Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kakao je dobré a čokoláda špatná
Objevování role kakaové hmoty v prevenci onemocnění.
Pokud byste ořechy raději zkombinovali s něčím jiným než masem, co takhle čokoláda? Objevují se stále nové a nové důkazy, že kakao hraje svou roli v prevenci nemocí. Když jsem tento text viděl poprvé, přečetl jsem ho jako „pravidelné užívání kokainu“ namísto „pravidelného užívání kakaa.“
Jezte kakao a snižte svůj krevní tlak. Kakao pochází z kakaového bobu a, podobně jako jiné boby, i kakao obsahuje zdraví podporující flavonoidní fytoživiny, stejně jako zelený čaj. Jezte kakao. Všimněte si, že jsem neřekl, abyste jedli čokoládu. Řekl jsem, abyste jedli kakao. Mléčná čokoláda je zcela „mimo mísu“, protože mléko obsažené v čokoládě, podobně jako v čaji, blokuje příznivé účinky. Nicméně i bezmléčná hořká čokoláda obsahuje složky, které jíst nechceme: přidaný tuk a cukr. Kakaové máslo je nasycený tuk a jako takový je jedním z mála rostlinných tuků, které jsou pro nás opravdu špatné; zvyšuje cholesterol. Cukr pro nás také není dobrý.
Jak můžeme získat přínosy kakaa bez záporů dalších složek čokolády? Tak, že si dáte kakaový prášek. Kakaový prášek neobsahuje přidaný cukr ani tuky, zato je napěchovaný fytoživinami, které snižují krevní tlak, snižují špatný cholesterol a zvyšují náš dobrý cholesterol. Není snad fyzická aktivita jediný způsob, jak zvýšit dobrý cholesterol? Kromě pohybu to evidentně dokáže i kakao.
Nový lék společnosti Pfizer, Torcetrapib, také zvýšil dobrý cholesterol. Většina léků jen snižuje ten špatný. Generální ředitel uspořádal tiskovou konferenci a označil tento lék za jeden z nejdůležitějších léků naší generace. O dva dny později byly zveřejněny skutečné klinické poznatky a lék byl okamžitě stažen z trhu, hozen do koše, spolu s miliardou dolarů investovanou do jeho výzkumu a vývoje. Torcetrapib však účinkoval. Zvyšoval váš dobrý cholesterol, jenže se ukázalo, že zároveň zvyšuje vaše riziko úmrtí asi o 60 %. Vsadil bych se však, že při pitvě by se ukázalo, že vaše hladina cholesterolu v krvi byla OK. Myslím, že bychom se raději měli držet zdravé stravy.
Kakao také uvolňuje tepny a silně posiluje imunitní systém. Je tedy pravda, že výzkum byl financován společností M&M, nicméně kakao údajně může dokonce i bojovat proti účinkům stárnutí. A to vše jen za 12 měsíců. Kakaové boby proti stárnutí. Nečekané, ale vítané spojenectví.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M. B. Engler and M. M. Engler. The emerging role of flavonoid-rich cocoa and chocolate in cardiovascular health and disease. Nutrition reviews, 64(3):109-118, 2006.
- D. Taubert, N. Jung, and R. Roesen. Cocoa intake and blood pressure reply. JAMA, 298(16):1863, 2007.
- S. Baba, M. Natsume, A. Yasuda, Y. Nakamura, T. Tamura, N. Osakabe, M. Kanegae, and K. Kondo. Plasma ldl and hdl cholesterol and oxidized ldl concentrations are altered in normo-and hypercholesterolemic humans after intake of different levels of cocoa powder. Journal of Nutrition, 137(6) 1436, 2007.
- S. Baba, N. Osakabe, Y. Kato, M. Natsume, A. Yasuda, T. Kido, K. Fukuda, Y. Muto, and K. Kondo. Continuous intake of polyphenolic compounds containing cocoa powder reduces ldl oxidative susceptibility and has beneficial effects on plasma hdl-cholesterol concentrations in humans. American Journal of Clinical Nutrition, 85(3):709, 2007.
- C. Heiss, D. Finis, P. Kleinbongard, A. Hoffmann, T. Rassaf, M. Kelm, and H. Sies. Sustained increase in flow-mediated dilation after daily intake of high-flavanol cocoa drink over 1 week. J. Cardiovasc. Pharmacol., 49(2):74, 2007.
- T.P. Kenny, C.L. Keen, H.H. Schmitz and M.E. Gershwin. Immune effects of cocoa procyanidin oligomers on peripheral blood mononuclear cells. Exp Biol Med (Maywood), 232(2):293-300, 2007.
- N. D. L. Fisher and N. K. Hollenberg. Aging and vascular responses to flavanol-rich cocoa. J. Hypertens., 24(8):1575-1580, 2006.
- C. Ferri, D. Grassi, and G. Grassi. Cocoa beans, endothelial function and aging: An unexpected friendship? J. Hypertens., 24(8):1471-1474, 2006.