Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Léčba Parkinsonovy choroby pomocí stravy
Rostlinná stravě obecně a zároveň i některé konkrétní rostlinné potraviny mohou být úspěšně použity pro léčbu Parkinsonovy choroby – částečně za tím stojí zvýšení hladin L-DOPA.
Jak se zdá, konzumace kofeinu u Evropanů i Asiatů chrání před rozvojem Parkinsonovy nemoci. Jenže co když nemoc už máte?
Nová studie zjistila, že když podáváte lidem množství kofeinu odpovídající dvěma šálkům kávy denně, dojde k významnému zlepšení příznaků onemocnění. Na kávě samozřejmě nemůžete vydělávat tak obrovské částky, proto farmaceutické společnosti vzaly kofein a přidali k němu postranní řetězec, aby mohli svůj přípravek patentovat. Tato nová sloučenina však neúčinkuje o nic lépe než čistý kofein. Čistý kofein je přitom mnohem levnější a pravděpodobně i bezpečnější.
Podobně jako nápoje s kofeinem, i jiné rostlinné potraviny nás mohou chránit. Rostlinná strava obecně může pomoci zabránit vzniku Parkinsonovy nemoci. Živočišné tuky a mléčné výrobky mohou riziko zvýšit, zatímco „strava zaměřená na rostlinné potraviny může chránit před Parkinsonovou nemocí.“ Nevíme, jestli je to živočišným tukem jako takovým, riziko by mohla zvyšovat také živočišná bílkovina, mléčné výrobky nebo rtuť v rybách. Může to být také hemovým železem nebo menším příjmem ochranných antioxidantů obsažených v rostlinných potravinách. Odpověď jsme se dozvěděli až nedávno.
Vyskytlo se totiž několik případových zpráv, jako třeba tato, kdy odbornici na výživu postihla Parkinsonova nemoc, ale ona sama se zvládla zbavit většiny svých příznaků. Stačila jí k tomu rostlinná strava bohatá na jahody, celozrnnou pšenici a hnědou rýži – bohaté zdroje těchto dvou fytoživin (N-hexacosanol, Fisetin).
Oficiální intervenční studie však vznikla až později. Parkinsonova nemoc je ve svém jádru projevem nedostatku dopaminu způsobeným odumřením buněk tvořících dopamin v mozku. Tyto buňky tvoří dopamin z L-dopa (levodopa), který tělo získává z určitých aminokyselin přijatých ze stravy. Nicméně stejně, jako jsme viděli v případě serotoninu, konzumace živočišných bílkovin může blokovat přemisťování L-dopa do mozku, jelikož L-dopa je vytlačen.
Vědci proto nejprve vyzkoušeli tzv. „dietu přerozdělující příjem bílkovin“. V podstatě nechali pacienty jíst maso jen k večeři, takže ve chvíli, kdy se projeví nepříznivé účinky, by už měli pacienti snad spát. Zpočátku výzkumníci nezvažovali úplné vyloučení živočišných bílkovin, ale pak bylo zjištěno, že konzumace vlákniny přirozeně zvyšuje hladiny L-dopa. Proto se od „stravy založené na rostlinných potravinách, obzvláště od veganské stravy, očekává, že zvýší biologickou dostupnost L-dopa a přinese další příznivé účinky pomáhající zmírnit Parkinsonovu nemoc prostřednictvím dvou mechanismů: sníženým příjmem bílkovin a zvýšeným příjmem vlákniny…“ To je také důvod, proč rostlinné bílkoviny fungují lépe, v rostlinách je totiž také vláknina. Takže pacienti dostali za úkol dodržovat striktně rostlinnou (veganskou) stravu a luštěniny jíst až ke konci dne. A skutečně došlo k výraznému zlepšení příznaků.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- K. Tanaka, Y. Miyake, W. Fukushima, S. Sasaki, C. Kiyohara, Y. Tsuboi, T. Yamada, T. Oeda, T. Miki, N. Kawamura, N. Sakae, H. Fukuyama, Y. Hirota, M. Nagai. Intake of Japanese and Chinese teas reduces risk of Parkinson's disease. Parkinsonism Relat. Disord. 2011 17(6):446 - 450
- N. Palacios, X. Gao, M. L. McCullough, M. A. Schwarzschild, R. Shah, S. Gapstur, A. Ascherio. Caffeine and risk of Parkinson's disease in a large cohort of men and women. Mov. Disord. 2012 27(10):1276 - 1282
- R. B. Postuma, A. E. Lang, R. P. Munhoz, K. Charland, A. Pelletier, M. Moscovich, L. Filla, D. Zanatta, S. R. Romenets, R. Altman, R. Chuang, B. Shah. Caffeine for treatment of Parkinson disease: A randomized controlled trial. Neurology 2012 79(7):651 - 658
- V. V. Renoudet, P. Costa-Mallen, E. Hopkins. A diet low in animal fat and rich in N-hexacosanol and fisetin is effective in reducing symptoms of Parkinson's disease. J Med Food 2012 15(8):758 - 761
- L. Baroni, C. Bonetto, F. Tessan, D. Goldin, L. Cenci, P. Magnanini, G. Zuliani. Pilot dietary study with normoproteic protein-redistributed plant-food diet and motor performance in patients with Parkinson's disease. Nutr Neurosci 2011 14(1):1 - 9
- J. H. Pincus, K. M. Barry. Plasma levels of amino acids correlate with motor fluctuations in parkinsonism. Arch. Neurol. 1987 44(10):1006 - 1009
- X. Gao, A. Cassidy, M. A. Schwarzschild, E. B. Rimm, A. Ascherio. Habitual intake of dietary flavonoids and risk of Parkinson disease. Neurology 2012 78(15):1138 - 1145
- Astarloa R, Mena MA, Sánchez V, de la Vega L, de Yébenes JG. Clinical and pharmacokinetic effects of a diet rich in insoluble fiber on Parkinson disease. Clin Neuropharmacol. 1992 Oct;15(5):375-80.
- Bracco F, Malesani R, Saladini M, Battistin L. Protein redistribution diet and antiparkinsonian response to levodopa. Eur Neurol. 1991;31(2):68-71.
- T. Bobby, M. F. Beal. Molecular insights into Parkinson's disease. F1000 Med Rep. 2011; 3: 7.
Images thanks to Stirling Noyes and Elvert Barnes via flickr