Minulý rok oslavila University of Bristol své stoleté výročí. Prestižní instituce vyššího vzdělávání. Vzešlo z ní devět nositelů Nobelovy ceny a tzv. Bristol Stool Scale, lékařský nástroj pro klasifikaci podoby a konzistence lidské stolice.
Skládá se ze sedmi různých klasifikací. Typ 1: vypadá jako králičí bobky. Oddělené, tvrdé hrudky, jako ořechy, které je těžké vyloučit. Typ 2: vypadá jako trs hroznů. Tvar je podobný klobáse, ale hrudkovitý. Typ 3: vypadá jako kukuřičný klas. Typ 4: vypadá jako klobása nebo had, ale je hladký a měkký. Typ 5: vypadá jako kuřecí medailonky. Myslím, že už se nebudu na kuřecí medailonky nikdy dívat stejně. Typ 6: vypadá jako kaše. Typ 7: vypadá jako omáčka ze šťávy z masa. Tak tedy Britům pěkně děkuji za přirovnání. Nejlepší kombinace je typ číslo 4, hladký a měkký had.
Naneštěstí jen malá část dospělých vylučuje stolici dostatečně často a jen asi polovina dospělých vylučuje normální typ stolice. To je překvapivé. A mladé ženy jsou obzvlášť znevýhodněny, a to kvůli hormonálním výkyvům svého menstruačního cyklu. To však platí pro lidi konzumující standardní západní stravu. Nebylo by skvělé, kdyby nějací výzkumníci porovnali také kvalitu vyměšování mezi jednotlivci s různými jídelníčky? To by jistě bylo. A oni to skutečně udělali.
Funkce střev byla hodnocena mezi lidmi konzumujícími smíšenou stravu, vegetariány a vegany. Každý účastník byl vybaven „sadou na sběr stolice,“ což byla sada stohovatelných dóz určených k uložení jednotlivých vzorků vlastní stolice tak, aby se snížilo riziko vzájemného rozmačkání stolice. Brali to zkrátka vážně. Testu tedy byla podrobena stolice lidí na smíšené, vegetariánské a veganské stravě.
První otázka zní: Jak dopadli konzumenti masa? Vypadá průměrná stolice konzumentů masa jako králičí trus, trs hroznů, kukuřičný klas, hladká a měkká klobása, kuřecí medailonky, ovesná kaše nebo omáčka? Průměrná stolice konzumentů masa vypadá jako kukuřičný klas. A co vegetariáni? Typ 1, 2, 3, 4, 5, 6 nebo 7? Typ číslo čtyři, což je náš ideál. A konečně, co průměrná stolice veganů? Také typ číslo 4. Nicméně vegani ve skutečnosti porazili vegetariány, protože žádný z nich neměl stolici tvrdou jako králičí bobky, zatímco několik vegetariánů a docela velký počet konzumentů masa měl problém dostat se dál než k typu číslo 1. Vegani navíc měli stolici ve tvaru hada o dost měkčí, přesněji o 18 %. Jak to zjistili? Výzkumníci samozřejmě použili penetrometr na stolici.
Úvodník v časopise Canadian Medical Association Journal oslavil letos tento nález a vyzval lékaře, aby řekli všem svým pacientům, ať se stravují rostlinnou stravou, protože jedině vegetariánská strava může pomoci dostat pacienty do příjemného středu této zbožňované stupnice kvality stolice – Bristol Stool Scale.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org