Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kapusta a imunitní systém
Srovnání schopností syrové a tepelně upravené kadeřavé kapusty posílit náš imunitní systém.
V nedávné době se objevily mimořádné zprávy týkající se brukvovité zeleniny, například o imunostimulačních účincích konzumace brokolice.
Je to velmi jednoduchý pokus, nevím, proč ho neprovedli dříve. Vyhrňte si rukávy, vezměte trochu bílých krvinek a pokapejte je trochou kapusty. Pak pozorujte, zda kapusta zvýší schopnost bílých krvinek tvořit protilátky. Zde je kontrolní vzorek, bez kapusty. To v podstatě odpovídá běžné americké stravě. Pokud se informujete u našeho Ministerstva zemědělství, jako národ zkonzumujeme ročně pouze 130 gramů kapusty na osobu! To je jeden šálek kapusty na osobu… za rok. Takže na průměrného Američana vychází asi 1 čajová lžička kapusty za týden. Obliba kapusty navíc stále klesá.
Vraťme se zpátky, zde je kontrolní vzorek. Když začnete přidávat miliardtiny gramu kapusty na litr, jen o málo méně než je průměrný příjem v USA, dojde k tomuto prudkému nárůstu. Kapusta zčtyřnásobila tvorbu protilátek! „Tyto poznatky poskytují cenné informace potvrzující další příznivé účinky konzumace kapusty.“
Pokus probíhal se syrovou kapustou. Co kdybyste ji uvařili? Kapusta se nevařila běžnou dobu, pořádně ji převařili. Kapusta byla vařená půl hodiny. Co si myslíte, že se stalo? Narušilo vaření její imunostimulační účinky? Zde je opět kontrolní vzorek. Plné kroužky znázorní účinek vařené, prázdné kroužky znázorní účinek syrové. Vypadalo to, že vařená kapusta účinkovala dokonce ještě lépe než syrová!
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to Martin King via flickr, and Clindberg via Wikimedia Commons.