Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kalifornské děti jsou kontaminovány
Hladiny arzenu, zakázaných pesticidů a dioxinů překračují hranice pro riziko rakoviny v tělech všech 364 testovaných dětí. Které potraviny jsou hlavními zdroji toxických znečišťujících látek u předškoláků a jejich rodičů?
Nedávno proběhla analýza stravy kalifornských dětí od dvou do sedmi let za účelem posouzení karcinogenních i nekarcinogenních vlivů na zdraví prostřednictvím vystavení potravinovým kontaminantům. Potraviny mohou být primární cestou expozice toxických těžkých kovů, persistentních znečišťujících látek a pesticidů.
Přestože toxické kontaminanty obsažené v potravinách představují problém pro všechny věkové kategorie, největším problémem jsou pro děti, které jsou více ovlivňovány, protože se stále vyvíjejí a mají vzhledem ke své hmotnosti větší příjem potravin a tekutin. Pediatrické problémy, které jsou spojovány s vystavením toxinům v životním prostředí, jimž by bylo možné zabránit, zahrnují rakovinu, astma, otravu olovem, neurobehaviorální poruchy, poruchy učení a vývoje a vrozené vady.
Ale dobrou zprávou je, že míru vaší expozice můžete změnit změnou stravy. Například jídelníček s vysokým obsahem ryb a jiných živočišných produktů vede k větší expozici znečišťujícím látkám, jako jsou DDT a dioxiny a těžké kovy, než rostlinná strava, protože tyto sloučeniny se směrem nahoru v potravním řetězci akumulují. Rostliny jsou v potravním řetězci na nejnižším stupni.
Ale tento vzorek kalifornských dětí se neživil rostlinnou stravou. Referenční úrovně pro rakovinotvorný vliv byly překročeny u všech 364 dětí pro arzen, zakázaný pesticid dieldrin, metabolit DDT, nazývaný DDE, a dioxiny.
Děti překročily bezpečnostní úrovně o větší rozpětí než dospělí. To je u dětí obzvláště znepokojivé, protože všechny tyto sloučeniny považujeme za endokrinní disruptory, a mohou tedy mít vliv na normální vývoj. Referenční hodnoty rizika rakoviny byly překročeny řádově – u arzenu a dioxinů až stonásobně.
Které potraviny dopadly nejhůře? U předškoláků byla potravním zdrojem arzenu č. 1 drůbež, zatímco u jejich rodičů to byl tuňák. Hlavním zdrojem olova byly mléčné výrobky, a u rtuti mořské plody. A hlavním zdrojem zakázaných pesticidů a dioxinů byly mléčné výrobky.
Skupiny v této studii nebyly rozděleny podle pohlaví, ale podobná studie v Evropě odhalila vyšší úroveň některých těchto znečišťujících látek u mužů než u žen. Například hladiny zakázaného pesticidu chlordanu. Ale výsledky žen, které nikdy nekojily, byly srovnatelné s výsledky mužů, zatímco nejnižší hladiny byly nalezeny u žen, které kojily více než 12 měsíců. Je proto pravděpodobné, že snížení hladin polutantů v souvislosti s laktací částečně vysvětluje nižší zatížení žen ve srovnání s muži. Takže krávy mohou úroveň svého zatížení polutanty snížit tím, že to předají nám a my to pak předáme našim dětem.
Jaké nekarcinogenní účinky mohou některé z těchto znečišťujících látek mít? Mohou ovlivnit imunitní systém. Studie jasně demonstrují schopnost dioxinů a příbuzných sloučenin mít dlouhodobý a škodlivý účinek na imunitní funkce. To se projevuje jako zvýšený výskyt respiračních infekcí, infekce uší, kašel a bolesti v krku.
Zpočátku se většina těchto dat týkala kojeneckého věku, ale nyní máme následné studie, které nám ukazují, že imunosupresivní účinky některých těchto toxinů mohou přetrvávat do raného dětství, takže bychom se měli snažit naši expozici co nejvíce snížit.
Jak to můžeme udělat? Protože se tyto znečišťující látky hromadí v živočišném tuku, konzumace rostlinné stravy, snížení spotřeby masa, mléčných výrobků a ryb může snížit expozici jak u dětí, tak u dospělých.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S B.Stolevik, U C Nygaard, E Namork, M Haugen, H M Meltzer, J Alexander, H K Knutsen, I Aaberge, K Vainio, H van Loveren, M.Lovik, B Granum. Prenatal exposure to polychlorinated biphenyls and dioxins from the maternal diet may be associated with immunosuppressive effects that persist into early childhood. Food Chem Toxicol. 2013 51:165 – 172.
- R Vogt, D Bennett, D Cassady, J Frost, B Ritz, I Hertz-Picciotto. Cancer and non-cancer health effects from food contaminant exposures for children and adults in California: A risk assessment. Environ Health. 2012 11:83.
- B Winans, M C Humble, B P Lawrence. Environmental toxicants and the developing immune system: A missing link in the global battle against infectious disease? Reprod Toxicol. 2011 31(3):327 – 336.
- S B Stolevik, U C Nygaard, E Namork, M Haugen, H E Kvalem, H M Meltzer, J Alexander, J H M van Delft, H van Loveren, M Lovik, B Granum. Prenatal exposure to polychlorinated biphenyls and dioxins is associated with increased risk of wheeze and infections in infants. Food Chem Toxicol. 2011 49(8):1843 – 1848.
- Bjermo H, Darnerud PO, Lignell S, Pearson M, Rantakokko P, Nälsén C, Enghardt Barbieri H, Kiviranta H, Lindroos AK, Glynn A. Fish intake and breastfeeding time are associated with serum concentrations of organochlorines in a Swedish population. Environ Int. 2013 Jan;51:88-96.
Images thanks to Crossett Library Bennington College via flickr