Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je pro vás avokádo dobré?
Výživové přínosy konzumace guacamole přesahují živiny obsažené v avokádu.
Avokádo bývá uváděno jako významný zdroj antioxidantů, což může být pravda ve srovnání s mnoha dalšími věcmi, které lidé jedí, ale ve srovnání s ostatním ovocem není avokádo něčím, co by stálo za zmínku.
Obsahuje však dva druhy karotenoidů, lutein a zeaxantin, které jsou dobré pro oči a nacházejí se v tmavě zelené listové zelenině. To může vysvětlovat, proč mají v porovnání s ostatními národnostmi Hispánci lepší zrak. Tyto důležité karotenoidy se nacházejí v nejtmavší zelené části dužiny, těsně pod slupkou. Z toho důvodu je konzumentům doporučováno použití metody „rozkroj a oloupej“, k tomu, aby získali na živiny nejbohatší vnitřní část avokáda. Zpravodaj o výživě a zdraví Tuftsovy univerzity vysvětluje podrobně, co to znamená:
„Rozkrojte avokádo podél pecky na dvě poloviny, posuňte nůž o čtvrtinu a znovu podélně rozkrojte tak, abyste získali čtvrtky avokáda.
Pak tyto čtvrtky oddělte a vyjměte pecku.
Nakonec směrem od špičky dolů avokádo opatrně oloupejte tak, abyste nepřišli o tmavě zelenou část dužiny těsně pod slupkou, která je nutričně nejbohatší.“
Avokádo může také zlepšit vstřebávání karotenoidních fytonutrientů obsažených v jiné zelenině, protože karotenoidy, jako beta-karoten, jsou rozpustné v tucích. A protože většina na karotenoidy nejbohatších potravin, jako jsou sladké brambory, mrkev, či listová zelenina, obsahují velmi málo tuku, pokud je budete jíst bez přidání nějakého dalšího zdroje tuku, může to skončit tak, že většinu těchto prospěšných látek jen vyloučíte z těla.
Nezapomeňte, že nejde o to, co jíte, jde o to, co vstřebáte. Zde je množství beta-karotenu, které končí ve vašem krevním řečišti 2, 3, 4, 5 a 6 hodin po jídle, pokud jídlo přelijete trochou salsy. Je tu malý nárůst; a totéž se děje s červeným barvivem lykopenem. OK, ale teď tu je stejné množství salsy, a když do ní přidáme avokádo, zvýší se vstřebávání na trojnásobek. To znamená, že pokud jíte v jednom jídle rajčata bez nějakého zdroje tuku – avokáda, nebo ořechů a semínek – většina z tohoto nádherného sytě červeného lykopenu skončí spíš v záchodové míse než ve vašem krevním řečišti.
Totéž se stane, když jíte salát z hlávkového salátu, špenátu a mrkve. Pokud použijete dresink bez tuku, těžko se vám do těla dostane nějaký beta-karoten, ale přidejte avokádo a v těle vám bude cirkulovat patnáctkrát více beta-karotenu. Je ale nutné použít celé avokádo? A co třeba jen jeho polovinu? Má skoro stejný účinek, funguje téměř stejně dobře. A co třeba použít jen čtvrtinu avokáda? Nevíme, jaké je minimum tuku ve stravě, potřebné pro optimální vstřebávání karotenoidů. Může to být asi jen pár gramů na jedno jídlo; v takovém případě by na pokrytí stačila osmina avokáda, nebo jen jeden či dva vlašské ořechy.
Zajímavé je, že konzumace avokáda může nejen zvyšovat vstřebávání karotenoidů, ale také zlepšuje jejich schopnost přeměnit se v těle na vitamín A. Lidem byla podána baby karotka s omáčkou „guacamole“ a bez ní. Stejně, jako jsme to viděli v předchozím případě, v hodinách následujících po jídle se u lidí, kteří jedli karotku s omáčkou „guacamole“, zvýšilo množství beta-karotenu v krvi oproti těm, kteří jedli karotku samotnou. Bylo to dokonce šestkrát více, a protože se beta-karoten mění v těle na vitamín A, v jejich tělech by mělo být i šestkrát více vitamínu A, je to tak? Ne. Vitamínu A měli nakonec v těle dvanáctkrát více.
Došlo také k velkému zvýšení hodnot vitamínu K, dalšího vitamínu rozpustného v tucích, i když to bylo částečně způsobeno tím, že samotné avokádo obsahuje vitamín K. Ne ovšem tolik, aby si, jak uvádějí studie sponzorované pěstiteli avokáda, s tím museli lidé užívající lék proti srážlivosti krve Coumadin (warfarin) dělat nějaké starosti. To ale není pravda. Už celá desetiletí víme, že i když v avokádu není nějak nadprůměrné množství vitamínu K, přesto reaguje s lékem Coumadin, známým také jako warfarin, i když si nejsme úplně jisti proč. Možná dokáže podpořit detoxikační enzymy jater, nebo zabraňuje absorpci tohoto léku, v každém případě, ti, co užívají lék na ředění krve Coumadin (warfarin), by si asi do salátů místo avokáda měli dávat raději vlašské ořechy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Ameer K. Avocado as a major dietary source of antioxidants and its preventive role in neurodegenerative diseases. Adv Neurobiol. 2016;12:337-354.
- Kopec RE, Cooperstone JL, Schweiggert RM, et al. Avocado consumption enhances human postprandial provitamin A absorption and conversion from a novel high-β-carotene tomato sauce and from carrots. J Nutr. 2014;144(8):1158-1166.
- Unlu NZ, Bohn T, Clinton SK, Schwartz SJ. Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil. J Nutr. 2005;135(3):431-436.
- Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-750.
- Lu QY, Zhang Y, Wang Y, et al. California Hass avocado: profiling of carotenoids, tocopherol, fatty acid, and fat content during maturation and from different growing areas. J Agric Food Chem. 2009;57(21):10408-10413.
- Blickstein D, Shaklai M, Inbal A. Warfarin antagonism by avocado. Lancet. 1991;337(8746):914-915.
- Tufts University. Avocados could improve your cholesterol and more. Tufts University Health & Nutrition Letter.
- Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010;9:3.
- Essa MM, Akbar M, Guillemin GJ. The benefits of natural products for neurodegenerative diseases. Cham: Springer International Publishing; 2016.
Image credit: silviarita via Pixabay. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.