Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je benzoát sodný škodlivý?
Když se benzoát sodný smíchá například v limonádě s kyselinou askorbovou, může vzniknout silný karcinogen benzen.
Když už mluvíme o přísadách do nealko nápojů, co konzervační látka benzoát sodný? Škodlivý, neškodný nebo prospěšný?
Řekl bych, že škodlivý – zčásti kvůli čemusi zvanému benzen. Když se kyselina askorbová a benzoát sodný spojí, mohou vytvořit silný karcinogen benzen.
Agentury FDA a EPA – Agentura pro ochranu životního prostředí – v loňském roce změřily a publikovaly hladiny benzenu u přibližně 200 značek. Více než 60 % nápojů bylo kontaminováno a přibližně u třetiny hladina přesahovala bezpečnostní limity pro pitnou vodu. Ještě více šokující je to, že byla objevena interní poznámka, prokazující, že výrobci nealkoholických nápojů věděli – posledních 18 let – že jejich produkty obsahují benzen, ale rozhodli se to utajovat. Coca-Cola ve firemním prohlášení odpověděla, že „mnohem více benzenu je v cigaretovém kouři, výfucích z aut a tuňáku v konzervách.“
Ale když musíte svůj potravinářský výrobek porovnávat s cigaretami, tuňákem a benzínem, aby to srovnání vypadalo bezpečně, je tu pravděpodobně problém.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to kimiadasar.com