
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Erythritol může být sladkým antioxidantem
Přírodní sladidlo erythritol zjevně nemá stejné nepříznivé účinky jako jiná nekalorická a nízkokalorická přírodní a umělá sladidla. Může mít navíc dokonce i antioxidační potenciál.
Jediným netoxickým, nekalorickým nebo nízkokalorickým sladidlem může být erythritol. Po nějakou dobu byl k dostání pouze v Japonsku. Ale teď je k dostání všude. Přirozeně se vyskytuje v hruškách a hroznovém víně. Průmyslově ho však získáváme pomocí kvasinek. Erythritol nezpůsobuje zubní kazy a nebyl nikdy zapleten do případu fibromyalgie, předčasného porodu, bolestí hlavy, hypertenze, poruchy mozku nebo poruchy krevních destiček.
Ve svých předešlých videích jsem hovořil o tom, že je erythritol neškodný. Nové poznatky však naznačují, že možná budu muset změnit názor. Nyní to vypadá, že může být dokonce přínosný. Nejen, že poslouží jako „nízkokalorické, pro zuby neškodné a objemné sladilo,“ erythritol může být také „sladkým antioxidantem.“ Zde vidíme ochranný účinek – zvyšující se společně s dávkou erythritolu – před oxidativním poškozením červených krvinek. Antioxidační kapacitu se vědci rozhodli zkoumat proto, že erythritol strukturálně vypadá jako mannitol, známý antioxidant. Problém s mannitolem a dalšími polyoly (jako je xylitol a sorbitol) je to, že je naše tělo nevstřebává, a proto mohou způsobit zažívací potíže v tlustém střevě.
„Studie zkoumající bezpečnost naznačují, že erythritol je dobře tolerován a nevykazuje žádné známky toxicity. Představuje proto skvělou náhradu cukru například pro jedince s cukrovkou,“ může totiž nahradit běžný cukr v jídle a zároveň by možná mohl dokonce pomoci snížit tvorbu volných radikálů v těle. „Od obou těchto schopností se očekává, že mohou omezit nástup a zhoršování bolestivých a život ohrožujících komplikací souvisejících s cukrovkou.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Roberts HJ. Aspartame-induced thrombocytopenia. South Med J. 2007 May;100(5):543.
- den Hartog GJ, Boots AW, Adam-Perrot A, Brouns F, Verkooijen IW, Weseler AR, Haenen GR, Bast A. Erythritol is a sweet antioxidant. Nutrition. 2010 Apr;26(4):449-58.
- Jacob SE, Stechschulte S. Formaldehyde, aspartame, and migraines: a possible connection. Dermatitis. 2008 May-Jun;19(3):E10-1.
- Ciappuccini R, Ansemant T, Maillefert JF, Tavernier C, Ornetti P. Aspartame-induced fibromyalgia, an unusual but curable cause of chronic pain. Clin Exp Rheumatol. 2010 Nov-Dec;28(6 Suppl 63):S131-3.
- Halldorsson TI, Strøm M, Petersen SB, Olsen SF. Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women. Am J Clin Nutr. 2010 Sep;92(3):626-33.
- Roberts HJ. Perspective on aspartame-induced pseudotumor cerebri. South Med J. 2009 Aug;102(8):873.
- Roberts HJ. Overlooked aspartame-induced hypertension. South Med J. 2008 Sep;101(9):969.
- Arrigoni E, Brouns F, Amadò R. Human gut microbiota does not ferment erythritol. Br J Nutr. 2005 Nov;94(5):643-6.
Images thanks to Edgar181 and Su-no-G via Wikimedia; Anders Ljungberg via flickr; and Crunchy Betty.
Nejnovější videa

Testování jógy při roztroušené skleróze, bolestech zad, krku, nespavosti a…

Jak dokázat, zda má jóga zvláštní zdravotní účinky?

Proč by vegani měli jíst více rostlinné stravy
