Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jsou biopotraviny zdravější?
Studie v laboratořích ukatují, že biopotraviny mají své přednosti, například dokáží lépe potlačovat růst rakoviny, ale jak obstojí v lidském těle, nikoliv v Petriho miskách?
Lékařská literatura byla v minulosti vůči biopotravinám nepřátelská; zčásti vinila chybné informace, poskytované hnutími “za zdravou stravu” z neinformovanosti ohledně výživy. Jenže před několika generacemi byly veškeré potraviny ekologicky pěstované, takže je poněkud paradoxní, že to, čemu nyní říkáme konvenční potraviny, pro náš živočišný druh až zas tak konvenční neboli běžné není.
Konzumací biopotravin můžeme omezit své vystavení pesticidům, ale zůstává nejasné, zda je takové snížení expozice klinicky relevantní. Mluvil jsem o několika laboratorních studiích, v nichž se porovnávaly vlastnosti související se zdravím u ekologicky pěstovaných a konvenčních potravin. Vyšší antioxidační a antimutagenní aktivita, stejně jako lepší bránění růstu rakovinných buněk. Ale pokud jde o studie uskutečněné přímo na lidech, nikoliv jen v Petriho miskách, takových moc není. Proč prostě neporovnáte zdraví těch, kteří kupují biopotraviny, s těmi, kteří je nekupují? Konzumenti biopotravin uvádějí, že se cítí být výrazně zdravější než konzumenti běžných potravin, jenže konzumenti biopotravin mají také tendenci jíst obecně více rostlinné stravy; pijí méně sycených nápojů, užívají méně alkoholu a mléka, nejedí tolik zpracovaného masa a mléka a celkově jedí zdravěji. Není tedy divu, že se cítí mnohem lépe.
A proto nutně potřebujeme intervenční studie, neboli studie na skupinách lidí, kteří budou jíst nějakou dobu biopotraviny, jako je tato: The Million Women Study ve Velké Británii byla první studií, která zkoumala souvislosti mezi konzumací biopotravin a následným rizikem rakoviny. Jediné významné snížení rizika, které se jim podařilo zjistit, bylo u Non-Hodgkinova lymfomu. To odpovídá údajům o vysokém riziku rozvoje lymfomu u těch, kteří mají uloženo v tuku na hýždích a kolem boků větší množství pesticidů. K těmto údajům přihlédli jen proto, že studie provedené u pracovníků v zemědělství ukázaly vysoké počty případů lymfomu.
Vystavení rodičů pracujících v zemědělství bylo také spojeno s vrozenou vadou penisu zvanou hypospadie. A tak se badatelé rozhodli, že zjistí, zda jsou maminky, které si nezvolily biostravu, vystaveny zvýšenému riziku. A skutečně zjistili, že častá konzumace konvenčních mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku je spojena s asi dvojnásobným rizikem této vrozené vady. To by ale mohlo být jen proto, že ty ženy, které volily biopotraviny, měly další návyky, spojené se zdravým životním stylem. Mohlo to být také tím, že potraviny s vysokým obsahem tuku, jako jsou mléčné výrobky, jsou biologickým zesilovačem pro toxické látky rozpustné v tucích v našem životním prostředí.
Existují dvě další studie běžné populace, které vyvolaly obavy. Jedna zjistila asi 50 až 70% nárůst pravděpodobnosti ADHD u dětí, jejichž moč obsahovala pesticidy, což je mezi dětmi v USA běžné. Další zjistila trojnásobný nárůst pravděpodobnosti rakoviny varlat u mužů, kteří měli v krvi vyšší hladiny organochlorinových pesticidů, z nichž 90 % pocházelo z masa, ryb a mléka. To by mohlo pomoci vysvětlit, proč v mnoha západních zemích po 2. světové válce vzrostly počty případů rakoviny varlat.
A co intervenční zkoušky? Vše, co máme v lékařské literatuře, jsou studie jako tato, které ukazují, že ekologicky pěstované potraviny zdravotně prospívají octomilkám. Vědci krmili octomilky potravou běžného typu v porovnání s potravou pěstovanou ekologicky, poté je podrobili řadě testů určených k posouzení celkového zdraví mušek. A hádejte co? Mouchy krmené stravou vyrobenou z ekologicky pěstovaných potravin žily déle. Hmm. Hmyz, který se živí insekticidy, nežije déle. To není zrovna nějaká převratná novinka.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R W Grady. Are organic choices really better? J Urol. 2013 Mar;189(3):798-9.
- K E Bradbury , A Balkwill ,E A Spencer ,A W Roddam , G K Reeves , J Green ,T J Key , V Beral ,K Pirie ; Million Women Study Collaborators. Organic food consumption and the incidence of cancer in a large prospective study of women in the United Kingdom. Br J Cancer. 2014 Apr 29;110(9):2321-6.doi: 10.1038/bjc.2014.148. Epub 2014 Mar 27
- R Chhabra ,S Kolli , J H Bauer . Organically grown food provides health benefits to Drosophila melanogaster.PLoS One. 2013;8(1):e52988.doi: 10.1371/journal.pone.0052988. Epub 2013 Jan 9.
- E Kesse-Guyot , S Péneau , C Méjean , F Szabo de Edelenyi , P Galan ,S Hercberg ,D Lairon . Profiles of organic food consumers in a large sample of French adults: results from the Nutrinet-Santé cohort study.PLoS One. 2013 Oct 18;8(10):e76998.doi: 10.1371/journal.pone.0076998. eCollection 2013.
- A W Campbell . Organic vs conventional Altern Ther Health Med. 2012 Nov-Dec;18(6):8-9.
- J Forman ,J Silverstein. Organic foods: health and environmental advantages and disadvantages. Pediatrics. 2012 Nov;130(5):e1406-15. doi: 10.1542/peds.2012-2579. Epub 2012 Oct 22.
- M Barański , D Srednicka-Tober , N Volakakis , C Seal , R Sanderson ,G B Stewart ,C Benbrook , B Biavati ,E Markellou , C Giotis , J Gromadzka-Ostrowska , E Rembiałkowska , K Skwarło-Sońta ,R Tahvonen , D Janovská , U Niggli , P Nicot , C Leifert . Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811.doi: 10.1017/S0007114514001366. Epub 2014 Jun 26.
- E V Bräuner , M Sørensen , E Gaudreau ,A LeBlanc , K T Eriksen ,A Tjønneland , K Overvad , O Raaschou-Nielsen . A prospective study of organochlorines in adipose tissue and risk of non Hodgkin lymphoma.Environ Health Perspect. 2012 Jan;120(1):105-11.
- J S Christensen , C Asklund ,N E Skakkebæk , N Jørgensen , H R Andersen , T M Jørgensen , L H Olsen , A P Høyer , J Moesgaard , J Thorup , T K Jensen ,J Urol. Association between organic dietary choice during pregnancy and hypospadias in offspring: a study of mothers of 306 boys operated on for hypospadias. 2013 Mar;189(3):1077-82. doi: 10.1016/j.juro.2012.09.116. Epub 2012 Oct 2.
- F Giannandrea ,L Gandini , D Paoli , R Turci , I Figà-Talamanca . Pesticide exposure and serum organochlorine residuals among testicular cancer patients and healthy controls.J Environ Sci Health B. 2011;46(8):780-7. doi: 10.1080/03601234.2012.597704.
- T H Jukes . The organic food myth.JAMA. 1974 Oct 14;230(2):276-7.
- M F Bouchard , D C Bellinger , R O Wright , M G Weisskopf . Attention-deficit/hyperactivity disorder and urinary metabolites of organophosphate pesticides. Pediatrics. 2010 Jun;125(6):e1270-7. doi: 10.1542/peds.2009-3058. Epub 2010 May 17.
- M Huber, E Rembiałkowska, D Średnicka, S Bügel, L P L Van De Vijver. Organic food and impact on human health: Assessing the status quo and prospects of research. NJAS-Wageningen Journal of Life Sciences 58.3 (2011): 103-109.
- E Rembiałkowska , K Renata, Ś Dominika, B Katarzyna, B Magdalena . Different aspects of organic and conventional food consumers lifestyle. New Medicine (2008).
Images thanks to heather_on3 / Flickr.