Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak můžeme tloustnout i z dietní limonády
Lidé konzumující nízkokalorická sladidla mohou chybějící kalorie více než jen kompenzovat navýšením obvykle zkonzumovaného množství jídla.
Erythritol, až se tomu skoro nedá věřit, je netoxické, nízkokalorické sladidlo přátelské k zubům, které navíc může působit jako antioxidant. V čem je háček?
Jsou tři způsoby, jakými nám mohou všechna nekalorická sladidla teoreticky ubližovat, nezávisle na jejich konkrétním chemickém vzorci. V průběhu let „několik rozsáhlých výhledových kohortních studií nalezlo pozitivní korelaci mezi užíváním umělých sladidel a přírůstkem na váze.“
To znamená, že například lidé, kteří pili nejvíce dietní limonády, nejvíce přibrali na váze. Nejobvyklejším vysvětlením pro toto neočekávané zjištění je něco, co se nazývá reverzní kauzalita. Lidé nejsou tlustí, protože pijí dietní limonádu; pijí dietní limonádu, protože jsou tlustí! Existují však nejméně tři další, méně neškodná alternativní vysvětlení. První se nazývá nadměrná kompenzace za předpokládaný snížený příjem kalorií. Pokud někomu tajně vyměníte limonádu za dietní verzi téže limonády, jeho kalorický příjem klesne. Je to pochopitelné; už nepřijímá tolik cukru. Co když jim však řeknete, co jste udělali?
Lidé, kteří vědomě konzumují umělá sladidla, mohou ve výsledku přijmout více kalorií. Proč? Protože si myslí, že když popíjí dietní limonádu, mohou si dát dva kousky dortu namísto jednoho. V této studii dali lidem na snídani cereálie oslazené umělým sladidlem. Jen polovině skupiny o tom řekli. Jak vidíte, když přišel čas oběda, skupina informovaná o aspartamu v cereáliích snědla výrazně více jídla než skupina, která o tom nevěděla a sama rozdíl nepoznala.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Yang Q. Gain weight by 'going diet?' Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings: Neuroscience 2010. Yale J Biol Med. 2010 Jun;83(2):101-8.
- Porikos KP, Booth G, Van Itallie TB. Effect of covert nutritive dilution on the spontaneous food intake of obese individuals: a pilot study. Am J Clin Nutr. 1977 Oct;30(10):1638-44.
- den Hartog GJ, Boots AW, Adam-Perrot A, Brouns F, Verkooijen IW, Weseler AR, Haenen GR, Bast A. Erythritol is a sweet antioxidant. Nutrition. 2010 Apr;26(4):449-58.
Images thanks to Vik Approved via flickr