Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Endotoxemie z mrtvých bakterií z masa
Velké množství bakterií přítomných v syrových i tepelně upravených živočišných výrobcích a fermentovaných potravinách může spustit endotoxemický nárůst zánětu v těle, který může ještě zhoršovat přítomnost nasyceného živočišného tuku.
Tato zjištění o zánětlivých sloučeninách v živočišných a fermentovaných potravinách „… proto naznačují, že i na první pohled nezkažené potraviny mohou v určitém okamžiku přípravy nebo zpracování obsahovat mikrobiální zatížení, které stačí k uvolnění stimulantů endotoxinového receptoru do prostředí, ve kterém bakterie rostou.“
Tato myšlenka je podporována mnoha předchozími studiemi, které ukazují, že některé běžně konzumované potraviny mohou před tepelnou úpravou obsahovat velké množství bakterií. Například čerstvé maso na hamburger. U něj se prokázalo, že obsahuje přibližně 100 milionů bakterií na porci vážící 110 gramů.
Hlavním cílem této studie však nebylo zkoumat mikrobiální kvalitu každé testované potraviny, protože patogenní molekulární vzorec, biologická aktivita, je zachována nezávisle na životaschopnosti bakterie nebo na tepelném zpracování potraviny. To znamená, že bakterie mohou být mrtvé, mohou být uvařené, ale jejich endotoxiny v potravině zůstávají. Můžete klidně maso vařit celé dvě hodiny, ponořit ho do kyselé lázně (jakou je náš žaludek) a vystavit ho trávicím enzymům. Bylo zjištěno, že bakteriální endotoxiny přežily jak vaření, tak všechny snahy naší žaludeční kyseliny a trávicích enzymů. To výzkumníky vedlo ke spekulaci, že „občasné požití jídla s vysokým obsahem bakteriálních endotoxinů by mohlo podporovat přechodné, mírné a systémové zánětlivé epizody, které předurčují jedince k rozvoji aterosklerózy a inzulínové rezistence, která zase může vést k cukrovce.“
Živočišný tuk může hrát významnou roli v patogenezi zánětu po jídle tím, že zvýší vstřebávání endotoxinů. Právě zde živočišný tuk zapadá do skládačky. Endotoxin se silně váže na nasycený tuk a jeho transportním systémem spolu s ním proniká skrz střevní stěnu do krevního oběhu. Takže živočišný tuk může hrát roli ve zvyšování vstřebávání endotoxinu.
Nicméně hlavním důvodem, proč všechny tyto studie ukazují zvýšení zánětu po požití živočišných potravin, ale u převážné většiny rostlinných nikoliv, může být bakteriální zátěž mrtvými bakteriemi z živočišných výrobků. Ty uvolňují endotoxiny, které jsou následně vstřebány do krve, což vede k endotoxickému zánětu, jaký vidíme po konzumaci masa, vajec a mléčných výrobků.
Takže když víme, o co jde, co s tím teď uděláme? (Úryvek z navazující studie z roku 2010.) Nejjasnějším řešení této metabolické endotoxemie evidentně bude snížit příjem nasycených tuků, který v americké stravě pochází zejména ze sýrů a kuřecího masa. Výzkumníci se však obávají, „že západní strava není takovému kroku nakloněna a pro pacienty může být obtížné tento požadavek splnit.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Harte AL, Varma MC, Tripathi G, McGee KC, Al-Daghri NM, Al-Attas OS, Sabico S, O'Hare JP, Ceriello A, Saravanan P, Kumar S, McTernan PG. High fat intake leads to acute postprandial exposure to circulating endotoxin in type 2 diabetic subjects. Diabetes Care. 2012 Feb; 35(2):375-82.
- Erridge C. The capacity of foodstuffs to induce innate immune activation of human monocytes in vitro is dependent on food content of stimulants of Toll-like receptors 2 and 4. Br J Nutr. 2011 Jan; 105(1):15-23.
- Deopurkar R, Ghanim H, Friedman J, Abuaysheh S, Sia CL, Mohanty P, Viswanathan P, Chaudhuri A, Dandona P. Differential Effects of Cream, Glucose, and Orange Juice on Inflammation, Endotoxin, and the Expression of Toll-Like Receptor-4 and Suppressor of Cytokine Signaling-3. Diabetes Care. 2010 May; 33(5):991-7.
Image thanks to European Bioinformatics Institute and Mikael Häggström via Wikimedia Commons.