
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Jsou ryby nebo doplňky stravy s rybím olejem dobré pro srdce?
Nedávno bylo publikováno pět nových rozsáhlých studií, v nichž byly desítky tisíc lidí náhodně rozděleny na různé preparáty rybího oleje oproti placebu.
Částečně díky doporučení American Heart Association, aby se jedinci s vysokým rizikem srdečního onemocnění zeptali svých lékařů na doplňování omega-3 prostřednictvím rybího oleje, vyrostla výroba přípravků z rybího oleje v multimiliardový dolarový trh. Nyní konzumujeme více než sto tisíc tun rybího oleje ročně. A co na to říká věda? Jsou údajné přínosy užívání rybího oleje pro prevenci a léčbu srdečního onemocnění slibné, nebo jsou to jen pohádky?
Změna na vědeckém poli nastala před více než dekádou, když byl vydán systematický posudek a metaanalýza v Journal of the American Medical Association vyhotovené ze všech nejlepších randomizovaných klinických studií vyhodnocujících účinky omega-3 tuků na délku života, srdeční zdraví, náhlé úmrtí, srdeční infarkt a mozkovou mrtvici. Byly tam zahrnuty nejen studie s doplňky z rybího oleje, ale i studie účinků doporučování navýšení konzumace tučných ryb. Celkově výzkumníci nenalezli žádné ochranné přínosy pro celkovou úmrtnost, úmrtnost na srdeční onemocnění, náhlou srdeční smrt, infarkt ani mrtvici. A co u lidí, kteří již prodělali srdeční infarkt a chtějí předejít dalšímu? Ani tady nebyl nalezen přínos.
Od té doby bylo hodnoceno dalších pět tuctů randomizovaných kontrolovaných studií a nejrozsáhlejší systematické vyhodnocení potvrdilo, že zvýšení příjmu rybích tuků (EPA a DHA) mělo „malý nebo žádný vliv na úmrtí a kardiovaskulární příhody“. Pokusy s dlouhověkostí na myších nenalezly ani přínosy pro délku života. Odkud jsme vlastně získali představu, že jsou pro nás omega-3 tuky z ryb a rybího oleje prospěšné?
Panovalo přesvědčení, že Eskymáci jsou chráněni před srdečním onemocněním, ale zjevně šlo o naprostý mýtus. Některé prvotní studie nicméně vyznívaly slibně. Například slavná DART studie z 80. let minulého století zahrnující 2 000 mužů zjistila, že po radě konzumovat tučné ryby snížili svou úmrtnost o 29 %. To je působivé, není divu, že si studie získala hodně pozornosti. Rybí olej se stal jádrem příběhu rostoucím s každým převyprávěním. Lidé však zjevně zapomněli na pokračování studie, DART-2, která zjistila přesný opak. Prováděla ji stejná skupina výzkumníků a DART-2 byla ještě větší studie, přes 3 000 mužů. Tentokrát však účastníci podněcovaní ke konzumaci tučných ryb, a zejména ti, kteří dostali kapsle s rybím olejem, měli vyšší riziko srdeční smrti. Obavy z možného pro-arytmického (vyvolávající nepravidelné srdeční rytmy) účinku rybího oleje vedl k posudkům s titulky jako: „Může vás rybí olej zabít?“ Jenže opět malá nebo žádná změna v celkovém riziku úmrtí při shrnutí všech studií.
Kromě obav z vytrvalých znečišťujících látek jako dioxiny a PCB ve výrobcích z rybího oleje, dokonce i v „destilovaných“ doplňcích z rybího oleje, byly nalezeny také vedlejší produkty oxidace napříč celým komerčním průmyslem doplňků z rybího oleje. Průzkumy oblíbených omega-3 doplňků v Asii, Evropě, Blízkém východě, Austrálii a Severní Americe odhalily, že 24-92 % z nich přesáhlo dobrovolné bezpečnostní standardy stanovené průmyslem. Zákonný limit přinejmenším ve Spojených státech neexistuje. Na zemi původu zjevně nezáleželo. Nejspíše proto, že většina výrobků z rybího oleje prodávaných celosvětově pochází ze stejného regionu (vedle západního pobřeží Jižní Ameriky). Překvapivě ani datum minimální trvanlivosti nepomohlo. V této studii devět z deseti doplňků překročilo bezpečnostní standardy a všechny byly testovány nejméně devět měsíců před datem minimální trvanlivosti. Ty dražší byly zároveň kontaminovanější, ale domníváme se, že jde o artefakt spojení vyšší ceny s vyššími koncentracemi. Výrobky z řas dopadly lépe než z ryb.
Spojené státy mají nejvyšší prodej rybího oleje na světě, přesahují miliardu dolarů ročně. Když byly otestovány tři nejlépe prodávané doplňky z rybího oleje v USA, tak všechny překročily doporučené maximální hladiny produktů oxidace. V rozšířeném testování čtyř tuctů amerických doplňků už jen 52 % přesáhlo limity. A tyto dva testy mohou obsahovat falešně pozitivní výsledky kvůli přidaným barvivům nebo příchutím. Studie USDA zjistila, že více než 70 % obsahovalo méně EPA a/nebo DHA, než bylo uvedeno na obalu. Větší starosti, než co v doplňcích z rybího oleje chybí, jsou látky neuvedené na obalu, například kontaminanty, vedlejší produkty oxidace a nasycený tuk. Ten by mohl vysvětlit, proč omega-3 z ryb zvyšovaly hladinu LDL cholesterolu v porovnání s rostlinnými omega-3.
Implikace konzumace oxidovaného rybího oleje pro veřejné zdraví jsou však nejasné. Pokusy na zvířatech naznačují, že chronický příjem může způsobit zánět, orgánovou toxicitu a urychlení aterosklerózy. Nicméně žádné dlouhodobé studie na lidech nebyly provedeny. Paradoxně jsou jedním z důvodů, proč nemáme více klinických studií, etické obavy ohledně záměrného vystavování lidí oxidovaným tukům. Přitom takový experiment prakticky v současnosti probíhá ve velkém měřítku napříč skříňkami na ukládání léků po celém světě.
Po shrnutí všech studií autoři průkopnické metaanalýzy z časopisu AMA dospěli k závěru, že již nemáme opodstatnění k využívání omega-3 v každodenní klinické praxi. Co by měli lékaři dělat, když jejich pacienti dodržují rady American Heart Association a ptají se na doplňky stravy s rybím olejem? Jak se vyjádřil ředitel Lipids and Metabolism z Mount Sinai's Cardiovascular Institute: „Vzhledem k této a další nepříznivé metaanalýze by naší prací jako lékařů mělo být zastavit užívání hojně prodávaných doplňků stravy s rybím olejem u všech našich pacientů“.
Výzkumné momentum však už bylo pořádně rozjeté, a tak nedávno vyšlo pět nových masivních studií randomizujících desítky tisíc lidí k různým formulacím rybího oleje versus k placebu. Čtyři z pěti studií byly zklamáním. Studie zvané ASCENT, OMEMI, STRENGHT a VITAL, všechny selhaly v redukci úmrtí a kardiovaskulárních příhodách. Poslední hřebík do rakve však zatlučen nebyl. Studie REDUCE-IT sice nesnížila významně celkovou úmrtnost, snížila však kompozit kardiovaskulárních příhod o 25 %. Využívala dávku EPA dostupnou jen na předpis, ekvivalent konzumace 150 konzerv tuňáků denně. Problémem je použité placebo.
Na rozdíl od ostatních studií, které použily neutrální oleje jako kukuřičný, výrobce léčiv financující studii REDUCE-IT k propagaci vlastního výrobku pro kontrolní skupinu zvolil minerální olej, což je klasický trik průmyslu. Když se snažíte, aby váš výrobek působil lépe, porovnáte ho s něčím horším. Ten minerální olej, rádoby „placebo“ vskutku zvýšil LDL cholesterol a způsobil více než 30% nárůst C-reaktivního proteinu. Není divu, že v porovnání s ním vypadal rybí olej dobře. Je možné, že se nějaká formulace rybího oleje časem ukáže jako prospěšná, ale v současnosti metaanalýzy „jednoznačně prokázaly, že nemá žádný kardiovaskulární přínos“ užívat volně prodejné doplňky stravy s rybím olejem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Přínosy a vedlejší účinky spiruliny

Přínosy a nebezpečí chlorelly

Toxiny v sinicích, jako je AFA z jezera Klamath (Aphanizomenon flos-aquae)
