Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Cholesterol z vajec přítomný ve stravě
Odborníci na kardiologii varují, že už konzumace jednoho vejce denně může vést k překračování horního bezpečnostního limitu pro cholesterol.
Vaječný průmysl se trochu otřásl, když byl třemi odborníky v kanadském časopise Journal of Cardiology publikován značně kritický článek. David Spence je ředitelem výzkumného centra, které se zabývá prevencí mrtvice a aterosklerózy; David Jenkins je autorem teorie glykemického indexu a dr. Davignon předsedá společnosti hodnotící hyperlipidémii a aterosklerózu na Montrealském institutu pro klinický výzkum. Když dr. Spence veřejně hovořil v neprospěch konzumace vajec, zabýval se zvýšenou hladinou cholesterolu.
Důvodem, proč tito odborníci pokládali za potřebné zveřejnit tyto informace, je skutečnost, že „zprávy z médií ukazují na mimořádnou účinnost trvalé propagandistické kampaně producentů vajec, kteří bagatelizují rizika spojená s cholesterolem.“ Zásadní problém studií, které vaječný průmysl používá, aby rozvířil stojaté vody dané problematiky, je, že hodnotí pouze hladiny cholesterolu stanovené na lačno. Ty odrážejí situaci ve vašich arteriích, která vypovídá o několika posledních hodinách noci, nikoli o stavu bezprostředně po snídani. Vejce zvyšují nejen rizikový cholesterol, ale po několika hodinách po jídle cholesterol přijímaný stravou zvyšuje citlivost LDL (špatného cholesterolu) vůči oxidaci, vaskulárnímu zánětu, oxidativnímu stresu a postprandiální hyperlipidémii, čímž potencuje negativní dopad nasycených tuků, zhoršuje funkci endotelu a zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulární příhody (infarktu).
Cholesterol ve stravě může zvýšit hladinu v krvi nalačno o 10 %, ale zároveň zvyšuje oxidativní schopnost LDL cholesterolu o 37 % až 39 %. Je to spouštěč arteriálního zánětu, kdy dochází k rozvoji plátu ucpávajícího tepny.
Víme, že omeleta není zrovna to nejzdravější, ale kolik cholesterolu přijmeme konzumací jediného vejce? Jediný vaječný žloutek obsahuje přibližně 215 mg až 275 mg cholesterolu, v závislosti na jeho velikosti. Žloutek velkého vejce obsahuje více než 210 mg cholesterolu, což je obsah cholesterolu v hamburgeru Hardee’s Monster Thickburger, který obsahuje cca 300 g hovězího masa, tři plátky sýra a čtyři proužky slaniny.
Následná mediální bouře srovnávala vejce s hamburgerem z KFC (KFC Double Down), který je vskutku monstrózní: i jeho houska je vyrobena z masa. Co dopadlo hůř: kuře nebo vejce? Jediný vaječný žloutek překračuje doporučený denní příjem cholesterolu. Takže můžete po zbytek dne pojídat celer a hladina cholesterolu bude stále vysoká.
Dr. Spence navzdory opozici zůstává v klidu. Podle jeho slov by žloutek neměl být považován za součást běžné stravy, která je vhodná ke konzumaci, zejména v případě, pokud vás ohrožuje cévní onemocnění. A jmenujte mi jednoho člověka, který ohrožen není.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Spence JD, Jenkins DJ, Davignon. Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease. J. Can J Cardiol. 2010 Nov;26(9):e336-9.
- Spence JD, Jenkins DJ, Davignon. Reply to Letters from Dr Maria Luz Fernandez, Eddie Vos, and Dr Niva Shapira. Can J Cardiol. 2011 Mar-Apr;27(2): 264.e7-8.
Image thanks to Andreas