Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kuřata, vejce a zánět
Kuřecí maso a vejce jsou největším zdrojem kyseliny arachidonové ve stravě – omega-6 mastné kyseliny zodpovědné za zánětlivou odezvu těla.
Zánět není vždy špatný. Když si zarazíte někam do těla třísku nebo se říznete, rána může být červená, horká, opuchlá, bolestivá a zhnisaná. Zánět je jedním ze způsobů, jak naše těla bojují proti infekci. Takže potřebujeme kyselinu arachidonovou k vyvolání zánětlivé kaskády. Ale my ji nemusíme dodávat ve stravě, protože naše tělo si ji dokáže vyrobit.
U masožravců, jako jsou kočky, je kyselina arachidonová esenciální živinou. Vzhledem k tomu, že se živí masem, získávají ji předem vytvořenou ze stravy, takže jejich těla už ji vyrábět nemusí. My však, jako příbuzní lidoopů, živících se rostlinnou stravou, si i dokážeme vyrábět sami. Je to jako s cholesterolem. Naše tělo potřebuje určité množství cholesterolu, a také si jej dokáže vyrobit. Není potřeba, abychom ještě další přijímali ve stravě. A opravdu nám příliš mnoho cholesterolu škodí. Totéž platí pro kyselinu arachidonovou.
Pokud se jí chcete pokusit vyvarovat, toto je deset jejích nejlepších zdrojů v americké stravě. Jak vidíte: jednoznačně vedou kuřata a vejce. Takže dokonce i semivegetariáni mohou snížit svoji hladinu; i když bychom se museli stát vegany, abychom svůj příjem snížili optimálně.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- National Cancer Institute. 2010. Sources of Selected Fatty Acids among the US Population, 2005–06.
- Galland L. Diet and inflammation. Nutr Clin Pract. 2010 Dec;25(6):634-40.
- Institute of Medicine. 2006. Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements. National Academies Press, Washington D.C.
Images thanks to Professor Teresa G. Fischer