Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak léčit ledvinové kameny stravou
Snížení příjmu živočišných bílkovin a soli je zřejmě účinnější v léčbě ledvinových kamenů z oxalátů a kyseliny močové (nefrolitiáza) než omezení příjmu vápníku nebo oxalátů.
Studie naznačují, že nadměrná spotřeba živočišných bílkovin zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů, a to zřejmě kvůli kyselé zátěži způsobené vysokým obsahem aminokyselin v živočišných bílkovinách, jež obsahují síru, jak jsem zkoumal ve svém videu o prevenci ledvinových kamenů stravou. Ale co léčba ledvinových kamenů?
Většina kamenů jsou šťavelan vápenatý formující se do krystalků ve chvíli, kdy se moč stává přesycenou, takže doktoři předpokládali, že když jsou složené z vápníku, stačí lidem prostě říct, aby svůj příjem vápníku snížili.
To bylo takové dietní evangelium pro pacienty s ledvinovými kameny, dokud nebyla zveřejněna tato studie v New England Journal of Medicine, srovnávající tyto dvě diety: s nízkým obsahem vápníku proti té s nízkým obsahem živočišných bílkovin a soli, a bylo to omezení živočišných bílkovin a soli, které poskytlo větší ochranu – s rizikem vzniku dalšího ledvinového kamene během pěti let sníženým na polovinu.
A co omezení šťavelanů, které jsou přítomné v určitých druzích zeleniny? Nedávná studie zjistila, že neexistuje žádné zvýšené riziko vzniku kamenů při vyšším příjmu zeleniny. Ve skutečnosti byl větší příjem celých rostlinných potravin, ovoce a zeleniny spojen se sníženým rizikem, bez ohledu na jiné známé rizikové faktory pro ledvinové kameny. To znamená, že člověk může získat dodatečné výhody navýšením příjmu rostlinné stravy vedle pouhého omezení živočišných potravin.
Důvodem, proč omezení živočišných bílkovin pomáhá, není jen snížená produkce kyselin v těle, ale omezení živočišných bílkovin také snižuje vylučování urátu, krystalů kyseliny močové, které mohou působit jako zárodek vápenatých kamenů, nebo mohou samotné kameny přímo vytvářet. Kameny kyseliny močové jsou druhým nejčastějším ledvinovým kamenem po vápenatých.
Existují dva způsoby, jak snížit hladinu kyseliny močové v moči: snížením příjmu živočišných bílkovin nebo užíváním léků. A odstranění veškerého masa může snížit riziko krystalizace kyseliny močové o 93 %. Zde je riziko vzniku krystalů při standardní západní stravě po dobu pěti dnů, a pak při změně na vegetariánskou stravu: vede ke snížení rizika o 93 % během několika dní.
Abychom minimalizovali krystalizaci kyseliny močové, potřebujeme dostat pH moči do ideální hodnoty až 6,8, takže bylo vyvinuto mnoho alkalizujících látek, ale moč můžeme přirozeně alkalizovat až do doporučené hodnoty 6,8 i pouhým stravováním. Jmenovitě odstraněním veškerého masa, což někoho na standardní západní stravě dovede z hodnoty kyseliny 5,95 až k 6,8 na stravě vegetariánské.
Vlastní stravu si můžete otestovat s trochou domácí chemie, protože ne všechny rostlinné potraviny jsou alkalizující a ne všechny živočišné potraviny jsou stejně kyselinotvorné. Bylo vyvinuto tzv. LAKE (Load of Acid to Kidney – kyselá zátěž ledvin) skóre, které zohledňuje jak kyselé zatížení potravin, tak jejich typické velikosti porce, a může pomoci lidem změnit stravu směrem k prevenci jak kamenů kyseliny močové, tak vápenatých, a i dalších onemocnění. Bylo zjištěno toto.
Nejvíce kyselinotvornou potravinou byly ryby, jako je tuňák. Pak vepřové maso, pak drůbež, pak sýr, ačkoli mléko a jiné mléčné výrobky se umístily tady dole. Pak přijde hovězí maso. Vejce jsou ve skutečnosti mnohem kyselejší než hovězí, ale lidé mají tendenci sníst na posezení méně vajec, takže ta se umístila tady. Některé obiloviny mohou být trochu kyselé, jako je chléb, rýže, ale těstoviny překvapivě ne. Fazole jsou výrazně zásadotvorné, ale ne tolik jako ovoce, a zelenina je ze všech potravin zásadotvorná nejvíce.
Prostřednictvím změn pouze ve stravování můžeme rozpustit kameny kyseliny močové zcela úplně. Vyléčit je. Teď tu jsou, teď už ne. Žádné léky, žádná operace. Stačilo říct pacientům, aby pili více vody a upravili svou stravu, třeba omezením příjmu živočišných bílkovin – a ledvinový kámen byl pryč.
Abychom to shrnuli, zde je pět druhů ledvinových kamenů. A nejdůležitější věc, kterou můžeme dělat z hlediska své stravy, je pít 10 až 12 šálků vody denně, omezovat živočišné bílkoviny, sůl, jíst více zeleniny a více vegetariánsky.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J Y Chae, J W Kim, J W Kim, C Y Yoon, H S Park, D G Moon, M M Oh. Increased fluid intake and adequate dietary modification may be enough for the successful treatment of uric acid stone. Urolithiasis. 2013 Apr;41(2):179-82. doi: 10.1007/s00240-012-0530-y.
- C R Tracy, S Best, A Bagrodia, J R Poindexter, B Adams-Huet, K Sakhaee, N Maalouf, C Y Pak, M S Pearle. Animal protein and the risk of kidney stones: a comparative metabolic study of animal protein sources. J Urol. 2014 Jul;192(1):137-41. doi: 10.1016/j.juro.2014.01.093.
- M D Sorensen, R S Hsi, T Chi, N Shara, J Wactawski-Wende, A J Kahn, H Wang, L Hou, M L Stoller; Women’s Health Initiative Writing Group. Dietary intake of fiber, fruit and vegetables decreases the risk of incident kidney stones in women: a Women's Health Initiative report. J Urol. 2014 Dec;192(6):1694-9. doi: 10.1016/j.juro.2014.05.086.
- I P Heilberg, D S Goldfarb. Optimum nutrition for kidney stone disease. Adv Chronic Kidney Dis. 2013 Mar;20(2):165-74. doi: 10.1053/j.ackd.2012.12.001.
- R Siener, A Hesse. The effect of a vegetarian and different omnivorous diets on urinary risk factors for uric acid stone formation. Eur J Nutr. 2003 Dec;42(6):332-7.
- A Trinchieri. Development of a rapid food screener to assess the potential renal acid load of diet in renal stone formers (LAKE score). Arch Ital Urol Androl. 2012 Mar;84(1):36-8.
- D A Bushinsky. Recurrent hypercalciuric nephrolithiasis--does diet help? N Engl J Med. 2002 Jan 10;346(2):124-5.
- L Borghi, T Schianchi, T Meschi, A Guerra, F Allegri, U Maggiore, A Novarini. Comparison of two diets for the prevention of recurrent stones in idiopathic hypercalciuria. N Engl J Med. 2002 Jan 10;346(2):77-84.
- T H Mehta, D S Goldfarb. Uric acid stones and hyperuricosuria. Adv Chronic Kidney Dis. 2012 Nov;19(6):413-8. doi: 10.1053/j.ackd.2012.07.014.
- B Hess. Acid-base metabolism: implications for kidney stones formation. Urol Res. 2006 Apr;34(2):134-8. Epub 2006 Jan 13.
Images thanks to http://www.kidneystoners.org, I Believe I Can Fry via Flickr, Sommai Larkjit, OpenPics, PublicDomainPictures, Lebensmittelfotos, Bambo, via Pixabay, Snufkin7, Fir0002, Gajda-13, Mindmatrix via Wikimedia Commons, and Rob Marmion via shutterstock.