Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Má mléko vliv na tvorbu hlenu?
Podílí se mléčné výrobky na zvýšené tvorbě hlenu?
Mléčný průmysl popírá, že by existovala souvislost mezi konzumací mléka a zvýšenou produkcí hlenu, a viní z toho židovský mýtus. Původní mýtus pochází údajně od židovského lékaře z 12. století. Nejedná se o jen tak ledajakého židovského lékaře z 12. století, ale tím lékařem byl sám Moses Maimonides. Co jsme se za posledních 800 let dozvěděli nového?
Poslední zpráva o tomto tématu byla zveřejněna v loňském roce. Má mléko vliv na zvýšení tvorby hlenu? Je to pravda nebo fikce?
Zdá se, že je to fakt. Kasein přítomný v mléčné bílkovině se rozpadá v žaludku a dochází k tvorbě látky zvané „kasomorfin“. Již z názvu je patrné, že má účinky jako opioidy, což dává určitý smysl, protože přežití druhu může záviset na těsném spojení mezi dítětem a matkou. Opioidní receptory na hlenových žlázách v respiračním traktu mohou reagovat na kasomorfin z mléka, čímž může docházet ke stimulaci tvorby a zvýšené sekreci hlenu z těchto respiračních žláz. Tím lze vysvětlit, proč se u určité skupiny lidí, kteří mají zvýšenou produkci hlenu v dýchacích cestách, mnoho příznaků, včetně astmatu, zlepší při vyřazení mléka ze stravy. Možná měl Maimonides pravdu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to dkillo and Cali4beach via flickr