Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Existují potraviny se záporným počtem kalorií?
Je pravda, že existují potraviny, například řapíkatý celer, jejichž konzumace nás stojí více kalorií, než jich z jídla získáme?
Jaké známe příklady dietních strategií pro prevenci a léčbu obezity? Cílem je často velikost porcí; snížení velikosti porcí je důležitým prvkem mnoha dietních programů.
Nicméně není jednoduché lidi přimět, aby jedli méně jídla. Účinnějším řešením může být přenesení důrazu z velikosti porce na kvalitu podávané stravy. Výběrem potravin s menším množstvím kalorií můžeme zachovat konzumované množství, nebo porce dokonce zvětšit a přitom stále hubnout. Existují nějaké potraviny se zápornými kaloriemi, tedy potraviny, které nás při trávení stojí více energie, než nám poskytnou? Vede například konzumace řapíkatého celeru k záporné energetické bilanci? Celer je snadno dostupná celistvá potravina, která má schopnost připravovaným jídlům přidat na chuti i objemu i bez přidání nadbytečných kalorií. Řapíkatý celer je také předmětem proslulého zdravotního mýtu, že při jeho konzumaci dosáhneme „záporného“ příjmu kalorií. Lidé, kteří to tvrdí, předpokládají, že energie potřebná pro jeho strávení, uložení a skladování živin je větší, než ta, kterou nám sám může dodat.
Výzkumníci se to tedy rozhodli otestovat. Šálek řapíkatého celeru – asi dva řapíky – má 16 kalorií. Strávení tohoto množství vyžaduje asi 14 kalorií. Takže ne, konzumace celeru nevede k záporné energetické bilanci; zbydou vám ale jen 2 kalorie. Tato skutečnost společně s vysokým obsahem vody a vlákniny činí z řapíkatého celeru dobrou svačinu. Řapíkatý celer tak do jídelníčku můžete zařadit, když se snažíte hubnout.
Pravdou je, že jídla se zápornými kaloriemi nemusejí nakonec být jen mýtem. Výzkumníci z Pennsylvania State University nabídli lidem jídlo z těstovin, kterého mohli sníst, kolik chtěli. Tady vidíte, kolik kalorií snědli. Pokud k neomezené porci těstovin přidali lidem ještě malý salát, co myslíte, že se stalo? Přidalo se těch dodatečných 50 kalorií ze salátu ke kaloriím ze snědených těstovin? Ne, protože celkově snědli těstovin méně. Nešlo jen o těch 50 kalorií, snědli o 65 kalorií méně. Když jim výzkumníci nabídli větší salát, snědli lidé o 100 kalorií méně.
Prakticky tak salát poskytl „záporné kalorie.“ Salát měli navíc k tomu, kolik snědli těstovin. Jedli tedy více jídla a přitom přijali do těla méně kalorií, protože jejich žaludek se salátem zaplnil. Samozřejmě záleží na tom, o jaký salát se jedná. Nešlo o typické prodávané saláty s těžkou majonézovou zálivkou a sýrem. Pokud přidáte k jídlu ten správný salát, sníte nakonec těstovin méně, ale v konvenčních salátech je tolik kalorií, že byste na tom v konečném důsledku byli s kaloriemi hůř než bez něj. Nicméně zdravé saláty fungují.
Výzkumníci došli k závěru, že „jezte méně“ není vždy ta nejlepší rada, pokud jde o potraviny s malým množstvím kalorií, jako je zelenina s vysokým obsahem vody – například salát. Větší porce těchto potravin znamenají větší sytost, větší pocit plnosti a zároveň snížení příjmu kalorií.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M E Clegg, C Cooper. Exploring the myth: Does eating celery result in a negative energy balance? Proceedings of the Nutrition Society / Volume 71 / Issue OCE3 / January 2012.
- B J Rolls. Plenary Lecture 1: Dietary strategies for the prevention and treatment of obesity. Proc Nutr Soc. 2010 Feb;69(1):70-9.
- B J Rolls. L S Roe, J S Meengs. Salad and satiety: energy density and portion size of a first-course salad affect energy intake at lunch. J Am Diet Assoc. 2004 Oct;104(10):1570-6.
Images thanks to mojzagrebinfo via Pixabay.