Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Diabetes mellitus a dioxiny
Průmyslové znečišťující látky hromadící se v našem vlastním tělesném tuku mohou vysvětlit spojitost mezi obezitou a cukrovkou.
Jedna věc je častější výskyt cukrovky u těch, kdo jsou vystaveni toxickým polutantům; kvůli herbicidu Agent Orange, životu v blízkosti skládky toxického odpadu či konzumaci ryb z Velkých jezer.
Ale co když stejný nález zjistíme u náhodného vzorku obecné populace? Skutečně existuje na dávce závislý vztah mezi hodnotami těchto toxinů v krvi a vznikem diabetu. U lidí, kteří měli nejvyšší hladiny polutantů v krevním oběhu, bylo zjištěno až 38krát vyšší riziko cukrovky. Ale u těch, kteří měli hladiny toxinů nedetekovatelné, nebyla žádná souvislost mezi obezitou a diabetem.
Jinými slovy, obezita sice byla rizikovým faktorem cukrovky, ale pouze pokud koncentrace těchto polutantů dosahovaly určité úrovně. Je známo, že obezita je rizikovým faktorem pro rozvoj diabetu, ale podle této studie pouze v případě, že jsou naše těla kontaminována toxiny, tedy pokud jsou v našem tělesném tuku přítomny rizikové chemikálie.
Toto zjištění nám ukazuje, že prakticky všechna rizika diabetu způsobená obezitou lze přičítat těmto znečišťujícím látkám, a díky obezitě se plně projeví jejich vliv. Copak si v tělesném tuku nosíme malou skládku toxického odpadu? Tato možnost je značně šokující.
Šest znečišťujících látek, které vědci zkoumali, nejsou samy o sobě příčinou diabetu. Jen představují zástupce celé skupiny chemikálií. V populaci pochází 90 % těchto látek ze živočišných potravin.
Pokud zrovna nežijete nebo nepracujete v průmyslových lokalitách, kde byly tyto chemické látky používány či skladovány, je nejběžnějším zdrojem expozice PCB strava, konkrétně potraviny živočišného původu, zejména mořské plody. Z toho vyplývá, že tento silný vztah mezi určitými toxiny a cukrovkou poukazuje na další kontaminující látky v živočišných produktech.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- WJ Crinnion. The role of persistent organic pollutants in the worldwide epidemic of type 2 diabetes mellitus and the possible connection to Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar). Altern Med Rev. 2011 16(4):301 – 313.
- DO Carpenter. Environmental contaminants as risk factors for developing diabetes. Rev Environ Health. 2008 23(1):59 – 74.
- DH Lee, PM Lind, DR Jacobs Jr, S Saliovic, B Van Bavel, L Lind. Polychlorinated Biphenyls and Organochlorine Pesticides in Plasma Predict Development of Type 2 Diabetes in the Elderly. Diabetes Care. 2011 34(8):1778-1784.
- JH Wu, R Micha, F Imamura, A Pan, ML Biggs, O Ajaz, L Djousse, FB Hu, D Mozaffarian. Omega-3 fatty acids and incident type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Br J Nutr. 2012 107 - Suppl - 2(NA):S214 – 27.
- T Jafari, AA Fallah, L Azadbakht. Role of dietary n-3 polyunsaturated fatty acids in type 2 diabetes: A review of epidemiological and clinical studies. Maturitas. 2013 74(4):303 – 308.
- A Wallin, D Di Giuseppe, N Orsini, PS Patel, NG Forouhi, A Wolk. Fish consumption, dietary long-chain n-3 fatty acids, and risk of type 2 diabetes: Systematic review and meta-analysis of prospective studies. Diabetes Care. 2012 35(4):918 – 929.
- Y Takata, X Zhang, H Li, YT Gao, G Yang, J Gao, H Cai, YB Xiang, W Zheng, XO Shu. Fish intake and risks of total and cause-specific mortality in 2 population-based cohort studies of 134,296 men and women. Am J Epidemiol. 2013 178(1):46 – 57.
- J Ruzzin. Public health concern behind the exposure to persistent organic pollutants and the risk of metabolic diseases. BMC Public Health. 2012 20(12):298.
- J Ruzzin, DH Lee, DO Carpenter, DR Jacobs Jr. Reconsidering metabolic diseases: The impacts of persistent organic pollutants. Atherosclerosis. 2012 224(1):1 – 3.
- M Porta. Persistent organic pollutants and the burden of diabetes. Lancet. 2006 368(9535):558 – 559.
- DH Lee, IK Lee, K Song, M Steffes, W Toscano, BA Baker, DR Jacobs Jr. A strong dose-response relation between serum concentrations of persistent organic pollutants and diabetes: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2002. Diabetes Care. 2006 29(11):1638 –1644.
- PT Fujiyoshi, JE Michalek, F Matsumura. Molecular epidemiologic evidence for diabetogenic effects of dioxin exposure in U.S. Air force veterans of the Vietnam war. Environ Health Perspect. 2006 114(11):1677 – 1683.
- AC Pesatori, D Consonni, S Bachetti, C Zocchetti, M Bonzini, A Baccarelli, PA Bertazzi. Short- and long-term morbidity and mortality in the population exposed to dioxin after the
- M Kouznetsova, X. Huang, J Ma, L Lessner, DO Carpenter. Increased rate of hospitalization for diabetes and residential proximity of hazardous waste sites. Environ Health Perspect. 2007 115(1):75 – 79.
- M Turyk, H Anderson, L Knobeloch, P Imm, V Persky. Organochlorine exposure and incidence of diabetes in a cohort of Great Lakes sport fish consumers. Environ Health Perspect. 2009 117(7):1076 – 1082.
Images thanks to Mikael Häggström via Wikimedia