Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Estrogenní karcinogeny z tepelně upraveného masa
Chemikálie poškozující DNA, které vznikají při tepelné úpravě masa, stimulují růst rakovinných prsních buněk skoro stejně jako čistý estrogen. Navíc se mohou dostat až do mléčných žláz, kde vzniká většina rakovin prsu.
V devadesátých letech dvě mezinárodní studie objevily spojitost mezi rakovinou prsu a příjmem smaženého a v troubě grilovaného masa ve Finsku a v Uruguayi. V roce 2000 výzkumníci v Iowě určili pravděpodobného viníka: heterocyklický amin, jehož zkrácený název zní PhIP. Heterocyklické aminy jsou „třídou všudypřítomných mutagenů nacházejících se v tepelně upraveném mase, drůbeži a rybách i v (cigaretovém) kouři.“ Tento účinek byl potvrzen v Long Islandu a zároveň rozšířen také na maso rychle i pomalu (barbecue) grilované a uzené. Proč to zvýšené riziko rakoviny prsu?
Karcinogeny z tepelně upraveného masa jsou mutagenní, což znamená, že poškozují DNA. Můžete dokonce přímo spojit počet DNA mutací v lidské prsní tkání s odhadovaným příjmem takto upraveného masa. Výzkumníci požádali ženy, které podstoupily chirurgické zmenšení prsou, aby jim prozradily, jaké metody úpravy masa používají. Výzkumníci tak zjistili, že příjem zpracovaného, smaženého a restovaného masa souvisel s počtem mutací DNA, které následně našli v prsní tkáni. To, že tyto chemikálie poškozují DNA, jsme věděli již předtím. Všechny však překvapilo, že tyto chemikálie mohou nejen spouštět původní mutace způsobující rakovinu, ale mohou také podpořit růst vzniklého nádoru, neboť o PhIP se zjistilo, že má „silné estrogenní účinky.“
Na buňky nakapali množství PhIP, které byste očekávali v těle člověka po snědení tepelně zpracovaného masa, a zjistili, že PhIP aktivoval estrogenní receptory téměř stejně účinně jako čistý estrogen. To se potvrdilo, když to zkusili na rakovinných buňkách prsu. Zjistili, že PhIP má proliferační účinek na lidské buňky rakoviny prsu, který se blíží síle účinku čistého estrogenu. Došli proto k závěru, že „PhIP vykazuje estrogenní aktivitu už při nízkých koncentracích. To podporuje myšlenku, že vystavení PhIP, dokonce už při nízkých dávkách, může mít estrogenní účinky na lidské tělo. Podle nás jednoznačná a dobře prozkoumaná mutagenita PhIP společně s jeho estrogenní aktivitou může vést k rozrůstání klonů a dalšímu podpoření růstu již započatého rakovinného bujení.“
Jenže to byly prsní buňky v Petriho misce. Jak víme, že se tyto karcinogeny z tepelně upraveného masa dostanou nejen do prsu (poté, co maso sníte), ale také do prsních žláz, ve kterých vzniká většina nádorů prsu, takzvané duktální karcinomy? To jsme s jistotou nevěděli až do příchodu této studie, ve které vědci měřili hladiny PhIP v mateřském mléce vytvořeném v prsních žlázách žen nekuřaček. Průměrná naměřená koncentrace v mateřském mléce žen konzumujících maso odpovídala tomuto umístění na grafu, které už značí významný růstový potenciál buněk rakoviny prsu. Jedna žena byla vegetariánka, v jejím mateřském mléce dle očekávání nenalezli žádný PhIP.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R. D. Holland, T. Gehring, J. Taylor, B. G. Lake, N. J. Gooderham, R. J. Turesky. Formation of a mutagenic heterocyclic aromatic amine from creatinine in urine of meat eaters and vegetarians. Chem. Res. Toxicol. 2005 18(3):579 - 590
- S. E. Steck, M. M. Gaudet, S. M. Eng, J. A. Britton, S. L. Teitelbaum, A. I. Neugut, R. M. Santella, M. D. Gammon. Cooked meat and risk of breast cancer--lifetime versus recent dietary intake. Epidemiology 2007 18(3):373 - 382
- S. Rohrmann, S.-U. L. Jung, J. Linseisen, W. Pfau. Dietary intake of meat and meat-derived heterocyclic aromatic amines and their correlation with DNA adducts in female breast tissue. Mutagenesis 2009 24(2):127 - 132
- S. N. Lauber, S. Ali, N. J. Gooderham. The cooked food derived carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b] pyridine is a potent oestrogen: A mechanistic basis for its tissue-specific carcinogenicity. Carcinogenesis 2004 25(12):2509 - 2517
- S. N. Lauber, N. J. Gooderham. The cooked meat-derived mammary carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine promotes invasive behaviour of breast cancer cells. Toxicology 2011 279(1 - 3):139 - 145
- L. S. DeBruin, P. A. Martos, P. D. Josephy. Detection of PhIP (2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine) in the milk of healthy women. Chem. Res. Toxicol. 2001 14(11):1523 - 1528
- Rashmi Sinha, Deborah R. Gustafson, Martin Kulldorff, Wan-Qing Wen, James R. Cerhan, Wei Zheng. 2-Amino-1-methyl-6-phenylim-idazo[4,5-b]pyridine, a Carcinogen in High-Temperature-Cooked Meat, and Breast Cancer Risk. Journal of the National Cancer Institute 2000 92(16):1352 - 1354
- P. Knekt, G. Steineck, R. Järvinen, T. Hakulinen, A. Aromaa. Intake of fried meat and risk of cancer: A follow-up study in Finland. Int. J. Cancer 1994 59(6):756 - 760
- A. Ronco, E. De Stefani, M. Mendilaharsu, H. Deneo-Pellegrini. Meat, fat and risk of breast cancer: A case-control study from Uruguay. Int. J. Cancer 1996 65(3):328 - 331
Images thanks to euthman via flickr