Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak se stát super dárcem fekálních transplantátů
Co je důležitější: probiotika nebo prebiotika? A jaký je jejich nejlepší zdroj?
Prakticky každý den jsme všichni konfrontováni s aktivitou našeho střeva, a není překvapením, že alespoň někteří z nás začali být velmi fascinováni stavem našich střev a jejich vztahem ke zdraví a chorobám.
V posledních letech byla intestinální mikrobiota, naše střevní flóra, identifikována jako fascinující „nový orgán“ se všemi možnými funkcemi. Pokud bakterie v našem střevě tvoří zcela samostatný orgán uvnitř našeho těla, co kdyby se udělala transplantace tohoto orgánu?
Co by se stalo, kdybyste přenesli střevní bakterie ze štíhlých lidí do lidí obézních? Vědci zjistili, že rebalancování bakterií způsobujících obezitu, pomocí infúze střevních bakterií od štíhlé osoby, může pomoci. Chtěli, aby toto byla placebem kontrolovaná studie, což je s léky snadné: dáte lidem pilulku z cukru. Ale když lidem do hrdla strkáte hadici a transplantujete výkaly, tak přemýšlím, co se používá jako výkalové placebo? Třeba výkal-cebo! Dárci i subjekty přinesli čerstvé stolice, a pokusným osobám bylo nabídnuto, že mohou dostat stolici od dárce, nebo se mohou nechat transplantovat vlastními shromážděnými výkaly – a to bylo placebo, prostě dostanete své vlastní zpět.
Dobře, a jak to dopadlo? Inzulínová citlivost štíhlých dárců byla kolem 50; to je dobré. Vysoká citlivost na inzulín znamená nízkou inzulínovou rezistenci, což přináší ochranu jak před cukrovkou 2. typu, tak před prediabetem. Obézní subjekty začaly kolem 20, a po infúzi vlastních výkalů jejich hodnoty zůstaly kolem 20. Ale skupina obézních dárců, která dostala výkaly od štíhlých jedinců, začala také s nízkými hodnotami, které ale prudce vzrostly až k hodnotám, jaké měli štíhlí lidé.
Je to zajímavé: ne všechny dárcovské stolice od štíhlých lidí přenesly stejný účinek na citlivost na inzulín, někteří dárci měli velice významné účinky, což jsou takzvaní superfekální dárci, zatímco ostatní měli malý, nebo žádný účinek. Ukazuje se, že tento efekt super-dárce je, s největší pravděpodobností zprostředkován množstvím mastných kyselin s krátkým řetězcem produkující střevní bakterie ve stolici, potravinářské bakterie, které prosperují z vlákniny, kterou jíme. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem produkované bakteriemi, které konzumují vlákninu, mohou přispět k uvolnění střevních hormonů, jež mohou být příčinou tohoto příznivého zlepšení citlivosti na inzulín.
Poslední dobou toto úspěšné použití transplantace fekálních buněk přilákalo značnou pozornost, nejen kvůli úspěšnosti, ale také díky schopnosti prokázat vztah příčiny a následku; že totiž bakterie, které máme v našich střevech, mohou ovlivnit náš metabolismus. Ale během několika měsíců se bakteriální složení vrátilo zpět k výchozí hodnotě; takže účinky na obézních osobách byly dočasné.
Podobného prospěchu však můžeme dosáhnout tím, když budeme živit těch málo dobrých střevních bakterií, které již máme. Řekněme, že máte kůlnu plnou malých králíčků. Nakrmíte je vepřovými kůžemi a všichni pojdou. Ano, můžete svoji kůlnu znovu naplnit novými králíčky, ale pokud je budete nadále krmit vepřovými kůžemi, nakonec stejně také pojdou. Zatímco, i když začnete pouze s několika málo králíčky, pokud je budete krmit tím, co potřebují dostávat, budou růst a rozmnožovat se a brzy budete mít spoustu králíčků, kteří se živí vlákninou.
Pokud budeme do našich střev dávat špatné palivo, fekální transplantace a probiotika pomohou pouze dočasně. Ale konzumací prebiotik jako je vláknina, což znamená zvýšením spotřeby celozrnné rostlinné stravy, si můžeme zvolit a podporovat růst vlastních dobrých bakterií.
Takové účinky se však mohou snížit, jakmile skončí vysoký příjem vlákniny. Proto ke zlepšení našeho zdraví by naše stravovací návyky měly zahrnovat kontinuální spotřebu velkého množství potravin s vysokým obsahem vlákniny. A pokud tomu tak nebude, naše mikrobiální já může hladovět.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Swaminath A. The power of poop: patients getting ahead of their doctors using self-administered fecal transplants. Am J Gastroenterol. 2014 May;109(5):777-8.
- Udayappan SD, Hartstra AV, Dallinga-Thie GM, Nieuwdorp M. Intestinal microbiota and faecal transplantation as treatment modality for insulin resistance and type 2 diabetes mellitus. Clin Exp Immunol. 2014 Jul;177(1):24-9.
- Vrieze A, Van Nood E, Holleman F, Salojärvi J, Kootte RS, Bartelsman JF, Dallinga-Thie GM, Ackermans MT, Serlie MJ, Oozeer R, Derrien M, Druesne A, Van Hylckama Vlieg JE, Bloks VW, Groen AK, Heilig HG, Zoetendal EG, Stroes ES, de Vos WM, Hoekstra JB, Nieuwdorp M. Transfer of intestinal microbiota from lean donors increases insulin sensitivity in individuals with metabolic syndrome. Gastroenterology. 2012 Oct;143(4):913-6.e7.
- Konstantinov SR, Peppelenbosch MP. Fecal Microbiota Transfer May Increase Irritable Bowel Syndrome and Inflammatory Bowel Diseases–Associated Bacteria.
- de Vos WM, de Vos EA. Role of the intestinal microbiome in health and disease: from correlation to causation. Nutr Rev. 2012 Aug;70 Suppl 1:S45-56.
- Baty V, Mougin B, Dekeuwer C, Carret G. Gut Health in the era of the human gut microbiota: from metaphor to biovalue. Med Health Care Philos. 2014 Nov;17(4):579-97.
- Shen Q, Zhao L, Tuohy KM. High-level dietary fibre up-regulates colonic fermentation and relative abundance of saccharolytic bacteria within the human faecal microbiota in vitro. Eur J Nutr. 2012 Sep;51(6):693-705.
- Tuohy KM, Conterno L, Gasperotti M, Viola R. Up-regulating the human intestinal microbiome using whole plant foods, polyphenols, and/or fiber. J Agric Food Chem. 2012 Sep 12;60(36):8776-82.
- Possemiers S, Bolca S, Verstraete W, Heyerick A. The intestinal microbiome: a separate organ inside the body with the metabolic potential to influence the bioactivity of botanicals. Fitoterapia. 2011 Jan;82(1):53-66.
- Kim MS, Hwang SS, Park EJ, Bae JW. Strict vegetarian diet improves the risk factors associated with metabolic diseases by modulating gut microbiota and reducing intestinal inflammation. Environ Microbiol Rep. 2013 Oct;5(5):765-75.
- Tilg H, Moschen AR. Microbiota and diabetes: an evolving relationship. Gut. 2014 Sep;63(9):1513-21.
- Kaji I, Karaki S, Kuwahara A. Short-chain fatty acid receptor and its contribution to glucagon-like peptide-1 release. Digestion. 2014;89(1):31-6.
- Kellow NJ, Coughlan MT, Reid CM. Metabolic benefits of dietary prebiotics in human subjects: a systematic review of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2014 Apr 14;111(7):1147-61.
- Tosh PK, McDonald LC. Infection control in the multidrug-resistant era: tending the human microbiome. Clin Infect Dis. 2012 Mar 1;54(5):707-13.
Icons created by Mourad Mokrane, Luis Prado, Renee Ramsey-Passmore, Alexander Smith, Creative Stall, Gan Khoon Lay, Jamison Wieser, and Gregor Črešnar from the The Noun Project. Image credit: Newtown graffiti via flickr. Image has been modified. Video credit: Avocado Video