Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak snížit úroveň TMAO
Měli bychom si dělat starosti ohledně rostlinných potravin s vysokým obsahem cholinu, například brokolice, s ohledem na vznik toxického TMAO, ke kterému dochází po konzumaci živočišných potravin bohatých na cholin, například vajec?
Cholin a karnitin z potravin na tyto látky bohaté, což je maso, vejce a mléčné výrobky, mohou být střevní flórou přeměňovány na trimethylamin a ten pak v našich játrech na TMAO (Trimethylamin N-oxid). TMAO je toxická sloučenina, která může zvýšit riziko srdečního selhání, selhání ledvin a aterosklerózy (srdeční infarkty a mozkové mrtvice). Dobrou zprávou však je, že nám to otevírá nové možnosti nutričních a intervenčních preventivních opatření.
OK, tak jak to uděláme? Pokud naše střevní bakterie mohou z masa, mléčných výrobků a vajec vytvořit TMAO, vše, co musíme udělat, je zničit naši střevní flóru. Mohli bychom dát lidem antibiotika, ta by eliminovala tvorbu TMAO. To by však mohlo také zabít naše dobré bakterie a usnadnit vznik kmenů rezistentních vůči antibiotikům.
Hmm… A co probiotika? Možná, že když přidáme dobré bakterie, vytlačíme ty, které berou maso, vejce a mléčné složky a přeměňují je na TMA (trimethylamin), jež naše játra změní na TMAO. Takhle to nefunguje. Přidáním prospěšných bakterií se zřejmě nezbavíme těch špatných.
Co kdybychom přidali novou bakterii, která by mohla nějak vysát TMA vyrobené špatnými bakteriemi? Inu, ve střevech krav a ovcí existují bakterie, které mění trimethylamin na metan. Takže možná bychom je mohli použít a zbavit se tak části té látky. Taková fekální transplantace od krávy k člověku. Problémem je, že pokud se neuchytí, budete je muset dávat lidem stále znovu. Možná tedy fakt, že Consumer Reports (magazín nezávislých testů) našel kontaminaci fekáliemi v každém vzorku hovězího masa, které testovali, může být dobrá věc! Ne. Bakterie produkující metan sice mohou být schopné využít váš TMAO ve střevech, ale naneštěstí tyto bakterie mohou souviset s řadou onemocnění. Od choroby dásní až po kolorektální rakovinu.
Takže pokud antibiotika a probiotika nebudou fungovat tak, aby zabránila střevním bakteriím vytvářet z masa, mléka a vajec trimethylamin, jenž naše játra přetvoří na TMAO, myslím, že nezbývá nic jiného, než omezit… svoji funkci jater! To byla miliardová odpověď na otázku cholesterolu. Ty samé potraviny zvyšují cholesterol, ale na změně jídelníčku se nedá příliš vydělat. Takže farmaceutický průmysl přišel se statinovými léky, které ochromují jaterní enzym, jenž vytváří cholesterol. Takže ano, farmakologická inhibice enzymů v játrech, které vytvářejí TMAO, může potenciálně sloužit jako terapie ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Existuje však genetický stav, při němž je tento enzym přirozeně narušen, tzv. trimethylaminurie, při které dochází k hromadění trimethylaminu v krvi. Problém je v tom, že trimethylamin natolik zapáchá, že člověk smrdí jako leklá ryba. Vzhledem ke známým nežádoucím účinkům u pacientů s tímto syndromem rybího zápachu by byl takový lék nepříliš atraktivním řešením. Takže si musíme vybrat mezi páchnutím po mrtvé rybě a onemocněním srdce a ledvin?
Kdyby tak existoval nějaký jiný způsob, jak tento proces zastavit. Víte co dělají lidé s trimethylaminurií, aby zredukovali hladinu trimethylaminu? Přestanou jíst živočišné produkty.
Asi u třetiny z lidí, kteří si stěžují na hodně nepříjemný tělesný pach, a to navzdory dobré osobní hygieně, vyjde najevo tato diagnóza. Snížení konzumace nebo eliminování masa, vajec a mléka může pak velmi pomoci. Vzhledem k tomu, co víme o škodlivosti TMAO pro běžné lidi, by omezení živočišných produktů nejen zachránilo sociální život osobám se vzácnou genetickou poruchou – trimethylaminurií, ale pomohlo by doslova zachránit životy všech ostatních lidí.
Nejjednodušším způsobem intervence je prostě omezit konzumaci potravin bohatých na cholin a L-karnitin. To může být účinná strategie pro omezení cirkulace TMAO. No počkat, vždyť vždycky můžeme vyzkoušet genetickou modifikaci bakterie, která konzumuje trimethylamin. Ale nejjednodušším a nejbezpečnějším doporučením je zkrátka jen jíst zdravěji. Karnitin nemusíme stravou přijímat, naše tělo si veškerý potřebný vyrobí samo. Cholin je však esenciální živina. Nějaký tedy potřebujeme. Dostatek jej získáme z ovoce, zeleniny, fazolí a ořechů. Přebytku cholinu, například z vajec, je lepší se vyhnout.
Máme si dělat starosti s rostlinnými potravinami, obsahujícími hodně cholinu, jako je brokolice? Konzumace košťálové zeleniny je spojena se znatelně delším životem a menší úmrtnosti na kardiovaskulární choroby. Aby tomu vědci porozuměli, vzali na cholin nejbohatší zeleninu, růžičkovou kapustu, a podávali lidem 2 šálky denně po dobu tří týdnů. Jejich hladiny TMAO ve skutečnosti poklesly. Ukazuje se, že růžičková kapusta nejspíše reguluje jaterní enzym pro TMAO přirozeně. Právě tak, abyste nezačali zapáchat a zároveň snížili svoji hladinu TMAO.
Lidé stravující se výhradně rostlinnou stravou možná ani žádný TMAO nevytvářejí. Dokonce můžete vyzkoušet naservírovat veganovi hovězí steak, který obsahuje cholin i karnitin, a ani trošku TMAO se neobjeví. To proto, že vegetariáni a vegani mají ve střevech jiná bakteriální společenství. Pokud běžně nejíme steaky, nepodporujeme růst střevních bakterií, které se na něm živí. Takže, OK zapomeňte na krávu, co takhle fekální transplantace od vegana? Co se týče TMAO, možná nemusíme jíst jako vegani, stačí, že budeme vyměšovat stejně jako oni.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Wise PM, Eades J, Tjoa S, Fennessey PV, Preti G. Individuals reporting idiopathic malodor production: demographics and incidence of trimethylaminuria. Am J Med. 2011 Nov;124(11):1058-63.
- Tripolt NJ, Leber B, Triebl A, Köfeler H, Stadlbauer V, Sourij H. Effect of Lactobacillus casei Shirota supplementation on trimethylamine-N-oxide levels in patients with metabolic syndrome: An open-label, randomized study. Atherosclerosis. 2015 Sep;242(1):141-4.
- Ferguson JF. Meat-loving microbes: do steak-eating bacteria promote atherosclerosis? Circ Cardiovasc Genet. 2013 Jun;6(3):308-9.
- Gaci N, Borrel G, Tottey W, O'Toole PW, Brugère JF. Archaea and the human gut: new beginning of an old story. World J Gastroenterol. 2014 Nov 21;20(43):16062-78.
- Brown JM, Hazen SL. The gut microbial endocrine organ: bacterially derived signals driving cardiometabolic diseases. Annu Rev Med. 2015;66:343-59.
- Mendelsohn AR, Larrick JW. Dietary modification of the microbiome affects risk for cardiovascular disease. Rejuvenation Res. 2013 Jun;16(3):241-4.
- Brugère JF, Borrel G, Gaci N, Tottey W, O'Toole PW, Malpuech-Brugère C. Archaebiotics: proposed therapeutic use of archaea to prevent trimethylaminuria and cardiovascular disease. Gut Microbes. 2014 Jan-Feb;5(1):5-10.
- Koeth RA, Wang Z, Levison BS, Buffa JA, Org E, Sheehy BT, Britt EB, Fu X, Wu Y, Li L, Smith JD, DiDonato JA, Chen J, Li H, Wu GD, Lewis JD, Warrier M, Brown JM, Krauss RM, Tang WH, Bushman FD, Lusis AJ, Hazen SL. Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nat Med. 2013 May;19(5):576-85.
- Tang WH, Hazen SL. The contributory role of gut microbiota in cardiovascular disease. J Clin Invest. 2014 Oct;124(10):4204-11.
- Wang Z, Klipfell E, Bennett BJ, Koeth R, Levison BS, Dugar B, Feldstein AE, Britt EB, Fu X, Chung YM, Wu Y, Schauer P, Smith JD, Allayee H, Tang WH, DiDonato JA, Lusis AJ, Hazen SL. Gut flora metabolism of phosphatidylcholine promotes cardiovascular disease. Nature. 2011 Apr 7;472(7341):57-63.
- Busby MG, Fischer L, da Costa KA, Thompson D, Mar MH, Zeisel SH. Choline- and betaine-defined diets for use in clinical research and for the management of trimethylaminuria. J Am Diet Assoc. 2004 Dec;104(12):1836-45.
- Cashman JR, Xiong Y, Lin J, Verhagen H, van Poppel G, van Bladeren PJ, Larsen-Su S, Williams DE. In vitro and in vivo inhibition of human flavin-containing monooxygenase form 3 (FMO3) in the presence of dietary indoles. Biochem Pharmacol. 1999 Sep 15;58(6):1047-55.
- Ferrari ND 3rd, Nield LS. Smelling like dead fish: a case of trimethylaminuria in an adolescent. Clin Pediatr (Phila). 2006 Nov;45(9):864-6.
- Koeth RA, Wang Z, Levison BS, Buffa JA, Org E, Sheehy BT, Britt EB, Fu X, Wu Y, Li L, Smith JD, DiDonato JA, Chen J, Li H, Wu GD, Lewis JD, Warrier M, Brown JM, Krauss RM, Tang WH, Bushman FD, Lusis AJ, Hazen SL. Supplemental materials for: Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nat Med. 2013 May;19(5):576-85.
- Neill AR, Grime DW, Dawson RM. Conversion of choline methyl groups through trimethylamine into methane in the rumen. Biochem J. 1978 Mar 15;170(3):529-35.
- Zhang X, Shu XO, Xiang YB, Yang G, Li H, Gao J, Cai H, Gao YT, Zheng W. Cruciferous vegetable consumption is associated with a reduced risk of total and cardiovascular disease mortality. Am J Clin Nutr. 2011 Jul;94(1):240-6.
Image credit: Sally Plank via Flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.