Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Celozrnné obiloviny mohou být stejně účinné jako léky
Konzumace tří porcí celozrnných obilovin denně účinkuje ve zmírňování hypertenze stejně dobře jako léky na vysoký krevní tlak.
Analýza několika randomizovaných studií o lécích naznačuje, že užívání léků na snížení krevního tlaku při vysokém krevním tlaku může snížit riziko infarktu o 15 % a riziko cévní mozkové příhody o 25 %. Jaká náhoda; nedávná studie ukázala, že podobných přínosů můžeme dosáhnout tím, že budeme jíst pouhé tři porce celozrnných obilovin denně. „Pozorované snížení systolického krevního tlaku by mohlo snížit výskyt ischemické choroby srdeční a mrtvice o 15 a 25 %.“
Celozrnné obiloviny jsou prospěšné, ale rafinované obiloviny nemusí být jen neutrální, mohou být škodlivé. Z Harvardu: „Bílá rýže, hnědá rýže a riziko cukrovky 2. typu.“ V těchto třech výhledových kohortních studiích na amerických mužích a ženách se zjistilo, že pravidelná konzumace bílé rýže byla spojena s vyšším rizikem cukrovky 2. typu, zatímco konzumace rýže natural byla spojena s nižším rizikem.“
Zajímavým poznatkem je, že jiná celá zrna mohou být dokonce lepší než hnědá rýže. Konzumace bílé rýže byla spojena se zvýšením rizika cukrovky o 17 %. Když ji však nahradíte hnědou rýži, zřejmě se dočkáte naopak 16% snížení rizika cukrovky. A když nahradíte bílou rýži nějakou jinou celozrnnou obilovinou, třeba ovsem nebo ječmenem? Riziko cukrovky se sníží o 36 %. Jediná porce ovsa a ječmene denně může snížit hladinu cholesterolu.
Celozrnné obiloviny se od těch rafinovaných neliší jen obalem z vlákniny. Při konzumaci bílé mouky dodáváte tělu jen tuto část zrna. Zbývající části se spoustou živin jsou odstraněny. Tyto části přitom obsahují většinu látek odpovědných za schopnost obilovin přispívat ke zdraví našeho střeva, zdravé tělesné hmotnosti, správným hladinám cukru v krvi, k prevenci rakoviny a ke zdravým kostem, mozku a srdci. Silných účinků celozrnných obilovin jsou si vědomy také marketingové týmy potravinářských společností, které nyní zaručují obsah celozrnných obilovin ve výrobcích, jako je třeba tento.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Tiwari U, Cummins E. Meta-analysis of the effect of β-glucan intake on blood cholesterol and glucose levels. Nutrition. 2011 Oct;27(10):1008-16.
- Sun Q, Spiegelman D, van Dam RM, Holmes MD, Malik VS, Willett WC, Hu FB. White rice, brown rice, and risk of type 2 diabetes in US men and women. Arch Intern Med. 2010 Jun 14;170(11):961-9.
- Law MR, Morris JK, Wald NJ. Use of blood pressure lowering drugs in the prevention of cardiovascular disease: meta-analysis of 147 randomised trials in the context of expectations from prospective epidemiological studies. BMJ. 2009 May 19;338:b1665.
- Tighe P, Duthie G, Vaughan N, Brittenden J, Simpson WG, Duthie S, Mutch W, Wahle K, Horgan G, Thies F. Effect of increased consumption of whole-grain foods on blood pressure and other cardiovascular risk markers in healthy middle-aged persons: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2010 Oct;92(4):733-40.
Images thanks to Dr. Rebecca York and Mattie Hagedorn via flickr