Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Fytáty a jejich schopnost ozdravit rakovinné buňky
Na rozdíl od většiny jiných protirakovinných činidel dokáží fytáty nacházející se v nezpracovaných rostlinných potravinách spustit diferenciaci rakovinných buněk, což znamená, že se tyto buňky přemění zpátky a budou se chovat více jako normální buňky.
Nedávné postřehy o protirakovinných schopnostech fytátů mají podporu v populačních studiích, které ukazují, že výskyt rakoviny je nižší u populacích konzumujících stravu vegetariánského typu. Protože se fytát nachází v luštěninách, obilovinách, oříšcích a semenech, průměrný denní příjem fytátu na stravě vegetariánského typu je asi dvakrát vyšší než na stravě smíšené, obsahující živočišné a rostlinné potraviny.
Uvádí se, že fytát přijímaný ze stravy zabraňuje vzniku ledvinových kamenů, chrání před cukrovkou, zubními kazy, srdečním onemocněním a před různými druhy rakoviny.
Nezní tak dlouhý výčet možných příznivých účinků až neuvěřitelně? Existují nějaké další látky vyráběné rostlinami, které mohou pomoci proti tolika různým onemocněním? Ano, například aspirin. Ten se totiž nachází napříč celou rostlinnou říší a lze mu také přičíst řadu léčivých schopností.
Ze všech zdravotních přínosů fytátů je protirakovinný účinek kyseliny fytové, fytátu nebo také IP6 či inositolu hexafosfátu, považován za jeden z nejdůležitějších příznivých účinků.
Fytáty ze stravy se v trávicí soustavě rychle vstřebávají a také si je do sebe velmi rychle vtahují právě rakovinné buňky ze všech částí těla. Bylo prokázáno, že fytáty potlačují růst u VŠECH testovaných rakovinných buněčných linií. Bylo prokázáno, že fytáty potlačují růst buněk lidské leukémie, buněk rakoviny tlustého střeva, buněk rakoviny prsu pozitivních i negativních na estrogenní receptory, rakoviny hrtanu, rakoviny děložního čípku, rakoviny prostaty, rakoviny jater, rakoviny slinivky břišní, melanomu a rakoviny svalů. Přitom nijak neovlivňuje normální buňky. To je ostatně u dobré protirakovinné látky to nejdůležitější, co očekáváme. Chceme, aby látka působila proti rakovinným buňkám a normální buňky nechávala na pokoji. A přesně to fytáty evidentně zvládají.
Leukémické buňky získané od pacientů s rakovinou jsou pomocí fytátů usmrceny. Normální buňky kostní dřeně jsou však ušetřeny. To může vysvětlit, proč výtažky z luštěnin zabíjejí rakovinné buňky tlustého střeva, ale zdravé buňky tlustého střeva podle všeho nechávají na pokoji.
Jak in vivo, tak in vitro pokusy ukázaly výrazné protirakovinné účinky. Bylo prokázáno, že fytát je širokospektrální, antineoplastické činidlo. To znamená, že jde o protirakovinnou látku působící napříč celým spektrem buněk a tkání.
Jaké jsou mechanismy, kterými fytáty bojují proti rakovině? Jak fytáty proti rakovině bojují a jak ne? Podívejte se na toto. Fytáty cílí na rakovinu pomocí několika různých způsobů, jedná se o kombinaci antioxidačních, protizánětlivých a imunostimulačních účinků: detoxikace, diferenciace a antiangiogeneze. Jinými slovy, fytát ovlivňuje hlavní cesty vedoucí ke zhoubnému bujení. A nejen některé z nich, fytát zřejmě ovlivňuje všechny.
Antioxidační vlastnost je jedním z nejpůsobivějších charakteristických rysů fytátu. Masný průmysl je dokonce právě z toho důvodu přidává do masa. Fytáty mají zabránit oxidaci tuku, která začíná okamžikem porážky.
Kromě přímého vlivu na nádorové buňky mohou fytáty působit také na naši obranyschopnost zvýšením aktivity NK buněk, tzv. přirozených zabijáků. Jedná se o typ buněk, které loví a likvidují rakovinné buňky, a společně s neutrofily pomáhají utvářet první obrannou linii našeho těla. A poslední obrannou linií se dá nazvat jejich schopnost vyhladovět nádory. Fytáty nejen blokují tvorbu nových cév, které by mohly vyživovat nádor, ony dokonce dokáží přerušit již vytvořené kapilární trubice. To svědčí o tom, že fytáty mohou nejen pomoci nádor ohradit, ale dokáží aktivně odpojovat stávající cévní spojení nádoru se zbytkem těla.
Co je na fytátu skutečně pozoruhodné, je to, že na rozdíl od většiny jiných protirakovinných látek nejen omezuje růst rakovinných buněk, ale také posiluje jejich diferenciaci. Fytáty vracejí rakovinným buňkám zpátky podobu normálních a zdravých buněk. To znamená, že rakovinné buňky se přestanou chovat jako rakovinné buňky a začnou se chovat jako normální buňky. Můžeme to pozorovat například na buňkách rakoviny tlustého střeva. V přítomnosti fytátů dospějí lidské buňky rakoviny tlustého střeva opět do stavu, kdy svých chováním i strukturou připomínají zdravé buňky. A toto bylo prokázáno na buňkách leukémie, rakoviny prostaty, rakoviny prsu a rakoviny svalů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R. Greiner, U. Konietzny, K. D. Jany. Phytate - an undesirable constituent of plant-based foods? Journal fur Ernahrungsmedizin 2006 8(3):18 - 28.
- I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Protection against cancer by dietary IP6 and inositol. Nutr Cancer 2006 55(2):109 - 125.
- R. P. Singh, R. Agarwal. Prostate cancer and inositol hexaphosphate: Efficacy and mechanisms. Anticancer Res. 2005 25(4):2891 - 2903.
- G. L. Deliliers, F. Servida, N. S. Fracchiolla, C. Ricci, C. Borsotti, G. Colombo, D. Soligo. Effect of inositol hexaphosphate (IP6) on human normal and leukaemic haematopoietic cells. British journal of haematology 2002 117(3):577 - 587.
- E. Graf, J. W. Eaton. Dietary suppression of colonic cancer fiber or phytate? Cancer 1985 56(4):717 - 718.
- O. Manousos, N. E. Day, D. Trichopoulos, F. Gerovassilis, A. Tzonou, A. Polychronopoulou. Diet and colorectal cancer: A case-control study in Greece. International Journal of Cancer 1983 32(1):1 - 5.
- I. Vucenik, A. Passaniti, M. I. Vitolo, K. Tantivejkul, P. Eggleton, A. M. Shamsuddin. Anti-angiogenic activity of inositol hexaphosphate (IP6). Carcinogenesis 2004 25(11):2115 - 2123.
- A. K. M. Shamsuddin, I. Vucenik. IP6 & inositol in cancer prevention and therapy. Current Cancer Therapy Reviews 2005 1(3):259 - 269.
- M. Kapral, J. Wawszczyk, M. Jurzak, A. Hollek, L. Węglarz. The effect of inositol hexaphosphate on the expression of selected metalloproteinases and their tissue inhibitors in IL-1B-stimulated colon cancer cells. Int J Colorectal Dis 2012 27(11):1419 - 1428.
- E. Lanza, T. J. Hartman, P. S. Albert, R. Shields, M. Slattery, B. Caan, E. Paskett, F. Iber, J. W. Kikendall, P. Lance, others. High dry bean intake and reduced risk of advanced colorectal adenoma recurrence among participants in the polyp prevention trial. The J. Nutr. 2006 136(7):1896 - 1903.
- A. M. Shamsuddin. Anti-cancer function of phytic acid. Int J Food Sci Tech 2002 37(7):769 - 782.
- E. Lipski. Traditional non-Western diets. Nutr Clin Pract 2010 25(6):585 - 593.
- G. Urbano, M. Lopez-Jurado, P. Aranda, C. Vidal-Valverde, E. Tenorio, J. Porres. The role of phytic acid in legumes: antinutrient or beneficial function? J Physiol Biochem 2000 56(3):283 - 294.
- S. D. Siah, I. Konczak, S. Agboola, J. A. Wood, C. L. Blanchard. In vitro investigations of the potential health benefits of Australian-grown faba beans (Vicia faba L.): Chemopreventative capacity and inhibitory effects on the angiotensin-converting enzyme, a-glucosidase and lipase. Br. J. Nutr. 2012 108 - Suppl - 1:S123 - 34.
- A. M. Shamsuddin, I. Vucenik, K. E. Cole. IP6: A novel anti-cancer agent. Life Sci. 1997 61(4):343 - 354.
- B. E. Stodolak, A. Starzy'nska, M. Czyszczo'n, K. Zyla. The effect of phytic acid on oxidative stability of raw and cooked meat. Food Chem. 2007 101(3):1041 - 1045.
- U. Schlemmer, W. Frolich, R. M. Prieto, F. Grases. Phytate in foods and significance for humans: Food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis. Mol Nutr Food Res 2009 53 - Suppl - 2:S330 - 75.
- R. Doll. The Geographical Distribution of Cancer. BJC 1969 23(1):1-8
- P. N. Singh, G. E. Fraser. Dietary risk factors for colon cancer in a low-risk population. Am. J. Epidemiol. 1998 148(8):761 - 774.
- I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Cancer inhibition by inositol hexaphosphate (IP6) and inositol: from laboratory to clinic. J. Nutr. 2003 133(11 - Suppl - 1):3778S - 3784S.
- D. P. Burkitt. Epidemiology of cancer of the colon and rectum. 1971. Dis. Colon Rectum 1993 36(11):1071 - 1082.
- H. P. Lee, L. Gourley, S. W. Duffy, J. Est`eve, J. Lee, N. E. Day. Colorectal cancer and diet in an Asian population--a case-control study among Singapore Chinese. Int. J. Cancer 1989 43(6):1007 - 1016.
- B. Harland, E. Morris. Phytate: a good or a bad food component? Nutr Res 1995 15(5):733-754.
- I. Baci'c, N. Druzijani'c, R. Karlo, I. Skifi'c, S. Jagi'c. Efficacy of IP6 + inositol in the treatment of breast cancer patients receiving chemotherapy: Prospective, randomized, pilot clinical study. J. Exp. Clin. Cancer Res. 2010 29:12.
- J. Singh, P. S. Basu. Non-nutritive bioactive compounds in pulses and their impact on human health: an overview. food and nutrition sciences 2012 3(NA):1664-1672.
- P. Eggleton. Effect of IP6 on human neutrophil cytokine production and cell morphology. Anticancer Res. 1999 19(5A):3711 - 3715.