Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je hydroponicky pěstovaná bazalka stejně zdravá jako běžná?
Vědci porovnali bazalku z hydroponické pěstírny a bazalku pěstovanou v půdě z hlediska obsahu antioxidantů, fytoživin a vitamínů.
Na jednom z farmářských trhů, na které chodím, má stánek farmář vlastnící hydroponický skleník, díky čemuž mi může nabídnout čerstvou bazalku po celý rok. Já jsem však byl vždycky zvědavý, jak si hydroponicky pěstovaná bazalka stojí z hlediska obsahu živin ve srovnání s klasicky pěstovanou bazalkou. Tady je odpověď.
Stejná semena, jedna ve vodě, jiná v půdě. Jaké rozdíly podle vás našli z hlediska obsahu vitamínů, antioxidantů a fytoživin? Hydroponická bazalka s přehledem vyhrála, měla větší antioxidační sílu, více vitamínů a více klíčových fytoživin. Proč? Protože bazalce se hydroponie nelíbí. Má to stejný důvod, jako to, že je bio listová zelenina zdravější. Škůdci se do ni zakusují a rostlina v obraně vytváří více skvělých glukosinolátových sloučenin, které jsou pro nás tak dobré. Stejné je to i se stresujícím prostředím, takže když se bazalka vlastně topí ve vodě, může uvolňovat více těchto fenolických antioxidačních fytochemikálií, mezi které patří třeba kyselina rozmarýnová. Chrání tak sama sebe, ale těžíme z toho i my.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to Amanda Slater and Natalie Maynor via flickr.