Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Karcinogeny v pražené kávě
Při pečení kuřete vznikají karcinogeny, děje se něco podobného také při pražení kávových bobů?
Děti žijící ve Spojených státech amerických mají ve svém těle nejvyšší hladiny karcinogenů. Tyto chemikálie mohou hrát roli také v epidemii dětského astmatu. Zdá se, že na tom mají podíl dvě věci: konzumace masa a přítomnost kuřáka v domácnosti. Rodiče musí být poučeni, aby dodržovali určitá pravidla: zákaz kouření uvnitř domu či bytu a omezení konzumace grilovaného či uzeného masa u dětí, aby se snížila expozice těmto karcinogenům.
Nicméně varovné informace týkající se masa nejsou vždy úplně jasné. V čem jsou tyto karcinogeny obsaženy nejvíce? Představuje nejvyšší riziko hamburger grilovaný na ohni nebo smažený? Smažené kuře? Jehněčí nebo vepřová kotleta či grilovaný losos? Losos je na tom sice špatně, ale prvenství drží kuře díky karcinogenní kontaminaci, která je dokonce vyšší než u ryb.
Opečených a opražených jídel však jíme více. Jak dopadla kávová zrna? Letos to bylo poprvé hodnoceno. V kávě nejsou svalová vlákna, proto se jedná o „velmi nevýznamné množství“. A dřívější studie zjistila nulovou mutagenitu u smažených vegetariánských hamburgerů, protože se také nejedná o svalovou tkáň. Karcinogeny vznikají ve svalové tkáni při tepelné úpravě, což bylo zjištěno i u pečených lidských svalů – i když nevím, proč takovou studii vůbec výzkumníci prováděli.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Z. Li, C. D. Sandau, L. C. Romanoff, S. P. Caudill, A. Sjodin, L. L. Needham, and D. G. Patterson Jr. Concentration and prole of 22 urinary polycyclic aromatic hydrocarbon metabolites in the US population. Environ. Res., 107(3):320-331, 2008.
- N. M. Al-Daghri. Serum polycyclic aromatic hydrocarbons among children with and without asthma: correlation to environmental and dietary factors. Int J Occup Med Environ Health, 21(3):211-217, 2008.
- S. Orecchio, V. P. Ciotti, and L. Culotta. Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in coffee brew samples: analytical method by GC-MS, profile, levels and sources. Food Chem. Toxicol., 2009.
- Food Chem Toxicol. 1995 Oct;33(10):821-8. Airborne mutagens produced by frying beef, pork and a soy-based food. Thiébaud HP, Knize MG, Kuzmicky PA, Hsieh DP, Felton JS.
Image thanks to lgkiii via Flickr.