Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Dietní limonády a předčasný porod
Aspartam může být důvodem, proč je konzumace dietních limonád během porodu spojována s předčasným porodem.
Když jsme se dozvěděli, jak škodlivé je máslo, potravinářský průmysl reagoval tím, že nám dal margarín. Ten se však ukázal jako ještě horší než máslo. Když naše výživové pokyny naznačily, že máme snížit příjem tuku, v naději, že bychom tak mohli upřednostnit třeba jablko, potravinářský průmysl nás obdařil těmito sušenkami s kousky čokolády a zdobením. Podobné uvažování vedlo ke vzniku miliardového průmyslu dietních limonád. Nyní jsou limonády i „s vitamíny a minerály.“
„Konzumace nealkoholických nápojů s umělými sladidly a riziko předčasného porodu: výhledová kohortní studie provedená na 59 334 dánských těhotných ženách.“ Závěr: „Denní konzumace uměle oslazených nealkoholických nápojů může zvýšit riziko předčasného porodu.“
Pravděpodobným viníkem nebyl kofein nebo další přísady, jelikož cukrem slazené nápoje stejného druhu tyto problémy nezpůsobovaly. Čím to tedy je? Vědci se domnívají, že je na vině aspartam. „Po požití se aspartam rozkládá na metanol (dřevný líh). Metanol dále oxiduje na formaldehyd.“ A formaldehyd není neškodný. Mohlo by se jednat o jeden z faktorů vysvětlujících bolesti hlavy spojené s příjmem aspartamu. Výzkumníci naznačují, že „pozorované zkrácení délky těhotenství by mohlo být spojeno s účinky methanolu na neuroendokrinní systém ještě nenarozeného dítěte, případně nepřímým vlivem na matčinu dělohu.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to: NCI Visuals Online; Phil Are Go!; and Jim Forest via flickr